Tuesday , April 30 2024

Tensiuni SUA – Turcia. Erdogan a primit un avetisment DUR din partea americanilor

erdogan-obama

Orice stat care îl susține pe Fethullah Gulen, cel pe care președintele turc l-a acuzat că ar fi pus la cale lovitura de stat eșuată de vineri, nu va fi un ”prieten al Turciei” și va fi considerat ca fiind în război cu această țară, a declarat prim-ministrul turc, Binali Yildirim. Totdată, preşedintele turc, Recep Erdogan, i-a solicitat omologului american Barack Obama arestarea lui Fethullah Gulen, exilat în SUA. În schimb, chiar din Statele Unite, unde se află de mai mulţi ani, Gulen a negat că ar fi avut vreun rol în puciul din Turcia şi a condamnat “în cei mai puternici termeni” tentativa de răsturnare a regimului, scrie Reuters, afirmand chiar ca puciul ar fi fost inscenat.
Secretarul american de stat, John Kerry, i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că insinuările publice potrivit cărora Statele Unite au fost implicate în tentativa eşuată de stat din Turcia subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, relatează Reuters.
Kerry a exercitat presiuni asupra Turciei pentru a da dovadă de reţinere şi pentru a asigura respectarea statului de drept în ancheta privind puciul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, într-un comunicat.
“A spus clar că Statele Unite ar fi dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce care desfăşoară ancheta, dar insinuările publice sau afirmaţiile în legătură cu rolul Statelor Unite în tentativa eşuată de atentat sunt complet false şi dăunătoare relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat oficialul.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, avertizând că acesta este un test al alianţei dintre Washington şi Ankara. Într-un discurs rostit sâmbătă în mijlocul susţinătorilor săi strânşi la Istanbul, Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.
Guvernul turc spune că susținătorii lui Gulen, clericul care trăiește în Statele Unite de ani buni, s-au aflat în spatele tentativei de lovitură de stat care a avut loc vineri seara.
De asemenea, Guvernul îl acuză pe Gulen că încearcă să construiască o ”structură paralală” în sistemele judiciar și de învățământ, precum și în media și în zona militară.
Turcia a trecut vineri noaptea printr-o tentativă de stat eșuată. Militari turci au ocupat zone strategice din Ankara și Istanbul, inclusiv aeroportul Ataturk, podurile din Istanbul si parlamentul din Ankara și au anunțat că au preluat puterea în țară. Pe parcursul unei nopți dramatice, a devenit clar că nu întreaga armată participa la lovitura de stat.
Guvernul a anunțat că este încă în control, în vreme ce Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut oamenilor să iasă în stradă și să apere democrația, lucru care s-a întâmplat.
Mai multe explozii s-au auzit la Istanbul, unde puciștii ar fi deschis focul asupra populației, iar la Ankara, clădirea Parlamentului a fost lovită de cel puțin o bombă. Ulterior, guvernul și mai multe instituții de securitate, inclusiv structuri ale Armatei, au anunțat că lovitura de stat a eșuat și că guvernul este în control. Erdogan, care a aterizat la Istanbul, s-a adresat triumfător populației.
Statele Unite vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eșuată și invită autoritățile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că este principalul responsabil al acestei tentative de a-l înlătura de la putere, a declarat sâmbătă secretarul american de stat John Kerry, transmite AFP.
Potrivit agenției Reuters, clericul Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA de mai mulți ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat și a spus că o condamnă ‘în cei mai puternici termeni’.
Aflat în vizită în Luxemburg, John Kerry a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităților turce vreo cerere de extrădare pentru Fethullah Gulen, dar a adăugat că se așteaptă ca guvernul turc să aducă în discuție această chestiune.

Vezi si

Atenționare MAE: Greve în lanț pe Aeroportul Heathrow din Londra. Prima, a Poliției de Frontieră, până pe 2 mai

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii …