Tuesday , April 30 2024

„Avatar 2” primește critici elogioase la lansare: „Copleșitor”, „O minune vizuală”, „Nu am văzut așa ceva din punct de vedere tehnic, vizual”

La Londra, marţi seară a fost proiectat „Avatar 2”, cel mai aşteptat lungmetraj al anului de către proprietarii de cinematografe, care speră să facă uitate efectele pandemiei şi să obţină încasări spectaculoase, informează AFP.

„Avatar: The Way of Water”, regizat de James Cameron, va ajunge în cinematografele din Statele Unite pe 16 decembrie, cu o triplă ambiţie: să depăşească performanţa filmului precedent (cel mai profitabil lungmetraj din istoria box-office-ului mondial), să dezmintă „moartea” cinematografelor și să contribuie la naşterea unei francize la fel de legendare precum „Star Wars”.

„Avatar: The Way of Water” poartă publicul înapoi în lumea fermecătoare din Pandora, unde în primul film nativii albaştri Na’vi s-au luptat cu coloniştii umani pentru resursele naturale de pe această lună. „The Way of Water” îi readuce pe marile ecrane pe actorii Sam Worthington şi Zoe Saldana în rolurile Jake Sully, respectiv Neytiri, acum părinţii a cinci copii.

Viaţa lor tihnită în jungla paradisiacă este întreruptă de revenirea „Oamenilor Cerului”, numele dat de Na’vi celor care îl caută pe Sully. Pentru a-şi proteja familia şi tribul, Sully, Neytiri şi copiii lor fug în teritoriul îndepărtat şi caută refugiu la clanul oceanic Metkayina. Având corpurile şi aptitudinile adaptate vieţii în pădure, membrii familiei trebuie să înveţe rapid „calea apei” pentru a supravieţui în timp ce se confruntă cu iminenta ameninţare a inamicului lor.

Zoe Saldana a spus că revenirea la rolul său din „Avatar” a fost „emoţionantă”. „A fost incitant, a fost şi foarte înfricoşător pentru că, evident, Jim ridicase miza pentru el însuşi, iar asta însemna că toată lumea avea să aibă de-a face cu o nouă provocare”, a declarat ea referindu-se la James Cameron. Sigourney Weaver o interpretează pe Kiri, fiica adoptată de Neytiri şi Sully. Mama ei biologică este doctorul Grace Augustine, pe care Weaver a interpretat-o în filmul original. „Totul a fost o aventură atât de uimitoare”, a spus ea.

Patru filme „Avatar” sunt planificate până în 2028.

La 13 ani după primul film din seria „Avatar”, care a obţinut încasări de aproape 3 miliarde de dolari la nivel planetar, al doilea lungmetraj din această serie îşi invită încă o dată spectatorii pe planeta Pandora, situată la ani-lumină depărtare de Terra, într-o călătorie SF cu tonalitate ecologistă.

Turnat, ca şi primul film, în 3D, noul lungmetraj are o durată de 3 ore şi 12 minute. Contrar predicţiilor făcute de James Cameron în epocă, „Avatar” nu a dus la impunerea ca normă a cinematografiei 3D, care necesită purtarea unor ochelari speciali, însă cineastul canadian a continuat să folosească această tehnologie.

Al doilea film din seria „Avatar” reprezintă o miză uriaşă pentru regizorul canadian, regele incontestabil al box-office-ului mondial, care a stabilit recorduri de încasări mai întâi cu „Titanic” şi apoi cu „Avatar”. Miza este una importantă şi pentru studioul Disney: imaginile din al treilea opus sunt deja filmate şi un nou „Avatar” este prevăzut la fiecare doi ani, cel puţin până la al cincilea film din serie, programat să apară pe marile ecrane în 2028.

„Lansarea acestui film este un test important pentru industria mondială a cinematografiei, fiind aşteptat de toată lumea”, a declarat Eric Marti, directorul general al Comscore France, o companie ce măsoară audienţele filmelor.

„Timp de doi ani, au existat filme noi doar pentru platformele de streaming. Pentru cinematografe, această lansare reprezintă un fel de ‘Imperiul contraatacă’, dorind să reafirme superioritatea sălilor de proiecţii” asupra tuturor celorlalte canale de difuzare, a adăugat el.

Criticii de film din Statele Unite și din Regatul Unit și-au putut face deja o impresie, după premiera de la Londra și proiecțiile de presă din America. Iar pelicula pare a fi primită bine. Recepția fiind în mare parte destul de pozitivă.

Deși recenziile complete vor fi sub embargo până pe 13 decembrie – cu doar trei zile înainte de lansarea filmului pe 16 decembrie, criticii l-au lăudat pe Cameron pentru încă o capodoperă vizuală.

În timp ce unii s-au întrebat dacă această continuare va mai reuși să atragă atenția la box office, la acel nivel, la 13 ani după original, Mike Ryan de la Uproxx a spus poate cel mai bine: „Nu pariați niciodată împotriva lui James Cameron”. „Încerc să evit hiperbole, dar nu am văzut niciodată așa ceva din punct de vedere tehnic, vizual. Este copleșitor. Poate prea copleșitor, dacă se poate spune așa”, a adăugat el. Ryan a continuat spunând că „Avatar 2” este „mult mai bun” și vine cu o „dezvoltare mai profundă a personajelor”.

Yolando Machado de la Entertainment Weekly l-a numit pe Cameron „un maestru al tehnologiei”, în timp ce lăuda imaginile perfecte. „Direcția lui este precisă aici, absolută. Filmul în ansamblu, o minune pe partea tehnică, cu o lume uluitoare”.

Perri Nemiroff de la Collider a spus că „a avut încredere” că James Cameron va ridica ștacheta în ceea ce privește efectele vizuale, „dar cu toate acestea imaginile sunt uluitoare”. „Dar ce m-a interesat cel mai mult a fost cum partea tehnică a venit în serviciul personajului și al construirii acestei lumi”, a adăugat ea.

Jeff Nelson de la CheatSheet a numit continuarea „o minune vizuală cu o frumusețe fascinantă în fiecare cadru”. „Definiția cuvântului fantastic.”

filmnow

Vezi si

“Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film. Lista câștigătorilor

Filmul “Libertate”, regia Tudor Giurgiu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de …