Tuesday , April 30 2024

Ucrainenii și-au dat acordul pentru măsurători pe Canalul Bâstroe, cu echipament ucrainean și expert român

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marți, 21 martie, că „partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători” pe canalul Bâstroe pentru a se vedea stadiul lucrărilor de dragare, la care vor participa un expert român.

Cel mai probabil, măsurătorile vor începe până la finalul acestei săptămâni, a precizat Secretarul de Stat din Transporturi, Ionel Scrioșteanu.

„Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român”, a transmis Sorin Grindeanu pe Facebook. Ministrul PSD a precizat că în acest moment există un acord pentru măsurători care sunt efectuate pe brațul Chilia, dar numai între km 22 și km 116.

„Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a adăugat el.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu, a declarat pentru Libertatea că măsurătorile se vor face cu echipamente și nave ucrainene „pentru că este mai sigur”. Totodată, a adăugat Scrioșteanu, data începerii măsurătorilor va fi stabilită astăzi, după ce se vor primi avizele din partea autorităților ucrainene, pentru că „fiind lege marțială în Ucraina, orice decizie civilă este filtrată de Ministerul Apărării”. Cel mai probabil, măsurătorile vor începe până la finalul acestei săptămâni. P

Pe 16 martie, Ucraina și-a dat acordul parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, dar nu în condițiile cerute de România și nu și pe canalul Bâstroe.

Vezi si

Finanțarea autostrăzii A7 a fost aprobată de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane …