Tuesday , April 30 2024

Nu se înghesuie firme de construcții pentru proiectul gardului și drumului perimetral al aeroportului

O singură ofertă a fost depusă la cea mai mare licitație organizată în ultimii ani de Aeroportul Sucevei. Iar asta în condițiile în care nu mai puțin de două amânări s-au produs până acum. Este vorba despre asocierea firmelor ieșene STEF INVEST SRL (Leader) și ACA ZOORK PROJECT care a vrea să câștige contractul pentru lucrările care se vor face de realizare a unui gard și a unui drum perimetral la aeroport. Având în vedere că „aleargă de una singură” în această competiție, singura probabilitate ca să se împiedice este doar dacă documentația depusă nu este considerată conformă.

Valoarea estimată a proiectării și lucrărilor prevăzute în contractul de la licitație este de 31.431.015,58 lei fără TVA din care serviciile de proiectare și asistență tehnică sunt în valoare de 198.000 lei fără TVA – 160 de mii de lei fiind Proiect Tehnic și Detalii de Execuție iar 24.000 lei fiind Asistența tehnică din partea proiectantului, restul fiind certificarea performanței energetice a clădirii – 5.000 lei și Documentații tehnice în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor necesare execuției lucrărilor – 9.000 Lei. În schimb, categoriile de lucrări prevăzute în obiectivul de investiții pentru care a fost organizată licitația deschisă ar fi: construire drum perimetral cu suprastructura din betonasfalt având lungimea de 6.388 metri; construire gard perimetral din plasă metalică și stâlpi pe fundație continuă din beton pe o lungime de 7.700 de metru cu 6 porți de securitate; construire clădire regim Parter cu funcțiunea Dispecerat de Securitate; echipamente și dotări aferente; sistem de securitate extins și armonizat constând în procurare și instalare echipamente de securitate aeroportuară. Derularea contractului specificată în documentația de atribuire pe durata a 10 luni,

Cele două firme din Iași care au licitat pentru lucrările de la aeroport au și mulți subcontractanți declarați: ieșenii de la ANDIULIS, bucureștenii de la BUSINESS ANALYSIS & STRATEGY CONSULTING (care sunt și terți susținători), ieșenii de la R.C.A. MOLDOTERM și firma ilfoveană N PRO ADV.

Așteptată a se produce la final de lună noiembrie, licitații privind obiectivul de investiții intitulat “CREŞTEREA GRADULUI DE SECURITATE și SIGURANȚĂ LA R.A. AEROPORTUL Ştefan ce Mare – SUCEAVA” – a fost amânată până acum de două ori, fiind depuse mai multe cereri de clarificare. Lucrările și dotările incluse în licitația respectivă fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finanțare europeană, semnat pe 24 noiembrie la Ministerul Transporturilor, valoarea totală fiind 64.724.061,19 (inclusiv TVA) din care 53.639.080,01 lei este valoarea totală eligibilă a proiectului. Diferența între suma sub 40 de mi­-lioane de lei cu tot cu TVA pentru licitația deschisă care a avut loc pe 12 decembrie și valoarea întregului proiect care, cu tot cu TVA, se apropie de 65 de milioane de lei va face obiectul unei alte licitații pentru a fi achiziționată o autospecială de aerodrom pentru stins incendii; un grup electrogen și sursă neîntreruptibilă (UPS) de alimentare a balizajului de obstacolare clădiri și a terminalului existent; un echipament de întreținere a zonelor de siguranță (zonelor înierbate); un utilaj cu grup electrogen și pilon de lumină pentru deservire poziție izolată de parcare; o autofreză de zăpadă pentru pistă, dar și alte lucrări la căile de rulare și platforme aeroportuare. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …