Tuesday , April 30 2024

Cristian Preda: 2024 – cel mai complex an electoral pe care l-a cunoscut România de la 1831

Cristian Preda, candidatul USR pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, a declarat miercuri că 2024 este “cel mai complex an electoral” pe care l-a cunoscut România de la 1831 până astăzi, pentru că vor avea loc patru runde de alegeri.

“Am propus în scrisoarea de intenție pe care am depus-o 16 măsuri care trebuie luate la nivelul Autorității Electorale Permanente. Cred că este urgentă o amenajare clară, previzibilă, cu mult timp înainte, a anului electoral 2024, pentru că este cel mai complex an electoral pe care l-a cunoscut România de la 1831 până astăzi. Nu am avut niciodată patru alegeri în același an. E de aceea nevoie să știm din vreme ce și cum se va face pentru a organiza în excelente condiții această provocare pentru întreaga societate românească”, a spus Preda la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că monitorizarea finanțării activității partidelor politice este o responsabilitate foarte mare încredințată AEP.

“Am spus în scrisoarea a de intenție că nu voi ezita, dacă voi fi susținut pentru această poziție, să suspend, în condiții legale, finanțarea pentru partide care încalcă dreptul la informare al cetățenilor, referitor la felul în care este cheltuit banul public”, a menționat Preda.

Acesta a mai spus că un alt obiectiv al său va fi “ameliorarea Registrului Electoral”.

“Am văzut și datele recente ale recensământului. Dacă le comparăm cu felul în care arată Registrul Electoral în ultimii 15 ani, vedem cât de stranie este situația în care ne găsim. Riscăm să avem pe listele electorale mai mulți alegători decât cetățeni înregistrați la recensământ. De aceea, cred că ameliorarea Registrului Electoral este o urgență. Închei prin a solicita votul deputaților și senatorilor din toate partidele parlamentare. Cei care își doresc o instituție condusă în mod competent și responsabil, care să gestioneze cel mai complex an electoral pe care l-a cunoscut România, se pot baza pe mine”, a conchis Cristian Preda.

USR l-a propus, miercuri, pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente pe Cristian Preda. (Agerpres)

Vezi si

Finanțarea autostrăzii A7 a fost aprobată de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane …