Tuesday , April 30 2024

Străinii ne trimit infractorii acasă

Pe rolul Curţii de Apel Suceava au apărut tot mai multe cereri prin care străinii îşi exprimă dorinţa de a ne trimite infractorii acasă. Parte dintre ele sunt admise, însă altele sunt respinse de magistraţii suceveni u astfel, statul român ajunge să cheltuiască bani cu tot felul de infractori care au comis furturi, violuri sau chiar crime pe teritoriul altor ţări

infractori [800x600]


Pe rolul Curţii de Apel Suceava au apărut în ultimul timp tot mai multe cereri de recunoaştere a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine. Concret, infractorii români care au fost condamnaţi în străinătate sunt trimişi în România să îşi ispăşească pedeapsa. Astfel, statul român este nevoit să cheltuiască sume mari de bani pentru ei, după ce au comis tot felul de infracţiuni în afara graniţelor, de la simple furturi la violuri sau chiar crime. Numai în acest an, 15 astfel de cereri au fost judecate la Curtea de Apel Suceava, o parte dintre ele fiind acceptate, iar o parte fiind respinse de magistraţii suceveni.
Amintim că la sfârşitul lunii ianuarie 2015, Curtea de Apel Suceava a admis sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la transferul persoanei condamnate Daniel Morar zis „Burliuţ”, de 43 de ani, din Rădăuţi. Astfel, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, recunoaşte şi dispune punerea în executare a hotărârii din 30 iulie 2013 a Curţii Districtuale a Statelor Unite – Districtul Arizona, prin care persoana transferabilă Daniel Morar a fost predată către Biroul Penitenciarelor pentru executarea pedepsei de 60 de luni de închisoare, conform dosarului cu deducerea perioadei executate până în prezent. După eliberarea din închisoare, inculpatul va fi eliberat condiţionat sub supraveghere pe o perioadă de trei ani, conform dosarului, pentru asociere la săvârşirea infracţiunii de fraudă prin mijloace electronice. Burliuţ va fi astfel transferat din Statele Unite ale Americii într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei. Rădăuţeanul a fost extrădat la sfârşitul anului 2012 din România în SUA, fiind acuzat că a făcut parte dintr-o reţea care a creat statului american o fraudă ipotecară ce depăşeşte suma de 6,5 milioane de dolari.
Vasilică Puşcaşu încă nu a ajuns într-o puşcărie din România
Curtea de Apel Suceava a admis, în data de 13 iunie 2014, sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la transferul lui Vasilică Puşcaşu, condamnat de autorităţile judiciare din Austria la 12 ani de închisoare pentru săvârşirea a două infracţiuni de tâlhărie gravă. Judecătorii suceveni au adaptat pedeapsa aplicată de magistraţii austrieci şi i-au redus perioada de detenţie la 10 ani de închisoare, deoarece aceasta este limita maximă specială a pedepsei prevăzute de legea penală română pentru infracţiunea de tâlhărie calificată. Chiar dacă se părea că lucrurile sunt clare, Vasilică Puşcaşu încă nu a ajuns într-o închisoare din România.
Reamintim că Vasilică Puşcaşu, patronul sucevean condamnat în Austria la 12 ani de închisoare pentru un jaf armat săvârşit pe teritorul acestui stat în urmă cu 17 ani, în 1998, a primit o sentinţă favorabilă din partea Curţii de Apel Suceava de a fi transferat din închisoarea vieneză în care este internat de acum doi ani la un penitenciar din România. Acţiunea judecată de magistraţii Curţii de Apel Suceava a fost iniţiată la cererea ministrului federal al Justiţiei din Austria, după ce a fost audiat Vasilică Puşcaş, deţinut într-una din închisorile austriece şi care a fost de acord cu extrădarea sa, respectiv tranferul într-un penitenciar din România, pentru a-şi ispăşi restul de pedeapsă într-o puşcărie din ţara natală şi în condiţiile oferite de legislaţia din această ţară. Am arătat la vremea respectivă că austriecii, în baza unei decizii luate la nivel european, au simţit că există proceduri prin care infractorii comunitari pot fi pedepsiţi chiar şi în ţara lor de baştină, pe cheltuiala acesteia. Precum se vede, justiţia română şi, de partea cealaltă, nici justiţia austriacă nu se grăbeşte să îl transforme pe Vasilică Puşcaşu într-un exemplu de bună conlucrare pe linie judiciară în spaţiul european, de vreme ce o hotărâre judecătorească luată acum mai bine şapte luni de zile, trimisă în timp util autorităţilor austriece, nu a primit un răspuns până astăzi. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …