Tuesday , April 30 2024

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 viaţa pacienţilor cu diabet zaharat

COVID-19 este o afecțiunea virală provocată de noul coronavirus, iar OMS a declarat pandemia produsă de noul coronavirus ca fiind o urgență de sănătate publică. La acest moment nu există vaccin sau tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus. Semnele comune ale infecției sunt cele specifice gripei: febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseala, dureri musculare. Simptomele apar de obicei la 3-7 zile de la momentul expunerii, dar în anumite cazuri simptomele au aparut chiar și la 14 zile de la expunere. Este important de menționat că toți oamenii pot fi infectați. Pentru mai mult de 80% dintre cei care fac aceasta infecție, simptomele sunt ușoare și pot fi comparate cu cele provocate de gripa sezonieră. Totuși, în aproximativ 15 % din cazuri, infecția poate fi severă, iar aproximativ 5% dintre cei infectați pot face forme critice, amenințătoare de viață. Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (diabet, afecțiuni cardiace, astm) pot fi mai vulnerabili și pot face forme mai severe ale bolii.

În contextul actual datorat pandemiei de noul coronavirus (COVID-19), viața noastră s-a schimbat în feluri în care nu ne așteptam, în special pentru persoanele cu diabet zaharat, care trebuie să fie de două ori mai atente la gestionarea bolii de bază, cât și să se adapteze acestor vremuri provocatoare. Ținând cont de faptul că persoanele cu diabet au un risc mult mai mare de deces și de diverse complicații și că nu există medicamente specifice pentru Covid-19, se recomandă un control bun al glicemiei ca o abordare auxiliară eficientă pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților cu diabet preexistent. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu diabet se află în prima grupă de risc în această criză sanitară. Tot acum, aritmetica diabetului în România s-a dovedit una dinamică şi îngrijorătoare: unu din zece români suferă de diabet zaharat, unu din trei români se află la risc de diabet (prediabet) şi recent peste 30% din decesele asociate COVID-19 au intervenit la persoane care sufereau de diabet. Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra pacienților care trăiesc cu diabet zaharat și a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea față în față. Pacientul cu diabet zaharat depinde de scheme de tratament stricte și un stil de viață disciplinat, care trebuie să țină cont de orice modificare în evoluția bolii. Aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament și o atenție sporită pentru stilul de viață

Cele mai importante învățăminte ale crizei COVID-19 pentru îmbunătățirea managementului persoanelor cu diabet zaharat sunt: dosarul electronic al pacientului, menținerea sistemului de telemedicină și recunoașterea educației terapeutice ca serviciu medical. Prin intermediul unei astfel de platforme, istoricul pacientului, precum și medicația prescrisă de medicul diabetolog și medicul de familie vor putea fi disponibile pentru toți utilizatorii, cadre medicale și pacienți. Casa Națională de Asigurări de Sănătate poate urgenta implementarea dosarului electronic al pacientului, deoarece cadrul legislativ există iar finanțarea este asigurată prin fonduri europene. Pe perioada pandemiei, implementarea consultațiilor la distanță, prin intermediul sistemului de telemedicină, a reușit să decongestioneze cabinetele medicale și a ușurat accesul pacienților la servicii medicale. Educația continuă, precum și deprinderea unor abilități legate de alimentație corectă și stil de viață sănătos sunt la fel de importante în această perioadă ca și medicația. În acest sens, se impune modificarea cadrului legislativ prin introducerea decontării serviciului de educație terapeutică pentru persoana cu diabet în cadrul pachetului de bază de servicii medicale la nivel de asistență medicală primară și de specialitate.

Ambulatoriul de specialitate Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean Suceava  şi-a reluat activitatea în data de 13 aprilie 2020 şi în prima săptămâna au fost acordate un număr de 255 consultaţii şi 275 prescripţii medicale prin sistemul de telemedicină (consultații la distanță ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare), conform prevederilor legale. Aceste consultaţii au fost efectuate de un efectiv redus de personal, valid din punct de vedere epidemiologic: 2 medici împreună cu  1 asistent medical. Ulterior, s-a reluat activitatea şi în Secţia de Diabet zaharat pentru internări continue şi internări de zi.

În felul acesta am reuşit să fim alături de pacienţii noştri cu diabet zaharat, asigurând indicaţiile şi tratamentul necesar. În cadrul managementului bolilor cronice, diabetul zaharat este exemplul de boală complexă şi consumatoare de resurse (mai ales de timp). Sunt necesare schimbări, iar experiența intensă a ultimei perioade a arătat că sistemul de sănătate, supus la un test de stres fără precedent, poate și trebuie să se reformeze pentru a se adapta nevoilor persoanelor cu diabet zaharat.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în ştiinţe medicale, Lector Universitar

 

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …