Saturday , May 4 2024

Atac armat în SUA, la o bază militară: Patru morţi, 16 răniţi. Agresorul, fost luptator in Irak, suferea de depresie

atac armat

Un soldat american a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide cu un pistol, miercuri, la baza militară americană Fort Hood (Texas, în sudul Statelor Unite ale Americii), a anunţat generalul Mark Milley, comandantul bazei.
Agresorul a fost trimis patru luni în Irak în 2011 şi suferea de ‘probleme mintale’, inclusiv depresie, pentru care a fost tratat, a precizat generalul Milley, într-o conferinţă de presă.
“Noi nu ştim motivele lui. Ştim că soldatul suferea de probleme mintale. El a fost tratat pentru depresie şi alte probleme psihiatrice şi psihologice”, a reiterat generalul american. Cu toate acestea, a indicat el, militarul nu fusese diagnosticat în acest stadiu ca suferind de stres post-traumatic.
El se afla la Fort Hood din luna februarie.
‘În acest stadiu, nu există niciun indiciu care să lege acest incident de terorism, deşi nimic nu este exclus’, a adăugat comandantul bazei din Texas.
Generalul a refuzat să facă publice numele sau gradul trăgătorului, care a făcut parte dintr-o unitate de susţinere logistică. Soldatul era căsătorit.
‘Vom săpa în trecutul său pentru a vedea dacă există antecedente penale sau psihiatrice, ce experienţă de luptă avea’, a mai spus generalul Milley.
Incidentul s-a produs în jurul orei locale 16:00 (21:00 GMT) în două zone distincte – o brigadă medicală şi un batalion de transport de la această imensă bază militară, cea mai mare din SUA.
Bărbatul a intrat într-o clădire, a deschis focul înainte de a se urca într-un vehicul, apoi a tras din nou cu un pistol semiautomat Smith&Wesson calibrul 45, pe care îl cumpărase recent dintr-un magazin din apropiere. După aceea a coborât din maşină, a intrat într-o altă clădire şi a tras din nou, a relatat generalul.
Poliţia militară a intervenit în 15 minute, încolţindu-l într-o parcare. Acesta a fost momentul când agresorul şi-a pus capăt zilelor, potrivit generalului Milley.
Preşedintele Barack Obama a declarat că monitorizează cu atenţie situaţia de la baza Fort Hood şi că autorităţile sunt decise să clarifice ce s-a întâmplat acolo. Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a descris incidentul ca pe o ‘tragedie îngrozitoare’.
La aceeaşi bază, la 5 noiembrie 2009, medicul psihiatru militar Nidal Hassan a ucis 15 persoane şi a rănit alte 40. Hassan a fost acuzat de crimă cu premeditare şi tentativă de crimă cu premeditare.
 
 

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …