Friday , May 10 2024

Ministrul Justiției anunță că Italia ar putea să-l extrădeze pe Darius Vâlcov 

Guvernul RomanieiMinistrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, joi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare. Hotărârea nu este definitivă.

Alina Gorghiu a făcut, joi, precizări legate de situaţia persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România. ”‭Este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. ‭Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. ‭Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. ‬‭Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de‬ judecată”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Ea a precizat că atribuţiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiţiei‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬şi‭ ‬sprijinirii‭ ‬‬autorităţilor‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬şi străine la emiterea şi executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬ ”În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa nr. 74 din 8.2.2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi nr. 38/02.05.2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei”, a anunţat Gorghiu.

Potrivit sursei citate, Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli. Instanţa de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost dat în urmărire de către Poliţia Română, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Vezi si

Ciolacu cere ca producătorii să fie obligați să treacă vizibil pe ambalaj dacă reduc gramajul, dar mențin prețul

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii …