Monday , April 29 2024

Pretul unui bilet de autobuz va creste la doi lei

N primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat c\ `n [edin]a Consiliului Local din data de 16 decembrie se va supune dezbaterii, `n vederea aprob\rii, un proiect de hot\r=re prin care, de la data de 1 ianuarie, s\ creasc\ pre]ul biletului de c\l\torie cu o treime, `ns\ tariful pentru un abonament s\ r\m=n\ acela[i n pre]ul biletului de c\l\torie nu a mai fost modificat de trei ani, iar Ion Lungu a precizat c\ nu poate subven]iona mai mult, de la bugetul local, societatea de transport `n comun

Biletele pentru transportul `n comun din municipiul Suceava se vor putea scumpi, `ncep=nd cu data de 1 ianuarie 2011, de la 1,5 lei la 2 lei. Anun]ul a fost f\cut, ieri, de primarul Ion Lungu care a declarat c\ o decizie `n acest sens va fi luat\ `n [edin]a Consiliului Local (CL) Suceava care va avea loc, joi, 16 decembrie. Primarul Ion Lungu a ]inut s\ precizeze c\ de[i biletele se vor scumpi, nu acela[i lucru se va `nt=mpla [i `n cazul abonamentelor care, a spus edilul [ef al municipiului Suceava, vor r\m=ne la acela[i tarif.
Preciz\m c\ la ora actual\ `n municipiul Suceava se practic\, dup\ modelul adoptat de o parte din localit\]ile urbane din ]ar\, sistemul abondamentului unic. Acesta confer\ posibilitatea c\l\torilor de a circula pe orice linie de transport `n comun din interiorul localit\]ii respective, spre deosebire de cel\lalt model al abonamentelor diferen]iate prin care c\l\torii nu pot circula dec=t pe linia de transport `n comun expres men]ionat\ pe tichet. Pre]ul actual al unui abonament unic, pe o perioad\ de o lun\ de zile, `n municipiul Suceava, este de 50 de lei. Ion Lungu a ]inut s\ men]ioneaze c\ p\strarea acestui pre] de abonament este o strategie a municipalit\]ii [i a societ\]ii de transport `n comun de a `ncuraja sucevenii s\ circule cu autobuzul [i de a opta mai mult pentru aceast\ variant\ a abonamentelor de c\l\torie.
Reaminti c\, cun c=teva luni `n urm\, solicitarea societ\]ii Transport Public Local (TPL) de majorare a pre]ului biletelor a fost respins\ `n [edin]a CL Suceava, dup\ ce primarul s-a declarat `mpotriv\. La aceea dat\, directorul SC TPL SA Suceava, Darie Romaniuc, preciza c\ `[i motiveaz\ cererea de majorare a tarifului la biletele de c\l\torie ar\t=nd c\ odat\ cu cre[terea TVA [i a pre]ului la carburan]i societatea a `nceput s\ intre pe pierderi. ~n replic\, primarul sus]inea c\ aceste pierderi se pot acoperi prin acordarea unor subven]ii, `ns\ pierderile `nregistrate de TPL sunt din ce `n ce mai mari. „Pierderile actuale sunt de 800.000 de lei. Sunt foarte mari [i se explic\ prin cre[terea de pre] la combustibil [i la unele piese de schimb. De fapt, aproape 700.000 de lei `nseamn\ diferen]a de pre] pentru motorina consumat\, anul trecut, comparativ cu primele 11 luni ale acestui an”, a explicat Darie Rommaniuc.
Referindu-se la aceast\ situa]ie, primarul a precizat c\ de[i `n orice ora[ civilizat transportul `n comun este organizat ca un serviciu public ce trebuie s\ satisfac\ un segment public c=t mai mare [i, prin urmare, aceast\ activitate este sus]inut\ de la bugetul local, Prim\ria Suceava nu [i-a putut permite, anul acesta, s\ dea mai mult de 1,5 milioane de lei. Asta spre deosebire de anii trecu]i c=nd o mare parte din abonamentele de c\l\torie erau subven]ionate de la Prim\rie pentru o plaj\ mai larg\ de categorii sociale [i `ntr-o propor]ie mai mare. ~n condi]iile de la aceast\ dat\, primarul Ion Lungu spune c\ a[a ceva nu se poate [i de aceea ar fi nevoie de majorarea pre]ului la bilete, lucru care urmeaz\ a se discuta [i, cel mai probabil, aproba la [edin]a CL Suceava care, de altfel, este unicul ac]ionar al SC TPL SA. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …