Saturday , May 4 2024

O singura oferta a fost depusa la licitatia de achizitie de noi autobuze pentru transportul in comun

directorul societ\]ii TPL SA Suceava, Darie Romaniuc, a declarat ca semnarea contractului este condi]ionata de r\spunsul ce va fi dat de Consiliul Na]ional de Solu]ionare a Contesta]iilor pentru doua contesta]ii formulate la aceasta licita]ie

La licita]ia organizat\, ieri, de c\tre TPL SA Suceava pentru achizi]ionarea a trei autobuze noi destinata transportului public de c\l\tori a fost depusa doar o singura ofert\. Este vorba de firma CEFIn a c\rei oferta a fost depusa împreuna cu cea a firmei Unicredit Leasing. Directorul societ\]ii TPL SA Suceava, Darie Romaniuc, a declarat ca urmeaza faza electronica a licita]iei c=nd se depune oferta finala de pre].
Pe de alta parte, nicio decizie nu se poate lua p=na la data la care Consiliul Na]ional de Solu]ionare a Contesta]iilor (CNSC) se va pronun]a cu privire la doua contesta]ii depuse în leg\tura cu licita]ia organizata de TPL SA Suceava. „Toate documentele au fost depuse la CNSC [i în func]ie de acestea se va lua o decizie. Daca decizia va fi favorabila nou\, atunci vom putea încheia contractul de achizi]ie iar în caz contrar, vom relua întreaga procedur\”, a declarat Darie Romaniuc. Conform celor spuse de acesta, prima contesta]ie a fost depusa cu c=teva s\pt\m=ni în urma de c\tre Grivi]a SA iar cea de-a doua a fost depusa de c\tre Ager Leasing în cursul s\pt\m=nii trecute.
Publicarea anun]ului a avut loc la finele lunii februarie iar faza electronica de deschiderea ofertelor a avut loc luni, 28 martie. O firma din jude]ul Ilfov a inten]ionat sa depuna o ofert\, dar dupa ce a v\zut caietul de sarcini pe Sistemul Electronic de Achizi]ii Publice (SEAP) sus]ine ca în documenta]ie exista un crietriu care ar dezavantaja-o din start.
TPL SA Suceava a publicat pe SEAP inten]ia de achizi]iona, în leasing, pentru o perioada de [apte ani, trei autobuze noi a c\ror capacitate maxima sa fie de cel pu]in o suta de locuri. Compania Industriala Grivi]a SA a cerut explica]ii cu privire la criteriul „standardizare cu parcul existent – 10 puncte” [i, nemul]umita de cele comunicate de TPL, a formulat o contesta]ie pe care a de pus-o în data de 4 martie la CNSC în care ar\tau ca acest criteriu este nelegal.
Chiar daca au fost depuse cele doua contesta]ii, nu s-a întrerupt procedura de depunere a ofertelor. CNSC are obliga]ia sa judece contesta]iile în 30 de zile iar daca p=na la data de 28 martie nu era pronun]ata solu]ia, atunci se deschid ofertele [i firmei c=[tig\toare i se va notifica faptul ca trebuie a[teptata pronun]area unei solu]ii de c\tre CNSC.
Darie Romaniuc a spus ca acelea[i criterii le-a avut [i la licita]ia de acum doi ani la care au participat Mercedes, Iveco [i MAZ [i la care niciuna din aceste firme nu a avut vreo obiec]ie cu privire la criteriul respectiv [i ca multe firme de renume au componente similare la autobuze, diferen]ele fiind de cele mai multe ori legate de motor. Aici este un calcul economic în care TPL vrea fie achizi]ionarea la un pre] ieftin a unor autobuze a c\ror componente sa nu se potriveasca cu pre]ul actual existent, fie achizi]ionarea unor autobuze a c\ror componente sa se poata potrivi la cele actuale. Prima varianta este rentabila doar daca [i costurile privind stocul de componente, instruirea personalului, verific\rile s-ar putea reg\si în diferen]a de pre]. În caz contrar, ar fi preferabila achizi]ionarea de autobuze compatibile din c=t mai multe puncte de vedere cu cele actuale, întruc=t nu ar mai fi necesara instruirea personalului [i nici, pe viitor, probleme de asigurare a unor piese la costuri mici sau „zero”.
Totodat\, ceea ce conteaza foarte mult este pre]ul pentru care punctajul maxim este de 54 de puncte. Practic, o oferta de pre] care sa difere în minus cu o suma foarte mare fa]a de urm\toarea clasata ar putea fi cea care decide firma c=[tig\toare. În schimb, abia atunci c=nd sunt diferen]e mici de pre] între ofertele depuse, departajarea se va face [i cu ajutorul criteriului de standardizare cu parcul actual de autobuze, dar [i cu alte criterii cum ar fi distan]a la care este situat un service auto autorizat pentru autobuzele respective sau cel al consumului de carburant sau num\rul maxim de locuri. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …