Tuesday , April 30 2024

Analiști: Inflația va rămâne de două cifre pe tot parcursul anului viitor, cursul la 5,1 lei

Analiștii financiari din cadrul asociației CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1021 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflației va înregistra o valoare medie de 10,68%.

În luna octombrie analiștii prognozau că inflația va atinge o valoare medie de 10,56%.

“Anticipatiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea aratand o inflație exprimata în două cifre pentru întreg anul urmator”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna noiembrie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiștilor incluși în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0279 lei/euro.

În ceea ce privește indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut marginal la valoarea de 33,7 puncte, influențat pe de o parte de majorarea cu 2,2 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte de scăderea cu 0,5 puncte a componentei de anticipatii.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,6%, în timp ce evoluția în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,3% în scădere de la 4,5% în prognoza anterioară.

Pentru 2023, valoarea anticipată de creștere a PIB real este de 1,3%

“Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%”, adaugă Adrian Codirlasu.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 8,22% în următoarele 12 luni, în scădere ușoară, de la 8,39% în exercițiul anterior.

Datoria publica in PIB este anticipată sa se majoreze la 56% in urmatoarele 12 luni. (Mediafax)

Vezi si

Unde merg românii în minivacanța de 1 mai și Paști?

Pentru minivacanța de 1 mai și Paște, Londra este destinația cea mai populară, iar Milano …