Tuesday , April 30 2024

Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi au primit Nobelul pentru Fizică. O parte din premiu, pentru prezicerea încălzirii globale

Premiul Nobel pentru Fizică a fost câștigat în 2021 de către Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Lui Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann le-a fost decernat împreună jumătate din premiu pentru „modelarea fizică a climei Pământului, cuantificând variabilitatea și prezicând cu acuratețe încălzirea globală”.

Giorgio Parisi a primit jumătate din premiu pentru „descoperirea interacțiunilor de dezordine și fluctuații în sistemele fizice, de la scară atomică la cea planetară”.

„Sistemele complexe sunt caracterizate de stări aleatorii și dezordine și sunt dificil de înțeles”, a afirmat într-un comunicat Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează anual premiile Nobel.

„Premiul din acest an recunoaște noi metode pentru descrierea și prezicerea comportamentului pe termen lung a acestora”, adaugă comunicatul.

Manabe, născut în 1931 la Tokyo, deține cetățenia Statelor Unite. Parisi este italian iar Hasselmann german.

În următoarele zile vor fi anunțați și câștigătorii premiului pentru Chimie, Literatură, Pace și Economie.

Vezi si

Stoltenberg: ”Nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câștige războiul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni …