Saturday , May 4 2024

Alegeri in SUA: Clinton se impune in Nevada, Trump in Carolina de Sud. Jeb Bush se retrage din cursa

Jeb Bush, frate si fiu de fosti presedinti, s-a retras sambata din cursa pentru Casa Alba dupa ce a inregistrat un nou rezultat nefavorabil la primarele republicane in care, desi era considerat favorit, a fost invins categoric de Donald Trump.
trump

In ce-i priveste pe democrati, Hillary Clinton a castigat primarele in Nevada, reusind sa tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders, scrie AFP.
Jeb Bush, retragere in lacrimi
Jeb Bush nu si-a putut stapani lacrimile in momentul in care a trebuit sa recunoasca faptul ca nu are sanse la Casa Alba.
“In aceasta seara, imi suspend campania”, a declarat foarte emotionant fostul guvernator de Florida, intrerupandu-se pentru a-si sterge lacrimile.
“In pofida a ceea ce poate ati auzit, ideile conteaza, politicile conteaza”, a adaugat el intr-o replica acida apreciata de suporterii sai la adresa invingatorului republican Donald Trump.
Miliardarul Donald Trump a castigat fara emotii primarele prezidentiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultari in acest an.
Conform rezultatelor prezentate de CNN, dupa centralizarea rezultatelor din majoritatea sectiilor de votare, el a obtinut 33,1% din voturi, urmat de senatorul de Florida Marco Rubio (22,3%) si de senatorul de Texas Ted Cruz (21,7%). Pe ultimele locuri s-au clasat fostul guvernator de Florida Jeb Bush (8,1%), guvernatorul de Ohio John Kasich (7,9%) si medicul in retragere Ben Carson (6,9%).
Lupta apriga in tabara democratilor
In ce priveste tabara democrata, lupta dintre Hillary Clinton si Bernie Sanders a fost mai stransa. Potrivit rezultatelor partiale din 65% din sectii, Hillary Clinton a obtinut 52,2% dintre delegati, iar Bernie Sanders 47,8%.
“Tuturor celor care au participat in fiecare colt din Nevada cu hotarare si cu sufletul: aceasta este victoria voastra. Va multumesc”, a scris fostul secretar de stat american pe contul sau de Twitter.
Sambata a fost a treia zi a primarelor pentru Casa Alba, in vederea investiturilor partidelor republican si democrat pentru prezidentialele din noiembrie, dupa Iowa si New Hampshire la inceputul lunii.

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …