Wednesday , May 1 2024

Promisiuni de angajare pentru zeci de suceveni, ieri, la T=rgul de Joburi

350 de [omeri suceveni au luat parte la T=rgul de Joburi ce a avut loc miercuri la Casa de Cultur\, la eveniment fiind prezen]i 24 de anjajatori din zona de NE a ]\rii, cu o ofert\ de 100 de locuri de munc\ disponibile N un singur sucevean a fost angajat pe loc, iar alte zeci au fost selecta]i `n vederea `ncadr\rii
Sute de [omeri suceveni, persoane inactive sau tineri care [i-au finalizat în acest an studiile liceale sau universitare s-au prezentat miercuri, `ncep=nd cu orele 10:00, `n holul Casei de Cultur\, acolo unde s-a desf\[urat T=rgul de joburi – eveniment organizat de Ministerul Muncii, Familiei [i Protec]iei Sociale. „Înarma]i” cu zeci de cv-uri pe care le-au l\sat angajatorilor, [omerii `[i pun mari speran]e ca în urm\toarele zile s\ fie contacta]i de c\tre angajatori pentru sus]inerea unui interviu. ~n total 350 de suceveni s-au prezentat `n cl\direa care a g\zduit evenimentul, `n n\dejdea debutului unei cariere profesionale.
Oferta jude]ean\ a t=rgului de joburi a `nregistrat circa 100 de posturi disponibile din partea a 24 de angajatori participan]i, sectorul serviciilor [i al comer]ului fiind cel mai bine reprezentate. “25 de angajatori din zona de Nord- Est [i-au confirmat participarea, 24 fiind prezen]i. Au venit recrutori din jude]ele Neam], One[ti, Suceava, Boto[ani”, a declarat Diana Gorun, project assistant Media One. Au fost selectate circa [apte cv-uri per angajator, `ns\ cu adev\rat norocos s-a dovedit a fi un sucevean care `n viitorul foarte apropiat va intra `n clasa muncitoare, acesta fiind `ncadrat pe loc de recrutor pe un post, la bursa de miercuri.
Ac]iunea de ieri se `nscrie `n suita de activit\]i din cadrul „S\pt\m=nii egalit\]ii de [anse” din perioada 14- 18 noiembrie 2011, organizat\ prin proiectul european „Campanie na]ional\ de con[tientizare public\ privind egalitatea de gen [i [anse pe pia]a muncii – {ANSA” ({ans\ – Acceptare – Nevoie – Siguran]\ – Acces la munc\) de c\tre Direc]ia de egalitate de [anse între femei [i b\rba]i din cadrul Ministerului Muncii. Printre activit\]ile proiectului din aceast\ s\pt\mân\ sunt programate [i ateliere de lucru, mese rotunde, dezbateri publice la care sunt invita]i speciali[ti în domeniul egalit\]ii de [anse, reprezentan]i ai autorit\]ilor publice locale [i centrale, ONG – uri [i angajatori.
N „Meseria[ii” mai c\uta]i dec=t [omerii cu diplom\
Ponderea cea mai `nsemnat\ a locurilor de munc\ de la t=rg a fost reprezentat\ de cererile pentru calific\rile de t=mplar, [ofer, electrician sau mecanic auto, osp\tar, consultant v=nz\ri, buc\tar, sudor, confec]ioner precum [i a specializ\rilor de contabil, consilier juridic, agent de asigur\ri, operator calculator. Specializ\rile care au diversificat oferta de posturi vacante [i au particularizat oarecum edi]ia t=rgului au fost cele de proiectant CAD, inginer tehnolog, agent turism sau tehnician comunica]ii.
C\ facultatea nu mai asigur\ un loc de munc\, pare c\ o [tiu [i absolven]ii suceveni pentru care t=rgul de miercuri a reprezentat `nc\ o dovad\ c\ patalamele pe care le de]in nu-[i g\sescc corespondent în pia]a local\ a for]ei de munc\. „Am venit mai mult din iner]ie pentru c\ e a treia burs\ a locurilor de munc\ din acest an la care particip [i niciodat\ nu s-a `nt=mplat ca ofertele angajatorilor s\ coreleze cu preg\tirea mea. Am terminat `n acest an Ingineria Alimentar\ `n cadrul USV, iar lipsa experien]ei reprezint\ principalul nostru dezavantaj. Din moment ce nu ni se va oferi o [ans\ de `nceput vom r\m=ne vreme lung\ [omeri”, a declarat Ioana P.
Scenariu este similar `n cazul multor absolven]i prezen]i la burs\, tolb\ de carte dar cu zero experien]\. „Sunt `n anul doi la Asisten]\ Social\ [i mi-ar pl\cea s\-mi g\sesc un job part time pentru a-mi pl\ti o parte din cheltuieli. Am depus un singur CV pentru operator calculator iar `n zilele ce urmeaz\ voi primi un r\spuns”, ne-a `mp\rt\[it o alt\ t=n\r\ prezent\ la t=rg. Dac\ cei cu carte nu s-au ar\tat mul]umi]i de oferta t=gului, persoanele trecute de 50 de ani- „meseria[ii” au fost cei care s-au identificat `ntr-o mai mare m\sur\ cu posturile vacante disponibile.
Cu toate c\ au fost angajatori care au re]inut chiar [i 40 de cvuri `n vederea select\rii angaja]ilor, unii recrutori s-au ar\tat decep]iona]i de preg\tirea unor candida]i. „Angaj\m doi buc\tari pentru un local din jude]ul Boto[ani. Vin mul]i `n vederea select\rii, pretind c\ au experien]\ dar nu [tiu cum arat\ o tigaie. Experien]a este principalul atu al unui candidat”, ne-a declarat Mirela Buc\taru, angajator prezent la t=rg. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …