Tuesday , April 30 2024

APM tărăgănează rezolvarea bombei cu cauciuc de la Slobozia

vasile osean [800x600]

Cei 300 de semnatari ai unei petiţii transmise Primăriei Grăniceşti, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţie a Mediului, aşteaptă în continuare un răspuns clar din partea APM, după ce ani întregi au fost supuşi poluării provenite de la Supermag, ulterior International Tires. Directorul APM, Vasile Oşean, încă nu a găsit o modaliate de a tranşa situaţia, deşi Garda de Mediu i-a pus în vedere că trebuie să revizuiască autorizaţia de mediu pe care dânsul a semnat-o, pe numele firmelor care se ocupă de reprocesarea cauciucurilor în satul Slobozia Sucevei, din comuna Grăniceşti 

In decurs de o săptămână Agenţia de Protecţia Mediului Suceava, nu a reuşit să  transmită către SC International Tires SRL, moştenitoarea firmei intrate în faliment – Supermag Imperial o notificare depusă de Comisariatul General al Gărzii de Mediu privind punerea în practică a unor măsuri pe linie de mediu la fabrica de reprocesat cauciucuri de la Slobozia – Grăniceşti. De aceste măsuri care ar urma să fie luate în termen de 30 de zile de la notificare ar trebui să depindă şi menţinerea autorizaţiei de funcţionare pe linie de mediu a firmei International Tires, acordată de APM.
In luna februarie a acestui an, peste 300 de oamenii din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, au depus la Prefectură, la Consiliul Judeţean, Agenţia de Protecţia Mediului şi Garda de Mediu un memoriu din care rezulta că satul în care aceştia trăiesc se află sub asediul fumului pe care fabrica de reprocesat cauciucuri de lângă casele acestora strică grădinile, le compromit recoltele, activitatea de poluare este la fel de intensă.
In urmă cu câteva zile, Garda Naţională de Mediu a transmis, în urma unei solicitări a comisarilor de mediu suceveni, o adresă către Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava, care a fost chemată să reverifice autorizaţia de funcţionare a SC International Tires SRL. A trecut săptămână de când documentul a ajuns în posesia directorului APM Suceava, Vasilea Oşean, dar nici până ieri solicitarea Comisariatului General al Gărzii de Mediu nu a fost transmisă firmei din Slobozia. Suspiciunea planează asupra modului foarte prietenos în care funcţionează relaţia dintre APM şi firma lui Ioan Lungu Hânţari şi pentru că, potrivit acelui document transmis către APM  de către Garda Naţională de Mediu şi care urma să ajungă de îndată la International Tires, aceasta trebuia să  pună în practică, în termen de 30 de zile, măsurile impuse de comisarii de mediu. Orice zi de întârziere în transmiterea documentului este de fapt o zi câştigată pentru fabrica de reşapare a cauciucurilor şi o zi pierdută în aşteptarea oamenilor de la Slobozia de a se pune capăt poluării în satul de pe malul râului Suceava.
In această primăvară, comisarii Gărzii de Mediu au cerut să se facă investigaţii pe terenuri din preajma clădirii în care funcţionează fabrica de reprocesat cauciucuri, în special pe o suprafaţă ce s-a dovedit ca aparţinând mamei patronului fabricii. Un accept în acest sens a fost obţinut din partea Primăriei comunei Grăniceşti, după ce poliţia a confirmat că terenul respectiv aparţine persoanei indicate. Pentru a se putea interveni în respectivul perimetru în care se prezumă faptul că au fost îngropate reziduuri produse de activitatea de reprocesare a cauciucurilor în incinta industrială de la Slobozia, trebuie acceptul proprietarei ori o ordonanţă de percheziţie în acest sens, din partea organelor judiciare. Este cert faptul că, într-o altă locaţie, au fost identificate tone întregi de astfel de deşeuri pe un teren ce aparţine unei femei de afaceri din zonă, Domnica Gherasim, fostă soţie a omului de afaceri Dumitru Morhan.
Inainte de Paşti, o echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au verificat sesizările făcute de 350 de oameni, locuitori ai satului Slobozia din comuna Grăniceşti, privind poluarea rezultată din activitatea fabricii de reprocesat cauciucuri. Cei trei comisari de mediu de la Bucureşti au descins la fabrica de ars cauciucuri a lui Ioan Hânţari. Rezultatele oficiale ale controlului făcut de comisarii Gărzii de Mediu de la Bucureşti nu au fost încă făcute publice. Este însă deja creioanată ideea că sesizările cetăţenilor din satul Slobozia, comuna Grăniceşti privind poluarea de la fabrica de reprocesare a cauciucurilor sunt justificate, iar măsurile pe care Garda de Mediu Suceava le-a luat împotriva firmelor din respectivul perimetru în ultima perioadă, sunt de asemenea justificate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …