Tuesday , April 30 2024

Accidente sau sabotaj pe „Nord Stream”? Suedia a înregistrat explozii puternice în zonele scurgerii de gaz. Danezii au arătat un videoclip

În urma eșecului gazoductului rusesc Nord Stream-2, a devenit cunoscut abia pe 26 septembrie că presiunea gazului a scăzut pe ambele linii ale Nord Stream-1. Diverse medii din țările nordice și preluate în mass-media ucraineană  fac însă referire recentă la o anchetă privind accidentele pe gazoductele rusești este în desfășurare. Și este posibil să fie vorba de sabotaj.


Centrul Național Seismologic Suedez a înregistrat explozii subacvatice puternice în perioada în care se presupune că ar fi avut loc acele explozii, comunicate însă ulterior. O serie de imagini au apărut pe diverse canale de telegram . În Suedia s-a făcut vâlvă cu privire la aceste explozii din Marea Baltică: de exemplu într-o emisiune a canalului TV suedez SVT, citat fiind profesorul Björn Lund de la Centrul Național Seismic Suedez SNSN. Potrivit acestuia, pe data de 26 septembrie, Centrul Seismologic Național Suedez a înregistrat explozii subacvatice în zona scurgerii de gaz pe liniile Nord Stream și Nord Stream-2. Una dintre explozii a avut magnitudinea 2,3 pe scara Richter și a fost înregistrată la 30 de stații de măsurare din sudul Suediei. „Puteți vedea clar cum valurile sar de jos la suprafață. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie”, a spus el. Potrivit lui Lund, informațiile despre explozii au fost transmise Forțelor Armate.

De menționat că Forțele Armate Daneze au publicat o fotografie și un videoclip de la locul scurgerii de gaz de pe Nord Stream. Potrivit armatei daneze, pagubele pe ambele sensuri ale Nord Stream s-au produs la nord-vest de Insula Bornholm, și pe una din coloanele Nord Stream 2, în sud. Autoritățile daneze nu exclud ca scurgerea de gaz să fie cauzată de un sabotaj. Deocamdată, cauzele sunt încă necunoscute, cel puțin oficial iar o anchetă este în curs.

De aici încolo însă apar două puncte diametral opuse. Pe de o parte, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia ar fi „profund îngrijorată de situația de pe conductele de gaz”. „Într-adevăr, presiunea a scăzut semnificativ și aceasta este cu adevărat o situație fără precedent care necesită o analiză urgentă. Suntem extrem de îngrijorați de aceste știri”, a declarat Peskov reporterilor.
În același timp, consilierul șefului Oficiului Prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliac, comentând accidentul de la gazoductul rusesc „North Stream”, și-a exprimat opinia că Rusia însăși a aranjat acest sabotaj. „Scurgerea de gaze” pe scară largă din „Nord Stream” nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune la adresa UE. Rusia vrea să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă. Cel mai bun răspuns la un tiran și o investiție în securitate sunt tancurile pentru Ucraina. Mai ales cele germane”, a spus Mihail Podoliac.

Compania Nord Stream AG a declarat că distrugerea simultană a trei conducte de gaze din Marea Baltică este fără precedent – toate incidentele s-au petrecut în aceeași zi! – și este încă imposibil de estimat momentul refacerii infrastructurii de transport de gaze.
După cum se știe, gazoductul Nord Stream 2 din Rusia până în Germania a fost finalizat în toamna anului 2021, dar nu a fost lansat niciodată. Pe 22 februarie, Germania a oprit procesul de lansare a acestuia ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a independenței autoproclamatelor „DPR” și „LPR”. În același timp, gazoductul Nord Stream a continuat să funcționeze chiar și după începerea invaziei armate rusești a Ucrainei. (D.P.)

Vezi si

Atac cu sabia la metroul din Londra. Mai mulți răniți

Un bărbat înarmat cu o sabie sau cu o macetă a atacat mai multe persoane …