Tuesday , April 30 2024

FOTO. Vama Siret: Povești de război despre vieți și suflete distruse, copilării sfâșiate, pierderi cumplite

DGASPC Suceava continuă să întâmpine la Vama Siret zeci de mame și copii care fug din calea războiului din Ucraina. În perioada 1-7 aprilie, 74 de mame și 120 de copii au beneficiat de consiliere, suport emoțional, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare la Centrul Blue Dot. De asemenea, 169 de minori neînsoțiți care au trecut prin Vama Siret au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. A fost preluat de la Poliția de Frontieră un minor neînsoțit, pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, fiind mai apoi preluat cu documente legale de o familie din Iași, până la venirea mamei minorului.

La punctul de trecere a frontierei din Vama Siret și în stațiile Blue Dot, angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava continuă să întâmpine zeci de mame și copii care fug din calea războiului din Ucraina. Tragediile din viețile lor date peste cap de conflictul armat început în urmă cu șase săptămâni sunt răvășitoare, iar asistenților sociali le sunt împărtășite povești despre vieți și suflete distruse, copilării sfâșiate, pierderi cumplite.

”O fetiță de 14 ani a ajuns în Vama Siret după ce și-a văzut mama și sora, de numai 4 ani, ucise în bombardament, fiind preluată de tatăl navigator, care se afla pe mare la începutul războiului, o bunică cu doi nepoți au trecut vama după două săptămâni petrecute într-un buncăr, o mămică a născut pe drum, trec vama mulți tineri care sunt aproape de 18 ani și care pot deveni carne de tun într-un război care le ucide tații, multe mame își aduc copiii la graniță, îi încredințează lui Dumnezeu și unor oameni aproape necunoscuți și se întorc acasă unde au bătrâni, soți și fii care trebuie să își apere țara”, povestesc angajații DGASPC Suceava prezenți în Vama Siret zilnic, pentru a asigura permanența serviciilor de consiliere și suportul emoțional pentru mamele cu copii, refugiate din Ucraina.

În perioada 1-7 aprilie, un număr de 74 de mame și 120 de copii au beneficiat de consiliere, suport emoțional, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare etc. la Centrul Blue Dot. De asemenea, 169 de minori neînsoțiți care au trecut prin Vama Siret au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. A fost preluat de la Poliția de Frontieră un minor neînsoțit, pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, la Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” Rădăuți. Acesta a fost preluat cu documente legale în data de 5 aprilie de către o familie din Iași, până la venirea mamei minorului.

De la începutul conflictului armat în Ucraina, 34 de minori ucraineni neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență la Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți. În prezent, 5 minori ucraineni se află în centru, iar pentru ceilalți s-a dispus încetarea măsurii de plasament ca urmare a reglementării situației acestora, fiind preluați de părinți, persoane fizice, reprezentanți ai ambasadelor sau ai organizațiilor acreditate, care au fost împuterniciți de părinți pentru a însoți minorii. Unul din cei 5 minori, care este student, a împlinit 18 ani în data de 5 aprilie și a solicitat încetarea măsurii de protecție, deoarece dorește să plece în Germania, a informat DGASPC Suceava.

În perioada menționată, au fost împărțite pliante mamelor cu copii, s-a distribuit apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, cărucioare pentru copii, cartele telefonice, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din vamă. Au fost donate 25 de cărți în limba ucraineană, primite de la Fundația Comunitară Sibiu, către Asociația Educație, Joc, Sens din Fălticeni, pentru minorii ucraineni care se află în Fălticeni. 100 de kit-uri de igienă pentru mame și copii au fost donate de către TAR România pentru a fi oferite mamelor cu copii care trec prin Vama Siret. (Oana NUȚU)

Vezi si

Patru elevi suceveni s-au remarcat la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză 

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a avut loc, în perioada 26-30 aprilie 2024, la …