Sunday , May 19 2024
Breaking News

O ciudatenie a justitiei sucevene: soferii betivi lasati `n libertate dupa ce au ucis oameni nevinovati

De[i au provocat accidente rutiere grave, `n urma c\rora au murit persoane f\r\ nicio vin\, foarte rar [oferii vinova]i au fost b\ga]i dup\ gratii n nici m\car [oferii care s-au urcat be]i turt\ la volan [i au omor=t apoi oameni nevinova]i nu au fost condamna]i la `nchisoare cu executare n cele mai `nt=lnite pedepse date de magistra]ii suceveni `n cazul acestor fel de infrac]iuni sunt amenzile penale de c=teva mii de lei sau `n unele cazuri, c=]iva ani de `nchisoare, cu suspendare
Anul trecut, nu mai pu]in de 77 de persoane au murit pe [oselele jude]ului Suceava `n urma accidentelor rutiere. Cele mai multe accidente au avut drept cauze impruden]a [oferilor, viteza excesiv\ [i conducerea sub influen]a b\uturilor alcoolice. Av=nd `n vedere aceste circumstan]e, teoretic, `nchisorile ar trebui s\ fie pline de [oferii be]ivi [i incon[tien]i care au curmat via]a unor oameni nevinova]i. ~ns\ lucurile nu stau deloc a[a, majoritatea [oferilor fiind condamna]i fie la o simpl\ amend\ penal\ fie la `nchisoare cu suspendare. Foarte rare sunt cazurile `n care [oferii care au s\v=r[it infrac]iuni grave, au fost b\ga]i dup\ gratii. Clemen]a magistra]ilor suceveni `n acest sens este de ne`n]eles, `n condi]iile `n care persoane ce au s\v=r[it fapte infinit mai pu]in grave se afl\ de ani buni la pu[c\rie.
~n cursul s\pt\m=nii trecute, OBIECTIV de Suceava a relatat cazul unui t=n\r care, neav=nd permis de conducere, a accidentat mortal doi so]i, pe raza comunei Boto[ana, dup\ care a fugit de la fa]a locului. ~ns\ chiar dac\ `n urma nefericitului eveniment trei copii au r\mas pe drumuri, Dumitru Vlad Creang\, t=n\rul incon[tient, a sc\pat f\r\ o zi de pu[c\rie, el fiind condamnat de Judec\toria Suceava la doi ani de `nchisoare cu suspendare. Acest caz nu este `ns\ unul singular, majoritatea [oferilor cerceta]i pentru ucidere din culp\ fiind fie achita]i, fie condamna]i cu suspendare. Astfel, cel pu]in `n cursul anului trecut, Judec\toria Suceava nu a dat niciunui [ofer cercetat pentru infrac]iuni la regimul circula]iei sau pentru ucidere din culp\, `nchisoare cu executare.
~n a doua parte a anului trecut, prin luna octombrie, Emanuel Pav\l din Dumbr\veni a fost condamnat la un de `nchisoare cu suspendare. {i asta dup\ ce, `n urm\ cu aproape patru ani, a lovit violent un copil de doar cinci ani ce se juca pe marginea drumului. Minorul a fost transportat la spital, `ns\ din p\cate a murit la scurt timp.
De asemenea, `n decembrie 2011, un alt [ofer ce a fost implicat `ntr-un grav accident, Silviu Poloco[er, a sc\pat doar cu un an de arest, executarea pedepsei fiindu-i, desigur, suspendat\ condi]ionat. Poloco[er a fost trimis `n judecat\ dup\ ce `n aprilie 2009, `n urma unei dep\[iri imprudente, `n intrat `n plin `ntr-o ma[in\ `n care se aflau cinci persoane. ~n urma impactului, o femeie de 56 de ani a decedat, iar alte patru persoane au fost transportate la spital `n stare grav\, av=nd nevoie de mai multe zile de `ngrijiri medicale.
Tot `n 2011, un alt [ofer imprudent a fost condamnat cu suspendare pentru ucidere din culp\. Ionel Cvasniuc, `n timp ce conducea un microbuz marca VW Crafter, din cauza unei manevre gre[ite, a intrat `ntr-un autoturism VW Golf, ce a fost proiectat `n [an]. Victima a murit pe loc, iar [oferul vinovat de accident a fost condamnat la o pedeaps\ de doi ani de `nchisoare, cu suspendare.
N condamna]i cu suspendare dup\ ce, be]i la volan, au curmat via]a unor oameni nevinova]i
Dac\ dup\ cum am v\zut, [oferii incon[tien]i ce au provocat accidente mortale au sc\pat f\r\ o zi de pu[c\rie, situa]ia este exact la fel [i `n cazul celor care, be]i fiind, au curmat via]a unor oameni nevinova]i.
Prin august 2009, {tefan Ion Bilouseac, care avea la acea dat\ 36 de ani, afl=ndu-se `ntr-o stare avansat\ de ebrietate, a accidentat o femeie de 55 de ani, ce se deplasa pe marginea drumului, `n calitate de pieton. Evenimentul s-a produs pe raza comunei D\rm\ne[ti, victima deced=nd la scurt timp dup\ ce a fost transportat\ la Spitalul Jude]ean Sf=ntul Ioan ce Nou Suceava. De men]ionat c\ `n urma test\rii cu aparatul etilotest, s-a stabilit c\ respectivul conduc\tor auto avea o concentra]ie de 0,84 mg/l alcool pur `n aerul expirat. Trimis `n judecat\, Bilouseac s-a ales cu trei ani de `nchisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de `ncercare de cinci ani de zile.
Un alt t=n\r, Petru Paul Grosariu, s-a ales tot cu o pedeaps\ cu suspendare dup\ ce, f\r\ carnet, a provocat un accident rutier `n urm\ c\ruia un adolescent de doar 17 ani, a decedat. {oferul vinovat a fost condamnat la un an de `nchisoare pentru ucidere din culp\ [i la trei luni pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism, f\r\ a poseda permis de conducere. Pedeapsa rezultant\ de un an de `nchisoare, i-a fost suspendat\ condi]ionat.
Lunga list\ a celor care au ucis oameni nevinova]i [i au sc\pat f\r\ s\ `[i petreac\ m\car o zi `n spatele gratiilor, este completat\ cu un alt exemplu. Astfel, `n urm\ cu c=teva luni, Ioan St\nescu a fost condamnat pentru nu mai pu]in de patru infrac]iuni. ~n acest sens, judec\torii suceveni i-au dat doi ani pentru ucidere din culp\, un an pentru conducere f\r\ permis, doi ani pentru p\r\sirea locului accidentului f\r\ `ncuviin]area organelor de poli]ie [i un an de `nchisoare pentru s\v=r[irea infrac]iunii de consum de alcool dup\ producerea unui accident care a avut ca urmare uciderea unei persoane. Toate cele patru pedepse au fost `ns\ contopite, iar pedeapsa rezultant\ de doi ani a fost suspendat\ condi]ionat.
De men]ionat c\ aceste pedepse cu suspendare aplicate de magistra]ii suceveni sunt de ne`n]eles, `n condi]iile `n care, num\rul de accidente provocate din pricina neaten]iei [oferilor a crescut vertiginos `n 2011, fa]\ de 2010.
Potrivit unui bilan] al Serviciului Rutier Suceava f\cut public la `nceputul acestei luni, pe drumurile jude]ului Suceava au avut loc nu mai pu]in de 374 accidente rutiere grave, 77 de persoane pierz=ndu-[i via]a. Totodat\ s-a mai stabilit c\ `n urma evenimentelor rutiere au fost r\nite 466 de persoane, din care 348 au ajuns `n stare grav\ la spital, av=nd nevoie de mai multe zile de `ngrijiri medicale pentru vindecare. Datorit\ vitezei excesive au avut loc 80 de accidente soldate soldate cu 19 persoane decedate [i 93 r\nite grav. De asemenea, din pricina [oferilor s-au `nregistrat 49 accidente `n urma c\rora 4 persoane au murit [i 48 au fost r\nite grav. Nu `n ultimul r=nd, se remarc\ [i un num\r de 49 accidente grave, soldate cu 6 persoane decedate [i 51 persoane r\nite grav, accidente ce s-au produs pe fondul consumului de b\uturi alcoolice. (Paul BONDAR)

Vezi si

”Păltinoasa la autostradă”, proiect prezentat de Gheorghe Flutur la lansarea candidaturii liberalului Mihai Drob pentru primăria comunei

Sâmbătă, în prezența a peste 300 de oameni din Păltinoasa și Capu Codrului, a fost …