Tuesday , April 30 2024

Teoretic, primăvara viitoare Aeroportul Sucevei va avea un nou terminal

Ieri a fost predat Consiliului Județean Proiectul tehnic de extindere a terminalului la Aeroportul “Ştefan cel Mare”. Conform contractului semnat în 4 decembrie, realizarea obiectivului trebuie să se facă în termen de 15 luni, din care trei luni pentru proiectare și un an pentru execuție, asta însemnând că în luna martie a anului viitor Aeroportul ar trebui să aibă un terminal nou. Conform președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, „Prin extinderea terminalului de pasageri, Aeroportul «Ştefan cel Mare» va putea deservi un trafic de 560.000 de pasageri și minimum 340 de pasageri la ore de vârf”  

Marți, 12 martie 2019, a fost predat Consiliului Județean “Proiectul tehnic pentru lucrările aferente extinderii terminalului de la Aeroportul „Ştefan cel Mare – Suceava”, urmând ca în termen de 30 de zile să fie recepționat și, imediat să se demareze lucrările de investiții finanțate de către Consiliul Județean Suceava.

Reamintim că șeful administrației județene, Gheor­ghe Flutur, a semnat, în data de 4 decembrie, cu asocierea firmelor SC Societatea de Construcții Napoca SA – lider de asociere, SC UTI Grup SA, SC Geo Arc SRL și SC Aero Project SRL (în calitate de subcontractor) contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a terminalului de pasageri al Aeroportului Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava. Informarea cu privire la declararea/deliberarea privind oferta câștigătoare a fost postată pe SEAP în data de 26 noiembrie iar atribuirea s-a făcut, potrivit SEAP, în data de 10 decembrie. Valoarea investiției a fost adjudecată pentru suma de aproape 12,6 milioane de lei, față de 13,25 milioane lei cât a fost estimată (din care 446 mii reprezentând serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului). Realizarea obiectivului de investiții intitulat „Extindere terminal pasageri la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava” trebuie să se facă în termen de 15 luni, din care trei luni pentru proiectare și un an pentru execuție. Asta ar însemna că în luna martie a anului viitor aeroportul va trebuie să aibă un terminal nou.

Gheorghe Flutur a precizat că noul terminal al aeroportului va avea o suprafață desfășurată totală de 1.670 de metri pătrați. Potrivit contractului, vor fi realizate lucrări pentru extinderea în partea de nord a clădirii existente, care va cuprinde zonele de plecări și sosiri pentru pasagerii curselor externe, dar și încăperi conexe acestora, astfel încât activitatea personalului să se desfășoare conform legislației internaționale în domeniu. ­Gheor­ghe Flutur a precizat că noul terminal va asigura procesarea a 170 de pasageri/oră. Şeful administrației județene a spus că o altă clădire care va fi construită în cadrul aceluiași proiect va fi destinată pasagerilor pentru curse externe, putând fi procesați 86 de pasageri/oră. „Pentru terminalul sosiri curse interne, respectiv sala de recuperare bagaje, pe terenul adiacent clădirii, se va realiza un drum de legătură între platforma de îmbarcare/debarcare a aeronavelor și noua clădire pentru a permite transportul bagajelor. Practic, extinderea terminalului va elimina riscurile de încălcare a condițiilor de securitate generate de un flux comun, intern sau extern, la sosiri”, a declarat Gheorghe Flutur. El a declarat că realizarea lucrărilor de construire a noilor spații destinate pasagerilor va elimina disconfortul creat acestora, prin eliminarea cozilor lungi generate de dimensiunea redusă a sălii, precum și în zona de recuperare bagaje de cală datorită lungimii reduse a actualei benzi. „Prin extinderea terminalului de pasageri, Aeroportul «Ştefan cel Mare» va putea deservi un trafic de 560.000 de pasageri și minimum 340 de pasageri la ore de vârf”, a spus președintele CJ Suceava, la finele anului trecut, după ce semnase contractul. (D.P.)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …

One comment

  1. 1670 mp….:-))) o sa fie ceva pe modelul aeroportului din iasi.cât mai multe cotete mici