Tuesday , April 30 2024

Rusia acuză Occidentul de implicare directă în conflict și exclude orice negociere cu Zelenski

Administrația Vladimir Putin a acuzat, joi, națiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate, și a semnalat că exclude orice posibilitate de negocieri cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

“Există constant declarații din capitalele europene și de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor țări sau a Alianței în ostilitățile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziție și, la Moscova, orice face Alianța și capitalele menționate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Reuters.

De altfel, Dmitri Peskov a exclus orice perspectivă de negociere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. “Noi știm ce promisiuni a făcut Zelenski în campania electorală prezidențială și nu este greu să ne amintim și să le împrospătăm memoria celor care l-au votat în Ucraina: nu a rezolvat deloc problemele din Donbas, a renegat Acordurile Minsk, se pare că nu a intenționat niciun moment să le aplice, pentru că se pregătea de război. În acest context, a încetat de mult timp să mai fie un potențial interlocutor pentru discuții cu președintele Vladimir Putin”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția Tass.

Joi dimineață, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News, că nu este interesat de negocieri cu Vladimir Putin. “Rusia nu vrea negocieri, iar acest lucru era valabil încă înaintea invaziei. Președintele Putin a decis așa”, a declarat Zelenski. În același timp, președintele Ucrainei a afirmat că “nu înțelege cine ia decizii în Rusia”, argumentând că, deși Moscova pledează public pentru pace, armata rusă atacă noaptea Ucraina cu rachete.

Statele Unite au anunțat miercuri că vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, în cadrul unui aranjament cu Germania, care va furniza 14 tancuri Leopard 2 și va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricație germană de către alte state europene. Surse citate de publicația Der Spiegel afirmă că Germania și alte națiuni europene analizează posibilitatea de a furniza împreună Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat că, deși va continua să ofere asistență militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia și Alianța Nord-Atlantică. “Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliații noștri. Vom continua în același mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia și NATO”, a subliniat Scholz.

Rusia și Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul și Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile inițiale, iar Kremlinul denunță refuzul liderilor ucraineni de a negocia și furnizarea de armament de către NATO și Uniunea Europeană. Administrația Volodimir Zelenski condiționează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse și a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcție președintele Vladimir Putin.

Vezi si

Israelul se teme că CPI va emite mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și ale altor înalți oficiali

Autoritățile israeliene se tem că Curtea Penală Internațională (CPI) va emite în această săptămână mandate …