Tuesday , April 30 2024

Un contrabandist împușcat de polițiștii de frontieră a fost trimis în judecată

 Adrian Andrișan, de 33 de ani, din Frătăuții Noi, a fost trimis în judecată pentru “tentativă la contrabandă în formă agravată” și “punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”. Acesta este acuzat că a încercat să introducă în țară aproape 6.000 de pachete cu țigări, fiind urmărit de polițiștii de frontieră circa patru kilometri. In timpul urmăririi, oamenii legii au tras mai multe focuri de armă spre vehiculul bărbatului, nimerindu-l pe șofer însă o singură dată 

 tigari [800x600]


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adrian Florin Andrișan, de 33 de ani, din comuna Frătăuții Noi, pentru săvârșirea infracțiunilor de “tentativă la contrabandă în formă agravată” și “punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.
La data de 29 octombrie 2014, în jurul orei 21.00, lucrătorii din cadrul Compartimentului Serviciului Operativ al STPF Suceava, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, patrulând cu autoturismul din dotare marca Dacia Duster, în timp ce se deplasau spre linia de frontieră, au observat că din sens opus, dinspre frontieră, pe aceeași comunicație se deplasau două autoturisme de teren cu farurile stinse. În momentul în care a fost sesizat autoturismul Poliției de Frontieră, cele două mașini de teren au accelerat, circulând în zig-zag, fără însă a se conforma semnalului de oprire făcut de agenții de poliție, care puseseră în funcțiune semnalele acustice și luminoase, respectiv coborâseră din autoturism, pentru a efectua semnalul regulamentar de oprire, folosind vesta reflectorizantă, lanterna și paleta din dotare.
Din cauza vitezei de deplasare a celor două mașini de teren și a faptului că acestea nu aveau nici o intenție să oprească, polițiștii de frontieră au făcut o manevră de evitare a impactului, virând în șanțul din stânga a sensului lor de deplasare. Autoturismele de teren și-au continuat parcursul, drept pentru care polițiștii de frontieră au întors mașina și au plecat în urmărirea acestora, ajungând pe drumurile comunale amenajate în lunca râului Suceava.
Întrucât cele două vehicule se deplasau în coloană, unul în față iar celălalt protejându-l, prin blocarea autoturismului Poliției de Frontieră, și nu au oprit la semnalele agenților de poliție, potrivit procedurilor și legislației în vigoare s-a procedat la somarea acestora, trăgându-se, în plan vertical, cinci focuri de armă, după care au fost efectuate un număr de patru focuri spre pneurile ultimului autoturism de teren, din cele două urmărite.
După executarea ultimelor patru focuri de armă, autoturismul de teren care se afla în fața mașinii de poliție a parcat perpendicular pe calea de rulare, blocând astfel deplasarea în continuare a autospecialei și protejând, în acest fel, primul autoturism de teren, care și-a continuat deplasarea, astfel încât acesta nu a putut fi identificat.
S-a procedat la legitimarea persoanei care conducea autoturismul lovit de gloanțele trase de către lucrătorii poliției de frontieră, stabilindu-se că acesta se numește Adrian Florin Andrișan și, întrucât unul din gloanțe îl lovise în spate, a fost transportat la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale.
Din cercetări a reieșit că pe un teren situat pe raza comunei Bilca la circa 300 de metri de localitate, au fost aduse și depozitate un număr de nouă colete, conținând cantitatea de 5.890 de pachete țigarete marca “Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autoritățile Republicii Ucraina. Aflând de faptul că în zonă se deplasează o autospecială a Poliției de Frontieră, inculpatul Adrian Florin Andrișan a abandonat țigările, care, ulterior, au fost găsite la fața locului de organele de poliție și, împreună cu ceilalți participanți, a  încercat să scape, fiind urmărit, pe drumurile publice, pe o distanță de aproximativ patru kilometri, astfel cum s-a prezentat.
S-a stabilit că autoturismul marca Mitsubishi Shogun de culoare gri condus de Adrian Florin Andrișan avea o plăcuță inscripționată cu număr de înmatriculare amplasată numai în partea frontală a mașinii, iar în interiorul acestuia lipseau scaunele și bancheta din spate, având doar scaunul șoferului, acest mod de organizare fiind specific mașinilor special pregătite pentru transportarea țigaretelor de contrabandă.
A fost verificat regimul juridic al mașinii și s-a stabilit că acesta nu deținea asigurare obligatorie auto, ITP – ul era expirat din data de 28 septembrie 2012, iar autoturismul era radiat din circulație.
Prejudiciului produs Statului Român prin activitatea de introducere, în țară, a cantității de 5.890 de pachete cu țigări, provenind din contrabandă, se ridică la suma de 69.880 de lei reprezentând  taxe, accize și TVA.
Pentru a se asigura achitarea prejudiciului produs, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra  unei case de locuit, asupra anexelor gospodărești și asupra unui teren arabil, în suprafață de 1.000 m.p. din intravilanul localității, proprietatea inculpatului Andrișan, bunuri situate în comuna Frătăuții Noi, până la concurența sumei de 69.880 de lei.
Dosarul a fost înaintat, spre soluționare, Judecătoriei Rădăuți. (D.Z.)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …