Wednesday , May 1 2024

A încetat din viață David Sassoli, președintele Parlamentului European

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit marţi, 11 ianuarie, la ora 1:15, la vârsta de 65 de ani, conform informaţiilor comunicate de purtătorul său de cuvânt, transmite Agerpres.

„David Sassoli a murit la ora 1.15 la CRO (centrul de oncologie) din Aviano, Italia, unde era spitalizat de la finalul lunii decembrie. Data şi locul funeraliilor vor fi comunicate în orele următoare”, a scris pe Twitter Roberto Cuillio, purtătorul său de cuvânt, care nu a oferit detalii privind cauza morții președintelui Parlamentului European.

Luni, 10 ianuarie, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie „din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

După ce a suferit în trecut de leucemie, David Sassoli a fost internat toamna trecută pentru pneumonie. Apoi, a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi a revenit recent la activitatea politică. Pe 26 decembrie 2021, el a fost spitalizat din nou, pentru o disfuncţie a sistemului imunitar. Acest lucru a fost făcut public însă abia două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice.

Social-democratul italian David Sassoli, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său.

Marţea viitoare, Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024). În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola, din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

Vezi si

Trupele ruse avansează la nord-vest de Avdiivka, în timp ce civilii ucraineni fug

Armata ucraineană, confruntată cu superioritatea trupelor ruse în materie de trupe şi armament, încearcă să …