Saturday , May 4 2024

CSM, aviz negativ pentru revocarea Procurorului General Augustin Lazar

Sectia de procurori a CSM a dat aviz negativ, luni, cererii ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului general. Au fost 5 voturi impotriva cererii lui Toader, ministrul fiind singurul care a votat pentru.
Decizia a venit dupa ce timp de peste doua ore Tudorel Toader si Augustin Lazar si-au prezentat fiecare argumentele.
Toader a citit timp de o ora din raportul de 63 de pagini, reluand enumerarea celor 20 de “capete de acuzare”. Ministrul a facut o serie de acuzatii si atacuri atat la adresa lui Augustin Lazar, cat si a membrilor CSM. De exemplu, pe Lazar ca “ati trimis in judecata oameni nevinovati”, iar pe cei de la CSM ca oricum stie ca sunt intr-un fel de conspiratie si vor da aviz negativ.
In plus, ministrul Justitiei a opinat ca avizul CSM nici n-ar mai trebui sa existe: “In Statele Unite procurorul a fost demis. Sau in Germania. La noi trage de proceduri”. Este o afirmatie in contradictie cu recomandarile din raportul MCV publicat saptamana de Comisia Europeana. In acelasi raport se cerea ferm sa fie suspendate de indata procedurile de numire/revocare in curs de desfasurare a procurorilor-sefi.
Intrebat de procurorii CSM despre temiul legal al evaluarii si daca are de gand sa respecte recomandarile MCV, Toader a raspuns extrem de acid, aratand ca nu el este cel care trebuie interogat, ci Lazar. Cat despre MCV, ministrul Justitiei a aratat ca, de vreme ce isi mentite decizia de revocare, este clar ca nu respecta recomandarile CE.
De cealalta parte, Augustin Lazar a atacat cererea de revocare, aratand ca este nelegala, ca Toader si-a depasit atributiile in mod abuziv si ca raportul este doar o insailare de pareri si insinuari sau fapte care nu au nicio legatura cu realitatea.
ziare.com

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …