Tuesday , April 30 2024

NATO va acorda asistență suplimentară Republicii Moldova, pentru a descuraja și cotracara eventuale acțiuni ale Rusiei

NATO a reacționat după declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la așteptate atacuri din partea Rusiei pentru a destabiliza puterea de la Chișinău.

Sandu a afirmat, luni, că Rusia planifică, cu sprijin local, acțiuni subversive în Republica Moldova al căror obiectiv este înlăturarea puterii alese democratic și înlocuirea acesteia cu una controlată de Moscova.

Alianța Nord-Atlantică va analiza modalități de suplimentare a asistenței concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herțegovina și Georgia, pe fondul amenințărilor ruse, a spus luni, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a precizat că miniștrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marți și miercuri, despre modalități de “consolidare a poziției NATO în sensul descurajării și apărării”. “Vom aborda capabilitățile industriale și vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esențiale. Vom intensifica şi vom accelera susținerea pentru Ucraina.

Miniștrii vor discuta și despre modalitățile de intensificare a susținerii practice pentru Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, trei parteneri valoroși ai NATO care se confruntă cu amenințări ruse”, a menționat Secretarul General al NATO.

“Tentativele Kremlinului de a provoca violențe în Republica Moldova nu vor funcționa. Scopul nostru principal este securitatea cetățenilor și a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în țara noastră”, a estimat, luni, Maia Sandu, după acuzele la adresa Moscovei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat în urmă cu câteva zile că a informat-o pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de “distrugere” a Republicii Moldova.

 

Vezi si

Finanțarea autostrăzii A7 a fost aprobată de deputați

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane …