Friday , April 26 2024

Statuia lui Petru Muşat va fi readusă în centrul Sucevei luna viitoare

3- Actuala locatie Petru Musat
De doi ani statuia sta langa niste buncare de gunoi de la laboratorul de restaurare a Muzeului Bucovinei
Câteva site-uri independente din municipiul Suceava au declanşat, cu o zi în urmă, o campanie care are ca scop readucerea statuii domnitorului Petru I Muşat, acolo unde a fost aşezată acum peste patru decenii. Mai precis, lângă Casa de Cultură a Sucevei, unde la începutul anilor ’70, statuia lui Petru Muşat a înlocuit-o pe cea a lui {tefan cel Mare, mutată ulterior în curtea liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc. Când a început investiţia la cele două parcări subterane din faţa Casei de Cultură Suceava, tot perimetrul din faţa acestei clădiri, denumită acum patruzeci de ani “piaţa de marmură”, a devenit şantier. Cu fonduri europene, s-a scos din uz pavajul de marmură albă şi roşie, s-a excavat până la câţiva metri adâncime şi s-au realizat două parcări subterane cu un total de 160 de locuri de parcare. Deasupra s-au făcut amenajări moderne care cuprind inclusiv zone verzi în spaţii rectangulare, s-au ridicat, conform proiectului, nişte edificii din plexiglas, care ar trebui să folosească la intrarea ori ieşirea din parcările subterane a şoferilor disciplinaţi, în condiţiile în care majoritatea celor care îşi parchează maşinile în cele două incinte subterane ies prin rampa rezervată strict accesului autovehiculelor.

1- petru musat vechiul amplasament
Statuia lui Petru Musat, intr-o fotografie din vara lui 2010
Statui şi bancuri cu statui
Dar nu aceasta este cea mai mare nemulţumire a sucevenilor. Până să vină vara şi florile să înflorească în faţa Casei de Cultură, aceştia şi-au amintit că până acum doi ani în lateralul principalei clădiri culturale a municipiului reşedinţă de judeţ, trona statuia unuia dintre primii domnitori ai Moldovei.
Era şi un banc neaoş, legat de poziţionarea statuilor a trei mari domnitori medievali– Petru Muşat, arătând în jos, întreba “cine s-a împuţit aici?”. Mai tânăr, Petru Rareş de pe soclul său din parcul central, cu mâna la inimă îi transmitea strămoşului “eu nu”. De peste deal, nepotul lui Petru Muşat şi tatăl lui Petru Rareş, cu buzduganul în mână indica bine spre est – “sovieticii!”.
Dincolo de glumele ce se făceau la sfârşitul mileniului precedent, oraşul Suceava a fost în anii ’70 împânzit de statui. De la {tefan cel Mare la Petru Muşat, de la Petru Rareş la Ciprian Porumbescu, Mihai Eminescu şi renumiţii “trei bărboşi” – Alecu Russo, Mihai Kogălniceanu şi Costache Negri, prin grija edililor de acum o jumătate de veac, Suceava, care nu era un târg tocmai strălucit la acea vreme, a dobândit personalitate.
Au trecut doi ani de când statuia lui Petru Muşat, ridicată din raţiuni edilitare de lângă Casa de Cultură a fost reamplasată lângă nişte buncăre de gunoi de la laboratorul de restaurare a Muzeului Bucovinei, la câţiva metri de cimitirul Pacea. Imaginea lui Petru Muşat, indicând de la înălţimea impresionantă a statuii micile containere pentru deşeuri de alături, este, considerăm, îndeajuns de convingătoare. Istoria, cât o avem, nu trebuie dusă la gunoi şi de aceea suntem alături de cei care au promovat iniţiativa aşezării statuii lui Petru Muşat într-un loc pe care o merită.
2- MUtare petru musat
Pe 10 februarie 2011 statuia de langa Casa de Cultura a fost ridicata si dusa langa Cimitirul Pacea
4 - parcare casa de cultura
Primarul Lungu a declarat ca in cateva saptamani statuia lui Petru Musat va fi repusa in centrul orasului, aproximativ pe acelasi amplasament
~n restul de parc ce a mai rămas lângă Casa de Cultură, E-ON şi-a pus un tablou electric cât o casă
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat ieri că până la sfârşitul lunii mai a acestui an, statuia lui Petru Muşat va fi reamplasată în zona din care a fost ridicată, din raţiuni de organizare de şantier. “Statuia lui Petru Muşat va fi readusă pe vechiul ei loc. Este acum la Laboratorul Muzeului Bucovinei, pentru recondiţionare. Iarna aceasta, sucevenii cunosc, au fost condiţii meteo grele. Am reuşit să dăm în folosinţă totuşi, parcările subterane mai devreme decât era programat. Iarna a fost mai lungă dar, foarte repede, chiar în această primăvară, până la sfârşitul lunii mai, vom readuce statuia voievodului Petru Muşat în centrul oraşului”, a declarat primarul Ion Lungu. El a explicat că va fi identificată cea mai potrivită locaţie pentru reaşezarea acesteia, pentru că trebuie să se ţină cont de noua investiţie – cele două parcări subterane din zonă. “Că va fi un metru –doi în stânga sau în dreapta faţă de vechea locaţie, nu credem că va constitui acest lucru un impediment”, a arătat primarul municipiului Suceava. De remarcat că în micul părculeţ care a mai rămas în spatele Casei de Cultură, în apropierea vechiului amplasament al statuii domnitorului moldovean, cei de la E-ON au instalat o clădire destinată protejării unui tablou electric ce probabil deserveşte noile parcări subterane, care nu cadrează deloc, ca vecinătate cu statuia unui voievod din veacul al XIV-lea.
“Bucovina ~naripată”, tratată preferenţial de autorităţi
Controversata statuie aşezată acum câţiva ani în faţa Casei Culturii, denumită “Bucovina ~naripată” de autor şi de finanţatorii investiţiei, care au decontat 140.000 de euro, “tirbuşon” sau “dracula”, după caz, de către cei care nu înţeleg arta contemporană, a avut un destin mai fericit. Deşi este făcută din fibră de sticlă şi doar poleită cu bronz, statuia a fost reinstalată imediat în “Piaţa Drapelului”, la câţiva zeci de metri distanţă, şi într-o poziţie mult mai vizibilă când au început lucrările la parcările subterane. ~nconjurată de steagurile ţărilor din Uniunea Europeană, găzduind toate manifestările importante, de la Ziua Naţională la cea a Drapelului, de la Ziua Armatei la cea a Imnului, statuia din fibră de sticlă îşi trăieşte anii de glorie. Petru Muşat, turnat în bronz compact, rămâne deocamdată cu degetul înţepenit către buncărele de gunoi de la Laboratorul de Restaurare a Muzeului Bucovinei. (Neculai RO{CA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

No comments

  1. Unde exista site-uri independente? Sa fim seriosi… Statuia putea sa fie readusa fara tevatura…dar asa ne place noua circuri…. asa le place romanilor….