Friday , May 3 2024

Numărul copiilor suceveni care fac sport de performanţă a scăzut în ultimii doi ani cu 50%

Deşi sumele alocate pentru susţinerea sportivilor de performanţă a crescut, numărul celor care au primit susţinere de la DJST a scăzut. „Faptul că la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice am avut un singur reprezentant din judeţul Suceava – atleta Cristina Casandra – ar putea fi un semn de alarmă pentru cei implicaţi în activitatea sportivă de performanţă”, a spus directorul Cezar Moscaliuc. Un alt aspect negativ reliefat în raportul pentru 2012 este acela că, în judeţ, nu există niciun cabinet judeţean de medicină sportivă

 
Numărul copiilor suceveni care se îndreaptă către sportul de performanţă a scăzut în doi ani cu 50%. Situaţia a fost prezentată la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Suceava de către Cezar Moscaliuc, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava. Potrivit acestuia, „urmărind numărul de copii participanţi în cadrul acţiunilor de selecţie pentru sportul de performanţă, dar şi cel al celor selecţionaţi la aceste competiţii se constată o scădere drastică de aproape de 50% în 2012 faţă de 2010”. De asemenea, el a atras atenţia că a scăzut şi numărul de sportivi de performanţă care au primit susţinere financiară din partea DJST Suceava în 2012, deşi a crescut valoarea acestor ajutoare. „S-a ajuns la această situaţie datorită scăderii numărului de sportivi care practică sportul de performanţă şi a faptului că structurile sportive unde aceştia sunt legitimaţi nu au fonduri suficiente pentru ai le susţine pregătirea. Credem că subfinanţarea activităţii sportive din ultimii ani, cât şi statutul sportivului în ziua de astăzi a condus către acest lucru, şi sperăm că noua strategie a programului de dezvoltare a activităţii de educaţie fizică şi sport va schimba optica populaţiei asupra activităţii sportive, iar sportul îşi va relua locul pe care la avut întotdeauna. Faptul că la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice am avut un singur reprezentant din judeţul Suceava – atleta Cristina Casandra – ar putea fi un semn de alarmă pentru cei implicaţi în activitatea sportivă de performanţă”, a spus Cezar Moscaliuc.
Pe de o parte, conform calendarului judeţean al DJST Suceava, în 2010, au fost organizate, 398 de competiţii din care finanţate 250, iar anul următor au fost organizate 358 de competiţii din care finanţate 181 pentru ca în 2012 să fie organizate 381 de competiţii din care finanţate 245. La aceste competiţii au participat, în 2010, 40.755 persoane, din care 10.755 la sportul de performanţă, în 2011 42.425 persoane, din care 12.620 la sportul de performanţă, iar anul trecut 47.630 persoane, din care 13.891 la sportul de performanţă.
Pe de altă parte, în 2010 au fost realizate 40 de acţiuni de selecţie la care au participat 7.320 sportivi, iar dintre aceştia 184 au fost selecţionaţi pentru a continua activitatea sportivă pe diverse categorii de vârstă şi clasificare. ~n decursul anului 2011 au fost realizate 28 de acţiuni de selecţie la care au participat 3.100 sportivi. Dintre aceştia 111 au fost selecţionaţi pentru a continua activitatea sportivă pe diverse categorii de vârstă şi clasificare. ~n decursul anului 2012 au fost realizate 31 de acţiuni de selecţie la care au participat 3.940 sportivi. Dintre aceştia 161 au fost selecţionaţi pentru a continua activitatea sportivă pe diverse categorii de vârstă şi clasificare.
~n Raportul privind numărul de sportivi de performanţă care au primit susţinere din partea DJST Suceava în perioada 2010 – 2012 şi sumele alocate se arată că 147 sportivi au primit alimentaţie şi medicamentaţie de efort în valoare totală de 19.114 lei în 2010, iar în 2011 doar 95 sportivi au primit aceeaşi susţinere, dar în valoare totală de 27.060 lei. Anul trecut, 97 sportivi au primit alimentaţie şi medicamentaţie de efort în valoare totală de 24.384 lei.
Niciun cabinet judeţean de medicină sportivă şi niciun medic cu această specializare nu există în judeţul Suceava. Afirmaţia a fost făcută la Colegiul Prefectural de către Cezar George Moscaliuc. ~ntr-un raport al instituţiei pe care o conduce, Moscaliuc a atras atenţia că lipsa asistenţei medicale este un subiect delicat, fiind nevoie de aşa ceva la competiţii, dar şi de la antrenamente, precum şi la acordarea avizului medical. ~n ce priveşte recuperarea sportivilor accidentaţi, medicului specialist Edgar Schacter este cel care asigură asistenţa medicală necesară. El este medic cu specialitate CFM (cultură fizică medicală) şi acordă asistenţa medicală şi vizele pentru sportivi la cabinetul de la Policlinica Areni şi în spaţiul corespunzător asigurat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret  Suceava. Cezar Moscaliuc a precizat că sunt sportivii care beneficiază de asistenţă medicală şi obţin vizele periodice la cabinetele medicale şcolare. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …