Friday , May 10 2024

Judecatori putini, dosare tot mai multe la Tribunal

N peste o treime din dosarele penale judecate anul trecut de Tribunalul Suceava au vizat cereri de `nregistr\ri telefonice sau ambientale f\cute de procurori n cre[terea cu 40% a cauzelor ce au fost judecate anul trecut de Tribunal provine `ns\, potrivit constat\rii pre[edintelui instan]ei, magistratul Doru Ioan Bunduc, de la `nmul]irea cauzelor `n contencios administrativ [i fiscal n este vorba despre cereri de restituire a taxei de prim\ `nmatriculare dar [i cele viz=nd litigiile de munc\

Bilan]ul anual al Tribunalului Suceava constat\ o cre[tere a volumului de activitate, pe fondul diminu\rii num\rului de judec\tori ai instan]ei judec\tore[ti.
Pre[edintele Tribunalului, Doru Ioan Bunduc a  ar\tat c\, dac\ `n anul 2009 instan]a pe care o conduce a avut de solu]ionat 17.000 de cauze, anul trecut au trebuit s\ fie solu]ionate 23.000 de cauze, ceea ce `nsemn\ o cre[tere cu circa 40% a volumului de munc\ pentru magistra]ii tribunalului. “Cea mai mare cre[tere s-a reg\sit `n domeniul comercial, contencios administrativ [i fiscal, unde num\rul cauzelor introduse pe rol au crescut de la 7400 la 13.000, ceea ce `nseamn\ aproape o dublare a cauzelor” a declarat pre[edintele Tribunalului, Doru Ioan Bunduc, care a precizat c\ `n anul 2010, instan]a pe care o conduce a avut acela[i num\r de personal `n organigram\ iar `n mod efectiv s-a lucrat `n medie cu 25 de judec\tori dintr-o schem\ complet\ de 36 de judec\tori, ceea ce a dus la termene mai lungi de judecat\, `n defavoare justi]iabililor. “Scurtarea termenelor de judecat\ a fost imposibil\, av=nd `n vedere num\rul mic de judec\tori care au avut de solu]ionat fiecare dintre ei, `n medie, 1100 de dosare, unii dintre ei trebuind s\ rezolve peste 1200 de dosare”, a explicat pre[edintele Tribunalului, Doru Ioan Bunduc.
N Peste o treime din dosarele penale de la Tribunal vizeaz\ solicit\ri de intercept\ri telefonice [i ambientale, formulate de procurori
Cre[terea foarte mare a num\rului de dosare `n comercial a fost cauzat\ `n primul r=nd de num\rul foarte mare a solicit\rilor de restituire a taxelor de poluare dar [i de cre[terea num\rului litigiilor `n care intima]ii sunt serviciile publice deconcentrate, dar [i alte autorit\]i publice, de la prim\rii la direc]ii jude]ene ale autorit\]ilor publice guvernamentale, `n frunte cu Direc]ia General\ a Finan]elor Publice. ~n cele mai multe cazuri, pl=ngerile depuse la Tribunal vizeaz\ ob]inerea de diferite drepturi, dar [i cereri de declan[area a procedurilor de insolven]\ sau faliment.
~n materie penal\, num\rul dosarelor `nregistrate anul trecut a `nregistrat de asemenea o cre[tere, de la 2646 `n 2009 la 3551 `n anul 2010. Dintre acestea, peste 1800 au fost litigii de munc\ `nregistrate pe parcursul anului 2010.
Cele mai multe cauze penale au vizat solicit\ri venite din partea parchetelor, care au cerut acceptul pentru `nregistr\ri ambientale [i telefonice, conform prevederilor codului penal `n materie [i a intereselor justificate ale anchetatorilor.
S-a ajuns astfel, ca solicit\rile pentru intercept\ri ambientale sau telefonice ce au trebuit s\ fie rezolvate la Tribunalul Suceava  s\ dep\[easc\ anul trecut num\rul de 1200 din totalul de 3500 de cauze penale puse pe rol, ceea ce `nseamn\ mai mult de o treime.
N Judec\torii suceveni s-au consultat, pentru prima oar\, cu Curtea European\ de Justi]ie
Pre[edintele Tribunalului Suceava, Doru Ioan Bunduc a remarcat faptul c\ `n pofida num\rului tot mai mare de dosare ce au fost pe mesele judec\torilor instan]ei pe care o conduce, s-a constatat o cre[tere calitativ\ a solu]iilor pronun]ate `n hot\r=rile judec\tore[ti ale magistra]ilor de la Tribunal, etalonul fiind num\rul solu]iilor atacate la instan]ele superioare. Astfel, `n anul 2010, mai pu]in de jum\tate din aceste solu]ii pronun]ate `n prim\ instan]\ de Tribunalul Suceava au fost atacate ulterior cu apel sau recurs.
Tribunalul Suceava [i-a desf\[urat activitatea anul trecut, ca [i `n anii preceden]i, `n principal ca instan]\ de fond, av=nd de rezolvat `n total aproximativ 16.000 de dosare `n prim\ instan]\, circa 1000 `n apel [i 6500 `n recurs.
Pentru prima dat\, doi judec\tori de la Tribunalul Suceava  s-au adresat Cur]ii Europene de Justi]ie  unde au cerut clarific\ri privind practica unitar\. Este vorba despre chiar pre[edintele Tribunalului, Doru Ioan Bunduc precum [i de colega acestuia, Corina Zaharia. Cererile formulate au vizat puncte de vedere a instan]ei europene privind taxa de poluare precum [i `n ceea ce prive[te cazuri penale pentru care s-a dorit o solu]ionare unitar\ la nivel european.
N Investi]ii de milioane de euro `n sediile instan]elor din jude], anul trecut
Pre[edintele Tribunalului Suceava, Doru Ioan Bunduc a explicat c\ `n cadrul bilan]ului aferent activit\]ii de anul trecut a institu]iei pe care o conduce, merit\ s\ fie luate `n calcul [i chestiunile administrative [i de investi]ii. Astfel, anul trecut au fost finalizate lucr\rile la sediul Judec\toriei Vatra Dornei, unul dintre cele mai moderne instan]e din ]ar\, unde s-a investit suma de 1,2 milioane de euro `n cofinan]are cu Banca Mondial\. La Gura Humorului s-au f\cut repara]ii capitale la sediul Judec\toriei, `n sum\ de peste 4,3 miliarde de lei vechi, ceea ce a dus la aceea c\ [i `n acest ora[ instan]a s\ `[i desf\[oare activitatea `n condi]ii civilizate. Pe de alt\ parte, s-au continuat lucr\rile la Tribunalul Suceava unde este `n desf\[urare o investi]ie de aproximativ 2 milioane de euro ce urmeaz\ a fi terminat\ `n prim\vara acestui an. “Vor fi amenajate alte patru s\li de judecat\, lucru ce va `nsemna c\ [edin]ele nu se vor mai desf\[ura `n schimburi, cu efect benefic pentru justi]iabilii care se adreseaz\ instan]elor de judecat\ sucevene”, a mai spus pre[edintele Tribunalului, Doru Ioan Bunduc. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Fiecare elev de la Liceul cu Program Sportiv are propriul dulăpior pentru rechizite și lucruri personale. Telefoanele vor fi ”încuiate” în timpul orelor

În urmă cu un an de zile, conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava implementa, în …