Tuesday , April 30 2024

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului București a demarat o anchetă la Casa de Copii din Broșteni

In acest sens, DGASPC București a solicitat documente de la Protecția Copilului Suceava. Intr-un comunicat trimis redacției, reprezentanții Fundației “Pâinea Vieții” nu oferă un răspuns clar la acuzele aduse de vice-președintele Fundației , susținând doar că  “nu trebuie preaslăvite faptele lui Cecil Pagel și îngropate în noroi faptele celui care se numește Adrian Pănican și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru binele copiilor sub toate formele”, precum și faptul că “organele statului sunt cele care vor stabili care este într-adevăr realitatea”  

copil babtut

După cum v-am relatat într-un număr anterior al cotidianului “Obiectiv”, directorul Casei de copii “Pâinea vieții” din Broșteni, Adrian Pănican, este acuzat  de către vice-președintele Fundației “Pâinea vieții”, organizație non-guvernamentală și non profit, Cecil Wayne Pagel, de lovire și alte violențe dar și rele tratamente aplicate minorilor, care într-o plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București a sesizat instituțiile statutui despre neregulile, care susține el, se petrec la Casa de Copii Broșteni. Acesta și-a întocmit plângerea în baza verificărilor proprii care ar fi fost susținute de un număr impresionant de copii, mulți dintre ei în prezent adulți. El îl acuză pe Adrian Pănican că îi bate pe copii, îi leagă de copaci, îi înfometează iar pedeapsa supremă, după cum  reiese din povestirile copiilor – le injectează apă în mușchi, ceea ce le provoacă dureri cumplite și îi împiedică să se deplaseze pentru aproximativ trei ore. Cecil Pagel, fondator al acestei Fundații, a sesizat și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului București despre toate aceste chestiuni, acuzațiile care i se aduc directorului Adrian Pănican fiind dintre cele mai grave. “Conform declarațiilor copiilor și adulților, precum și din cele relatate de personalul angajat, numitul Pănican Adrian obișnuia să injecteze copiilor, cu ajutorul un or seringi, apă rece, direct în picior, manevră exercitată cu brutalitate, în urma căreia copilul respectiv devenea imobil, inert, pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă. Această modalitate de “disciplinare”era săvârșită atât cu scopul de a “liniști” copilul respectiv, cât și cu scopul de a înfricoșa, de a intimida ceilalți copii și adulți, fiind efectuată în prezența acestora. Ulterior, simpla amenințare cu injectția cu apă rece, era suficientă pentru ca numitul Pănican Adrian să se asigure de liniște și obediență din partea copiilor”, a explicat Cecil Pagel în sesizarea depusă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului București.
Pentru a se face lumină în acest caz controversat, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului București a demarat o anchetă și a început prin a solicita date despre acest centru, conducerii DGASPC Suceava. “DGASPC sector 1 București a înaintat instituției noastre o sesizare a domnului Cecil Waine Pagel cu privire la posibile abuzuri săvârșite asupra unor tineri care au locuit o perioadă la Căminul ”Pâinea Vieții” din Broșteni. Deși instituția noastră nu are atribuții de control a centrelor private ci de coordonare și monitorizare a activității de asistență socială, am dat curs acestei sesizari și am început o serie de verificări”, ne-a declarat Margareta Isăilă, director adjunct în cadrul DGASPC Suceava. “De asemenea instituția noastră a colaborat și a furnizat informații la orice solicitare a organelor de poliție, fiind interesată de soluționarea tuturor aspectelor semnalate în sesizare”, a completat directorul Margareta Isăilă.
Așa cum reiese din datele furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Fundația “Pâinea vieții” este acreditată ca și furnizor de servicii sociale și a solicitat licențierea în condițiile legii, respectiv acreditarea pentru a acorda servicii de zi precum și servicii de tip rezidențial.
“Centrul “Pâinea vieții” din Broșteni acordă servicii de găzduire pentru copii în baza unei convenții de colaborare cu Primăria orașului Broșteni precum și a unui contract cu fiecare familie a beneficiarilor. Nici unul dintre copii nu are instituită măsură de protecție specială”, am mai aflat de la Margareta Isăilă, director DGASPC Suceava.
“Organele statului sunt cele care vor stabili care este într-adevar realitatea”
Reprezentanții Fundației “Pâinea vieții” nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aspectele sesizate în plângerea sa cetățeanul american Cecil Pagel, menționând că așteaptă rezultatele anchetelor demarate de autorități.
“Un sponsor este un sponsor și sponsorizarea în sine nu presupune mâncare gătită gata, curățenia făcută, lemne tăiate deja, la  fel cum nu presupune îngrijirea copiilor, educarea lor. Nimeni nu a depreciat sau subevaluat vreodată contribuția domnului Cecil Pagel însă nu trebuie preaslăvite faptele sale și îngropate în  noroi faptele celui care se numește Adrian Pănican și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru binele copiilor sub toate formele. Adrian Pănican este unul din oamenii care trudește zi de zi pentru ”Pâinea vieții” și care trebuie să se confrunte cu cerințele copiilor  de zi cu zi și care nu-și vede familia, cei șapte copii și soția tocmai pentru că familia lui au devenit copiii din Căminul din Broșteni. Un asemenea om ar trebuit premiat și nu împroșcat cu cuvinte care nu sunt demne de profilul său moral, însă acest lucru se va constata în viitorul apropiat, sperăm nu postmortem, pentru că decorațiile și statuile nu mai încălzesc pe nimeni. Fundația “Pâinea vieții” nu va intra în polemici cu domnul Cecil Pagel  și nu va înainta acuzații și nu va răspunde acestor urme murdare lăsate pe hârtie pentru că știe că în realitate Căminul Broșteni e o oază în care copiii au avut și au ce mânca, cu ce să se îmbrace și ce să învețe, cu sprijinul a mai multor oameni de suflet și ar trebui să aibă și liniște însă și să-și canalizeze energia constructiv și util, nu să fie chemați pentru declarații. Organele statului sunt cele care vor stabili care este într-adevar realitatea”, au transmis printr-un comunicat reprezentanții Fundației “Pâinea vieții”.  (Cristina RUSTI)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …

6 comments

  1. Astea sunt niște aberatii împotriva domnului Adrian..Cecil nu își neglijează familia cum o face unchiu Azi sa stea in toate momentele.. Am locuit in acest cămin nu ma atins nimeni nici cu un deget am fost bine crescuta..!Sunt mandra ca am stat in acel cămin si respect pt toate cadrele care au grija ca toți copii sa fie bine!

  2. Eu am stat în acel cămin și credetimă a fost foarte bn , acele acuzați și injurii de care a fost acuzat domnul Adrian nu sunt demne de persoana lui ,ca acei copii care au fost plătiți să aducă aceste vorbe și acuzați scoase de la iei din mintea lor bolnavă și nerecunoscătoare. Cum pot să zică ei asa lucruri despre domnul Adrian care ia dus în tabere ia dus la mare ia plimbat cu vaporul care ia dus la lacul roșu și altele care lea făcut dansul …. Care își vedea familia la nustiu cât timp ca să aibe grijă de iei și să le ofere ce nu lea oferit părinți lor niciodată o educație și un bun comportament în societate și o bună adaptare în societate și la locul de muncă .Eu de exemplu am învățat să mă descurc în viață , prin efortul să și munca să am devenit un om care acum are un loc și o bună creștere .Prin îndrumarea lui și acelor cadre care lucra acolo. Cât am stat acolo am avut parte de lucruri bune și de experiențe foarte plăcute și palpitante care mau marcat .Respect domnului Adrian și domnului Gabi care prin efortul lor și munca depusă prin dăruire și dragoste pt copiii sărăci și fără venit respect pt asta nu mulți siar lăsa familiile și sar ocupa de alți copii. Eu lucru cu omul și este foarte greu să mulțumești pe fiecare credetimă . Și tot au spus ca domnul Adrian ia supus la niște grele munci și la niște cumplite maltratări ,minciuni eu am fost să știți cu domnul Adrian și am făcut treabă și ne arata cum să face ne explică și ne ajuta ,acesta este un lucru care te ajuta în viață să devină un om independent să nu depinzi de nimeni să te poți descurca . Da era mai dur ,ce ar fi însemnat să îi lase sa facă pe fiecare ce voiau nu se alegea nimic de copii și de acel cămin așa ca ar trebui să îi mulțumească pt ca ia ajutat să devină niște adulți cu capul pe umeri nu niște copii visători . Iar domnului Cecil respect pentru ce a făcut bun copiilor din Broșteni ,dar nu ieste frumos să mițuiești niște copii cu bani sau ce le-ați oferit să aducă niște acuzați și înjuri la adresa domnului Adrian rușine pt asta vam crezut un om în toată firea nu un om fără caracter și fără inimă și creier rușine și terminați cu acuzațiile false la adresa dm Adrian . Mulțumesc în numele tuturor copiilor care am fost la cămin și neat învățat cum să ne descurcăm în viță respect pt timpul și dăruirea dumneavoastra Unchii Adii sănătate și tot ce ne-ați oferit dumneavoastra nouă să va ofere domnul însutit. RESPECT RESPECT RESPECT RESPECT :))

  3. Eu am stat în acel cămin și credetimă a fost foarte bn , acele acuzați și injurii de care a fost acuzat domnul Adrian nu sunt demne de persoana lui ,ca acei copii care au fost plătiți să aducă aceste vorbe și acuzați scoase de la iei din mintea lor bolnavă și nerecunoscătoare. Cum pot să zică ei asa lucruri despre domnul Adrian care ia dus în tabere ia dus la mare ia plimbat cu vaporul care ia dus la lacul roșu și altele care lea făcut dansul …. Care își vedea familia la nustiu cât timp ca să aibe grijă de iei și să le ofere ce nu lea oferit părinți lor niciodată o educație și un bun comportament în societate și o bună adaptare în societate și la locul de muncă .Eu de exemplu am învățat să mă descurc în viață , prin efortul să și munca să am devenit un om care acum are un loc și o bună creștere .Prin îndrumarea lui și acelor cadre care lucra acolo. Cât am stat acolo am avut parte de lucruri bune și de experiențe foarte plăcute și palpitante care mau marcat .Respect domnului Adrian și domnului Gabi care prin efortul lor și munca depusă prin dăruire și dragoste pt copiii sărăci și fără venit respect pt asta nu mulți siar lăsa familiile și sar ocupa de alți copii. Eu lucru cu omul și este foarte greu să mulțumești pe fiecare credetimă . Și tot au spus ca domnul Adrian ia supus la niște grele munci și la niște cumplite

  4. Asa este, copiii au primit bani pentru a declara ce le-a spus domnul Cecil si chiar prin intermediul unei angajate din camin.

  5. E foarte jegos felul cum procedeaza acest domn Cecil…
    Nu am nici o legatura cu caminul…dar prin localitate se aude ca a platit anumiti copii care au facut probleme in timp ce erau la camin,sa declare ca au fost batuti de domnul director pe care il acuza.
    Sunt foarte curios cine are dreptate?
    E urat felul cum cineva iti poate cauza probleme in tara aceasta iar…tu ca om…habar nu ai ce ti se pregateste!

  6. Cum poti castiga un proces care nu are castig de cauza manipuland opinia publica.Cred ca asta se incearca prin aceste reportaje.Copiii din cadrul acestei fundatii au DREPTUL de a se BUCURA de serviciile oferite de acest camin:o masa calda, imbracaminte,educatie morala si ajutor la temele scolare.Nu inteleg de ce se blameaza acest ajutor.Daca acesti copii ar fi ,,tratati” conform spuselor domnului Cecil nu cred ca parintii ar fi de acord sa-si trimita copiii aici.Nu inteleg un fenomen….Preotii care au oferit masa calda unor copii defavorizati se bucura de aprecierea tuturor iar un OM care si-a lasat familia ca sa serveasca trup si suflet acestei fundatiei poate fi blamat in asa hal.E atat de dureros sa vezi ca stradaniile tale sunt denigrate de alti oameni care nu au avut ,poate, niciodata ocazia de a ajuta un copil sa iasa la lumina,sa se bucure de copilarie.Ma gandeam de ce aceasta fundatie nu a raspuns mai urat la aceste acuzatii si mai devreme.Mi-am adus aminte ce rau a durut cand omul in care am avut cea mai mare incredere m-a tradat.Domnule Cecil prin ceea ce faceti ati indurerat un suflet atat de tare incat cuvintele cele mai injositoare nu ar putea ilustra probabil revolta si durerea sufletului.Sa ridici un om pe un piedestal,sa-ti faci un model din el si sa ajungi la concluzia ca nu e ceea ce a afisat doare …..doare atat de tare de ramai mut.Eu asta am simtit cand am ajuns la concluzia ca omul de langa mine nu era ceea ce am crezut.Nu vreau sa pun aceste sentimente ale mele in sufletul Omului Adrian Panican . Presupun ca aceasta este cauza lipsei unui raspuns mai dur la afirmatiile domnului Cecil.Am o rugaminte mare la acest domn Cecil….va rog din suflet, daca tineti la acesti copiii defavorizati,nu mai instigati opinia publica cu declaratii de acest gen .Daca aveti dreptate asteptati hotararea procesului nu mai loviti intr-un OM .