Sunday , April 28 2024

Victor Ponta: Sprijinim Ucraina în drumul pro-european, dar toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova

ponta-leanca

Premierului Victor Ponta a început o vizită oficială în Republica Moldova şi Georgia. Premierul a ajuns astăzi la Chişinau, unde s-a întâlnit cu omologul sau moldovean Iurie Leancă. Cei doi premieri au discutat despre situația din Ucraina, dar și despre liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.
Premierul moldovean a afirmat că este important dialogul permanent între România și Republica Moldova. Victor Ponta a adăugat că de fiecare dată când merge „spre est” se oprește la Chișinău pentru a se sfătui.
Cei doi prim-miniștri au discutat și despre situația din Ucraina.
„Eu am spus tot timpul că, pe de o parte România – țară membră a UE și a NATO – are poziții perfect consolidate și coordonate cu partenerii noștri, dar știm foarte bine care sunt puterile României. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova. Europa și partenerii noștri trans-atlantici, încercăm și sprijinim Ucraina în drumul său european și pro-democrație. Însă eforturile concrete și puterile noastre atâtea câte sunt trebuie îndreptate spre Moldova. Moldova și prim-ministrul Leancă au avut curajul în noiembrie să ia o decizie pe care am salutat-o cu toții, la Vilnius, o decizie în sensul integrării europene. Acest curaj și această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile”, a declarat Victor Ponta.
Totodată, premierul Ponta a declarat că România este cel mai activ susținător al Republicii Moldova în parcursul european.
„Vreau să aduc doar o dovadă în plus a acestei atitudini extrem de consistente a Bucureștiului. Nu este întâmplător că vizita de astăzi, de scurtă durată, dar foarte importantă, coincide cu decizia care urmează a fi luată la Bruxelles de către miniștrii transporturilor în numele țărilor membre ale Uniunii Europene de a susține decizia Parlamentului European și de a pune punctul pe i pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova”, a punctat Iurie Leancă.
Premierul Victor Ponta va merge din Republica Moldova în Georgia, prima vizită oficială la nivel de prim-ministru al României în această țară. Aici, prim-ministrul va fi primit de președintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, și va avea convorbiri cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili. De asemenea, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului David Usupaşvili.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …