Tuesday , April 30 2024

Flutur: S-au reluat lucrările la centura Rădăuțiului. Constructorul spune că ar putea finaliza lucrările până la sfârșitul anului

“Trebuie finalizată cât mai curând această centură pentru a asigura decongestionarea traficului și pentru a crește gradul de confort al cetățenilor. Astăzi, prin Rădăuți în trafic se înregistrează între 5.000 și 7.000 de autovehicule în 24 ore. Apoi, pentru toate localitățile din zonă – Volovăț, Marginea, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Dornești – care vor avea acces la această centura, se va reduce considerabil traficul și aici”, a explicat șeful administrației județene sucevene

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a invitat la o întâlnire în teren, luni, 11 mai, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, împreună cu proiectantul și constructorul de la șoseaua de centură a municipiului Rădăuți. „Am discutat mai întâi despre amenajarea intersecțiilor șoselei de centură cu drumurile județene și comunale, unde se vor realiza sensuri giratorii. Sunt prevăzute a se executa șapte sensuri giratorii”, a menționat Gheorghe Flutur. Centura municipiului Rădăuți are o lungime de 16,5 km, 4 tronsoane, iar termenul de execuție este de 3 ani. „Am dorit să știu care sunt problemele cu care se confruntă constructorul și proiectantul, ce aspecte doresc a mai fi clarificate. Astfel, vor dori să discute cu reprezentantul OCPI, cu cei de la Transgaz pentru relocarea unor conducte de gaz și cu cei de la ACET pentru mutarea unor conducte de apă – canal. S-au reluat lucrările și ritmul acestora va crește în perioada imediat următoare, astfel încât constructorul apreciază că ar putea finaliza lucrările până la sfârșitul anului”, a spus președintele CJ Suceava.

La începutul lunii iunie constructorul va aduce utilajele și va începe turnarea straturilor de asfalt. „Ne exprimăm speranța că se vor respecta termenele asumate”, a spus Gheorghe Flutur.

El a explicat, în continuare, că Rădăuțiul are mare nevoie de această șosea de centură. „Şi trebuie finalizată cât mai curând pentru a asigura decongestionarea traficului și pentru a crește gradul de confort al cetățenilor. Astăzi, prin Rădăuți în trafic se înregistrează între 5.000 și 7.000 de autovehicule în 24 ore. Apoi, pentru toate localitățile din zonă – Volovăț, Marginea, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Dornești – care vor avea acces la această centura, se va reduce considerabil traficul și aici”, a explicat șeful administrației județene sucevene.

Proiectul șoselei de centură fost semnat în 2011 și timp de 7 ani nu s-a făcut nimic. Abia în 2018 au început lucrările. Acum sunt lucrări decontate în procent de 55%, valoarea totală actualizată a investiției fiind de 28 milioane Euro. „Am solicitat Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor să continue finanțarea pe fonduri europene, prin POIM. Există documentația făcută în acest sens”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

 

N CNAIR vrea să obțină fonduri europene pentru lucrările de la Centura Rădăuților. Se estimează că primul an operațional va fi 2022

 

 

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a elaborat și depus Aplicația de Finanțare pentru proiectul „Centura Municipiului Rădăuți” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Potrivit unui comunicat al directorului general al CNAIR, Mariana Ioniță, transmis în cursul zilei de luni, 11 mai, CNAIR a făcut demersul respectiv în calitate de Solicitant, în data de 30.04.2020, iar fondurile ar putea fi accesate în cadrul Obiectiv Specific 2.2. al Axei Prioritare 2 a POIM, intitulată Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”. De asemenea, a fost lansat în sensul acesta un „Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – proiecte noi de investiții”, Operațiunea – Creșterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă extinderea infrastructurii de transport rutier de interes național în vederea asigurării conexiunii la rețeaua TEN-T a zonelor deficitare din punct de vedere a oportunităților de transport în vederea asigurării accesibilității la oportunități de muncă prin construirea Centurii Municipiului Rădăuți.

Rezultatele așteptate: construirea a 16.579 km de drum nou, 7 poduri, 2 pasaje si 7 intersecții; creșterea accesibilității relative cu minim 2%, în primul an de operare care, potrivit comunicatului CNAIR referitor la accesarea de fonduri europene – practic, o decontare din fonduri europene a unor lucrări efectuate deja din alte surse – este abia 2022. Valoarea totală a  proiectului este de 147.177.977,26 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională-102.190.774,97 lei, 15% contribuția proprie-18.033.666,17 lei, restul de 26.953.536,12 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. (D.P.)

Vezi si

Recomandări ale pompierilor suceveni pentru petrecerea în siguranță a minivacanței de 1 Mai și Paști

 În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței de 1 Mai și a sărbătorilor prilejuite de …