Tuesday , April 30 2024

121 de suceveni au ramas fara pensia de invaliditate

N pe l=ng\ ace[tia, `n urma controalelor, 597 au trecut de la gradul II la gradul III de invaliditate n sucevenii care au c=[tigat dreptul la pensie de invaliditate prin s\v=r[irea unei infrac]iuni vor r\spunde `n fa]a legii

Sucevenii care beneficiaz\ de o pensie de invaliditate ob]inut\ prin mijloace nu tocmai `n conformitate cu legea, respectiv apel=nd la sistemul de rela]ii [i pile sau la diverse aten]ii c\tre persoane aflate `n pozi]ii cheie, ar trebui s\ se simt\ nu tocmai `n siguran]\ `n urm\toarea perioad\. Casa Jude]ean\ de Pensii Suceava continu\ ac]iunea de verificare a `ncadr\rii `n gradul de invaliditate, iar `n cazurile `n care `n urma acestei verific\ri se vor constata nereguli, at=t beneficiarul pensiei c=t [i persoanele care au mijlocit, `n orice mod, aceast\ `nc\lcare, vor r\spunde conform legii. Acest gen de infrac]iune nu este tocmai  str\in\ sucevenilor, din luna iulie anul trecut p=n\ `n luna februarie 2011, din 18.299 dosare verificare, 121 de persoane au r\mas f\r\ pensii din acest motiv. Cei 121 de suceveni care [i-au pierdut pensiile sufereau de boli ale sistemului nervos, ale sistemului osteorticular, ale aparatului respirator, ale aparatului circulator sau aveau tulbur\ri mentale. De asemenea, p=n\ la data de 28 februarie 2011, 597 de persoane au trecut de la gradul II la gradul III de invaliditate. Verificarea `ncadr\rii `n grad a dosarelor de pensie de invaliditate
s-a `nceput `n temeiul legii nr.119/2010. Trecerea de la un grad superior la un grad inferior nu se face `ntotdeauna ca rezultat al sesiz\rii unei nereguli `n dosarul persoanei pensionate, ci poate fi o urmare a `mbun\t\]irii st\rii de s\n\tate a acesteia. Ac]iunea de `ncadrare `n grad se realizeaz\ pe baza documentelor medicale existente `n dosarul medical al pacientului, iar comisii de verificare care au `n componen]\ [i medici exper]I ai asigur\rilor sociale decid `ncadrarea final\ a unei persoane.
~n eviden]a Casei Jude]ene de Pensii Suceava se aflau `n luna februarie un num\r de 197.212 pensionari dintre care 33.530 sunt pensionari de invaliditate. Cei mai mul]i sunt `ncadra]i `n gradul II de invaliditate, 22.665, 1437 beneficiaz\ de pensii de gradul I de invaliditate, iar 8428 au gradul III. ~n luna februarie cei `ncadra]i `n gradul I de invaliditate au primit o pensie medie net\ de 515 lei, iar cuantumul pensiei pentru ceilal]I pensionari este de 526 lei.
Suceava este al cincilea jude] din ]ar\ dup\ num\rul pensiilor de invaliditate cu un procent de 3,91% din popula]ie, `naintea jude]ului nostru clas=ndu-se Bihor, Arge[, Dolj [i Mure[. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …