Tuesday , April 30 2024

Ministrul Mediului: Proiectul noului Cod silvic, elaborat împreună cu specialiști de la USV, ajunge pe masa Guvernului în iunie

Proiectulul noului Cod silvic va ajunge pe masa Guvernului la începutul lunii iunie, după ce va fi elaborat de consorţiul de specialişti format din Universitatea din Suceava, cea din Braşov şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta a menţionat, conform Agerpres, că elaborarea noii legislaţii silvice este un angajament luat prin PNRR, în baza strategiei în acest domeniul realizată în ultimii ani, şi a subliniat că noul cod trebuie să vină cu “schimbări semnificative de abordare şi viziune”.

“Am semnat, săptămâna trecută, contractul de servicii, prin PNRR, cu acest consorţiu, format din cele trei instituţii, şi draft-ul noului Cod silvic va fi pus pe masa guvernului la începutul lunii iunie, după ce va parcurge o perioadă de consultare publică, în care vom implica toate entităţile care au un aport sau pot veni cu unul la acest proces de elaborare a draft-ului. Cred că acest nou act normativ trebuie să vină cu schimbări semnificative de abordare şi de viziune. Din punctul nostru de vedere, al ministerului, Codul silvic trebuie să fie o lege suplă, să fie uşor de înţeles şi de aplicat, trebuie să protejeze pădurea, să însemne mai multă pădure pentru România, trebuie să aducă o nouă abordare faţă de proprietarul şi de administratorul responsabil al pădurii”, a spus ministrul Mediului.

El a mai punctat că, “dincolo de susţinerea, stimularea, cointeresarea proprietarului de a avea o pădure sănătoasă şi rezilientă, pentru viitor”, noua legislaţie, cea primară şi cea subsecventă, trebuie să prevadă “mijloace de coerciţie acolo unde lucrurile nu sunt în regulă şi legea nu este respectată”.

La rândul său, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan, a declarat că noul Cod silvic trebuie să valorifice ceea ce a fost şi este pozitiv şi, în acelaşi timp, “să privească spre viitor”.

“Sperăm să valorificăm ceea ce a fost bun până acum în experienţa şi practica noastră, inclusiv cea legislativă, dar să ne uităm şi ce se întâmplă în jurul nostru, la nivel european, şi chiar şi internaţional să venim cu o legislaţie silvică care să privească în viitor şi care să fie aşezată pe baze care înseamnă supleţe, continuitate, inovare. (…) Lucrurile s-au schimbat şi s-au schimbat privind ceea ce doresc comunităţile şi, în general, societatea de la pădure”.

Luni, la Braşov, a avut loc deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic, în baza principiilor stabilite de Strategia Naţională pentru Păduri. (Agerpres)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …