Tuesday , April 30 2024

Dintre popoarele UE, românii se opun cel mai mult ajutorului oferit Ucrainei de la începutul războiului

Românii sunt europenii care se opun cel mai mult ajutorului umanitar oferit de UE Ucrainei după izbucnirea războiului, arată un eurobarometru realizat în ianuarie-februarie 2023. Totodată, românii nu sunt de acord nici cu primirea refugiaților de război în statele membre, mai arată sondajul realizat în UE, situându-se pe locul al doilea după cehi.

Pe de altă parte, peste 65% dintre români aprobă sancțiunile impuse Rusiei după invazie. Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023 a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față și online desfășurate între 12 ianuarie și 6 februarie 2023. Au fost intervievați 26.468 de cetățeni UE în cele 27 de state membre.

Potrivit sursei citate, românii sunt fruntași la rata de dezaprobare (25%) față de ajutorul umanitar oferit de UE ucrainenilor după începerea războiului. După România, urmează Bulgaria, cu 15% rata de dezaprobare și Slovacia, cu 11%. La capătul celălalt al clasamentului se află Olanda, Lituania și Luxemburg (1%).

De asemenea, românii se opun în proporție de 24% și primirii în UE a refugiaților de război. La acest capitol, România este întrecută doar de Cehia, cu 26%. La polul opus se află Olanda, Danemarca și Finlanda.

Românii se împotrivesc în proporție de 35% și oferirii de sprijin financiar Ucrainei. Rate mai mari de respingere sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

Pe de altă parte, 67% dintre români sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei după invazie. Doar 25% dintre ei le dezaprobă. Totodată, 55% dintre români aprobă finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina, iar 36% dintre ei o dezaprobă.

Eurobarometrul arată că 47% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32 % tind să aibă încredere în guvernele naţionale. 45% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, 36% au o imagine neutră şi 18% o imagine negativă. În România, 52% dintre respondenți au încredere în UE, 39% nu au, iar 9% nu știu, rezultate care situează România la mijlocul clasamentului. La nivel european, 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE. În țara noastră, 62% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, iar 34% sunt pesimiști.

foto: Comisia Europeană

 

Vezi si

Finanțarea autostrăzii A7 a fost aprobată de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane …