Friday , May 17 2024

Gazele se scumpesc, de astazi, cu 5% pentru populatie si 10% pentru agentii economici

Pre]ul gazelor naturale va cre[te cu 5% pentru consumatorii casnici [i cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, pre[edintele Autorit\]ii Na]ionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrile].
“Pre]ul gazelor naturale se va majora de la 15 septembrie cu 5% pentru consumatorii casnici [i cu 10% pentru cei industriali. Aceast\ majorare are loc deoarece traderii nu [i-au recuperat costurile din anul 2009”, a afirmat Niculae Havrile].
La finalul ultimei misiuni a Fondului Monetar Interna]ional în România, [eful delega]iei, Erik de Vrijer, a precizat c\ pre]ul gazelor naturale trebuie s\ creasc\ pân\ la jum\tatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici [i cu 10% pentru consumatorii industriali.
“Sectorul energetic ar trebui s\ fie foarte profitabil [i s\ fie motorul investi]iilor în s\n\tate, infrastructur\ etc. Din p\cate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este a[a pentru moment. Este important s\ se alinieze pre]urile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul s\ se creasc\ pre]ul la consumatorii casnici [i pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pân\ la jum\tatea lunii septembrie”, a declarat oficialul FMI.
Conform Legii energiei electrice [i a gazelor naturale aprobat\ în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptat\ a pre]urilor reglementate pe pia]a energiei electrice pentru clien]ii finali a început de la 1 septembrie 2012 pentru clien]ii non-casnici [i va începe de la 1 iulie 2013 pentru clien]ii casnici.
Termenele finale pentru furnizarea de energie electric\ în regim reglementat se realizeaz\ pân\ la 31 decembrie 2013 pentru clien]ii non-casnici, respectiv pân\ la data de 31 decembrie 2017 pentru clien]ii casnici.
Pentru pia]a gazelor naturale, calendarul de eliminare treptat\ a pre]urilor reglementate pentru clien]ii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clien]ii non-casnici [i de la 1 iulie 2013 pentru clien]ii casnici. Furnizarea gazelor naturale la pre] reglementat [i în baza contractelor-cadru se efectueaz\ pân\ la 31 decembrie 2014 pentru clien]ii non-casnici, cu excep]ia cazului în care la aceast\ dat\ se constat\ existen]a unei diferen]e semnificative între pre]ul de comercializare a produc]iei interne [i pre]ul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pie]ei. În aceasta situa]ie, termenul se poate prelungi pân\ la 31 decembrie 2015. Pentru clien]ii casnici, furnizarea gazelor naturale la pre] reglementat [i în baza contractelor-cadru va avea loc pân\ la 31 decembrie 2018. t

Vezi si

Isărescu: Corecția fiscală e absolut necesară, e principala problemă a României

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susține necesitatea corecției fiscale, care este principala problemă a României, subliniind …