Tuesday , April 30 2024

FOTO – A fost inaugurată Grădinița de la Colegiul ”Mihai Eminescu”. Primarul Lungu anunță un contract de 2 milioane de euro pentru modernizarea clădirii principale a liceului

Vineri, 13 ianuarie 2023, a fost inaugurată oficial Grădinița de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Suceava.
Ridicarea acesteia a început în urmă cu aproximativ 15 ani de Ministerul Educației, care însă a abandonat apoi proiectul, fiind preluat în urma unui lung șir de proceduri birocratice de Primăria Suceava.
La festivitatea de inaugurare de vineri au participat  conducerea Colegiului, foste și actuale cadre didactice, primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, consilieri locali, precum și mai mulți copii, care au prezentat un frumos program artistic.
Clădirea are un regim de înălțime S+P+1 E, o suprafață utilă de 1696,5 mp și cuprinde  9 săli de grupă, 2 săli multifuncționale (sala de mese și sala de festivități), grupuri sanitare, bloc alimentar, spălătorie, birou, vestiare etc.
Trebuie menționat și faptul că actuala directoare a Colegiului a invitat-o pe cea care a condus grădinița cu program prelungit nr. 4 în perioada 1987-1990 să ia cuvântul, actualmente aceasta fiind cadru didactic la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar fiica ei s-a alăturat colectivului de cadre didactice de la grădiniță.
Facem și precizarea că inaugurarea a debutat cu o scurtă slujbă oficiată de trei preoți, inclusiv preotul paroh al Catedralei „Nașterea Domnului”, Petru Argatu.
După ceremonia religioasă care nu a durat foarte mult, primarul Ion Lungu a insistat ca să aibă loc mai întâi vizitarea clădirii și apoi să fie ținute discursurile și să aibă loc programul artistic pregătit de elevi și preșcolari. Cum era de așteptat, s-a ținut cont de recomandarea primarului și, în timp ce preoții treceau prin fiecare încăpere ca să sfințească, potrivit rânduielilor specifice, primarul Ion Lungu alături de viceprimarul Lucian Harșovschi, foarte mulți dintre consilierii locali suceveni (de la toate partidele), cadre didactice și inspectori școlari au vizitat noua clădire. Și, într-adevăr, s-a putut constata în urma vizitei faptul că este una dintre cele mai moderne și mai frumoase din oraș.
Primarul Ion Lungu a arătat că valoarea investiției a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro, fiind realizată în totalitate din fonduri proprii ale municipalității.
”Mulțumesc, proiectantului și, nu în ultimul rând, constructorului, pentru că a ieșit o lucrare de calitate, fiind una din cele mai frumoase grădinițe din oraș. De asemenea, mulțumesc directorilor cu care am colaborat la realizarea acestui obiectiv”, a spus primarul Ion Lungu.
Acesta a mai anunțat că luni va semna la București un contract de aproximativ 2 milioane de euro pentru modernizarea clădirii principale a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.
”Municipalitatea creează condiții optime la acest colegiu, pentru performanță școlară. Colegiul Național ”Mihai Eminescu” este una dintre cele mai performante unități de învățământ din orașul nostru”, a încheiat primarul Ion Lungu.
Atât în timpul vizitei, cât și ulterior, la finalul cuvântări sale, primarul Ion Lungu a precizat că, totuși,  Grădinița va fi deschisă după vacanța de Paști.
După ce au avut loc discursurile gazdelor și invitaților, a urmat un program artistic. Nu foarte scurt cât să fie banal, dar nici foarte lung cât să-i obosească pe micii preșcolari, care i-au încântat pe cei de față cu cântece și dansuri, inclusiv unul absolut remarcabil după o cunoscută melodie a îndrăgitului  artist Gheorghe Zamfir, dar și foarte cunoscuta melodie printre cei din zonă „Cântă cucu-n Bucovina”.
Desigur, momente artistice au fost mai multe și merită remarcat nu doar emoția sau tracul unor copii, ci și eforturile și emoțiile doamnelor educatoare. Primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi s-au retras după ce preșcolarii au încheiat momentul lor artistic, motivând între altele și cu pregătirea pentru buget și dând asigurări că va fi avută în vedere atât grădinița, cât și liceul din apropiere.
Asta nu înseamnă că majoritatea invitaților s-au retras. De altfel, aveau toate motivele să rămână pentru că au urmat alte momente artistice mai elaborate, ca de exemplu cel al unor elevi de liceu care au prezentat, inclusiv pe acorduri muzicale, opere eminesciene și repere ale altor autori români, în contextul sărbătorii Zilei Culturii Naționale. Iar după ei urmau alte grupuri de elevi, care pregătiseră câte ceva din repertoriul folcloric. (D.P.)

Vezi si

Cei 11 decani ai USV au fost validați pentru mandatul 2024-2029

Echipa managerială a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost întregită. În cadrul ședinței …