Tuesday , April 30 2024

Cum ne păstrăm sănătatea mentală în pandemie

“Nosce te ipsum”. (Seneca)

Ceva ce cu siguranță este foarte ușor de observat este cât de fragilă poate deveni ființa umană când este pusă într-un anumit context. Pandemia de COVID-19 a pus la încercare chiar și pe cele mai rezistente persoane din punct de vedere mental.

Pe lângă stresul cauzat de problemele de zi cu zi, frustrările acumulate și genul de gânduri care nu te lasă în pace (elemente care fac parte din viața oricărui individ), la acestea s-au adăugat problemele majore cauzate de pandemie, atât medicale, cât și  social-culturale, financiare etc. Pandemia a fost o cauză majoră pentru niște declicuri declanșate la anumite persoane, aspect ce se poate observa la știri din ce în ce mai des din nefericire (numărul cazurilor de violență sau anarhism/infracționalitate a crescut).

Au fost și persoane care din punct de vedere psihologic s-au simțit ca într-un film cu scenariu post-apocaliptic, într-o oarecare măsură cu toții poate că ne-am simțit așa la un moment dat, când nivelul incertitudinii, al fricii și al stresului creștea pe zi ce trece.

Trebuie să fiți în primul rând realist

În general, în viața dacă te axezi pe negativ, vei intra într-un abis (metaforic vorbind) care îți va modifica în timp percepția asupra acesteia.

În situații delicate este normal să avem o atitudine pe măsura problemei, dar este necesar în același timp să nu ajungem să avem reacții care nu se mai încadrează în firesc, în sensul în care să nu ajungem să ne purtăm ca și cum vine sfârșitul lumii, nu este cazul.

Pentru a putea face față acestor circumstanțe din punct de vedere psihologic trebuie să fiți în primul rând realist. Desigur nu este rău să fiți și optimist, dar în mare parte să fiți ancorat în realitatea contextuală recentă.

Din punct de vedere mental, una din nevoile fundamentale ale omului este să se simtă în siguranță, când suntem privați de elementele care ne fac să ne simțim în siguranță, atunci lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă foarte repede.

Frica este printre cei mai dominanți factori când vine vorba de controlul maselor.

Din nefericire, situațiile în care nu avem control și care sunt de o gravitate foarte mare ne pot face să ne simțim ca și cum pășim pe nisipuri mișcătoare sau pe un teren minat care poate exploda în orice secundă.

Într-o anumită măsură așa este și cu mintea umană.

Dacă apare complexul de factori care să creeze frică, confuzie, haos, este foarte ușor pentru individ să își piardă controlul din punct de vedere psihic și să acționeze fiind dominat de acea frică, într-un mod agresiv.

Persoanele cu o doză mare de sensibilitate, cele care sunt predispuse la stări depresive sau persoanele colerice pot fi printre cele mai afectate.

Pentru persoanele care își controlează cu greu emoțiile sau care “explodează” foarte ușor, această perioadă de pandemie a reprezentat o reală provocare deoarece este o situație fără precedent pentru generațiile recente.

Au mai existat pandemii/molime în istoria omenirii, dar modul în care oamenii au făcut față sau nu din punct de vedere psihologic diferă de la o generație sau alta.

Dacă la contextul pandemic se mai adaugă și problema foametei, colapsului economic, pierderea unor persoane dragi, pierderea locului de muncă sau a locuinței, acești factori puși laolaltă creează o situație extrem de delicată pentru orice individ care este nevoit să treacă prin așa ceva și acesta poate deveni ca un recipient cu combustibil în care arunci un chibrit, gata oricând să explodeze.

În general, probleme există în orice etapă a vieții, dar contextul pandemiei a intensificat problemele care existau deja sau a schimbat percepția noastră cu privire la acestea, în sensul că ne-a făcut să devenim mai fataliști (este de înțeles acest aspect) și a adăugat noi probleme, unele grave.

Acum se pune întrebarea: Cum faci față din punct de vedere mental?

Cel mai important aspect în această situație este să fiți conștienți de faptul că oricât de mult ne-am dori, nu putem controla Universul sau cum reacționează acesta.

Putem controla doar modul în care acționăm și felul în care percepem ce ni se întâmplă

Evitați discuțiile sau știrile care sunt bazate pe teorii ale conspirației sau pe concepții care implică bigotism (ex: “tot ce ni se întâmplă este o formă de pedepsire a omenirii”).

Într-adevăr suntem direct responsabili pentru multe lucruri negative care ni se întâmplă, dar NU putem considera că absolut TOT ce ni se întâmplă este modul Divinității de a se “răzbuna” pe noi.

Foarte multe experiențe pe care le trăim sau situații prin care trecem ne vin ca lecții de la Divinitate, dar sub nici o formă nu ne vin din Univers ca pedepse, ci ca atenționări, semnale de alarmă că este timpul să schimbăm modul în care ne comportăm cu această planetă și cu vietățile și resursele acesteia.

Fiți proactiv cu propria persoană, permiteți-vă să exprimați TOT ce mintea dumneavoastră dorește să vă transmită (prin scris, exprimare verbală, prin activități creative), exprimați-vă cum simțiți dumneavoastră, dar exteriorizati aceste trăiri, exprimați-le pentru a nu ajunge să le somatizați.

Faceți activități care vă hrănesc mintea, evitați posturile tv sau radio care prezintă știri tip tabloid, bazate pe negativitate sau subiecte denigrante/deranjante.

Citiți cărțile preferate, vizionați serialele care vă plac, faceți mișcare, ieșiți la aer în locuri care vă stârnesc amintiri plăcute, creați și alte amintiri noi, ascultați muzică ce vă relaxează, practicați-vă hobby-urile, mâncati mâncărurile dumneavoastră preferate, mergeți la muzee, galerii de artă respectând și măsurile preventive  recomandate etc.

Faceți toate acele activități care vă schimbă starea în bine.

Şi, cel mai semnificativ aspect, petreceți timp cu FAMILIA.

Acest lucru va fi benefic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru rudele dumneavoastră.

Pandemia ne-a pus pe toți în situația de a sta separați, acum aveți posibilitatea de a recupera timpul pierdut.

Învățați să vă bucurați de viață indiferent de problemele care apar.

Acest lucru nu vă face mai puțin responsabili. Chiar dacă rezolvați anumite probleme, mereu vor apărea altele.

Asta nu înseamnă că nu vă puteți și bucura de plăcerile vieții între timp.

Bucurați-vă de lucrurile importante, învățați să râdeți cu poftă, uitați-vă la comedii sau stand-up comedy, sau pur și simplu ascultați bancuri pe internet, celebrați viața ca un întreg și traiți-o din plin.

Zece minute de râs cu poftă vă vor schimba considerabil starea de spirit.

Mergeți la salonul de înfrumusețare preferat nu doar pentru activitățile de mentenanță, îngrijire, optați și pentru un tratament sau masaj de relaxare.

Faceți cât de des posibil activități care vă relaxează, nu trebuie să fie o ocazie specială, pur și simplu bucurați-vă cât de des de relaxare.

O metodă mai controversată, dar care dă roade o puteți aplica dacă aveți grădină sau dacă vă plac plimbările în regiuni muntoase. Poate părea amuzant sau aberant pentru multe persoane care nu au încercat această metodă, dar funcționează, poate fi o formă de eliberare a stresului: îmbrățișați un copac (în timp ce faceți asta, eliberați-vă mintea de gândurile cotidiene, nu vă gândiți la nimic altceva decât la ce simțiți când îmbrățișați acel copac), veți observa diferența.

Dacă sunteți o fire spirituală, faceți rugăciuni pentru dumneavoastră și persoanele dragi, purificați spațiul în care locuiți (ardeți  tămâie în mai multe locuri din casă pentru a purifica spațiul), beți aghiasmă dimineața pe stomacul gol și mulțumiți Divinității pentru TOT ce ați primit și pentru toate reușitele dumneavoastră.

Practicați activități care vă determină să evoluați pe plan spiritual și care vă ridică vibrația energetică, evitați tot ce implică negativitate și veți observa o diferență considerabilă. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …