Tuesday , April 30 2024

Crește numărul celor mușcați de căpușe

Aproape 150 de suceveni au fost mușcați de căpușe de la începutul anului. Doi pacienți au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de șarpe.

 Aproape 150 de suceveni au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, de la începutul anului, după ce au fost înțepați de căpușe, în ultima perioadă înregistrându-se o creștere accelerată. Situația îi îngrijorează pe medicii suceveni, mai ales că elevii au intrat în vacanță și se vor organiza tot felul de drumeții și excursii.

Numărul pacienților foarte mare comparativ cu numărul de pacienți înregistrat anul trecut, iar de la începutul acestei luni 17 pacienți au necesitat asistență medicală după ce au fost mușcați de căpușe, aceștia având vârste cuprinse între un an și 85 de ani. Situația îi îngrijorează pe medicii infecționiști suceveni, deoarece crește și numărul persoanelor diagnosticate cu boala Lyme, în cursul anului trecut fiind diagnosticați patru suceveni cu această maladie.

Medicii recomandă în continuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate persoanele mușcate de căpușe au fost direcționate către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde au fost vaccinate și vor fi monitorizate în continuare pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Cele mai multe cazuri de mușcături de căpușe au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 22 și 60 de ani, dar se pare că sunt și mulți pacienți copii.

Printre simptomele bolii se numără înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de depistat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări. În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen, dar specialiștii recomandă o dezinsecție serioasă constantă.

Un alt pericol care îi pândește pe turiști, sunt șerpii care stau ascunși prin zonele muntoase. De la începutul acestui an, doi suceveni au ajuns la spital cu plagă mușcată de șarpe iar medicii i-au salvat cu ser antiviperin adus din alte județe, în farmaciile unităților spitalicești din Suceava neexistând la acel moment nicio doză din acest ser.

Medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci și șosete albe, iar daă se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112. “Pe zonele cu pietre și stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De preferat, să fim încălțați cu încălțăminte solidă, bocanci și șosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe mișcătoare”, ne-au explicat cadre medicale, care au adăugat că este bine ca turiștii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că șerpii simt vibrațiile și pleacă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …