Wednesday , May 1 2024

Meningita se extinde la Plopeni, Udesti si Stulpicani

Ludovic Abitei, directorul DSP Suceava

~n week-end num\rul `mboln\virilor de meningit\ a crescut cu 13, ajung=ndu-se la 79 n au fost `nregistra]i al]i bolnavi `n localit\]ile din zona Sucevei precum Plopeni – Salcea, Pl\v\lari [i Reuseni – Ude[ti dar [i la Stulpicani

Reprezentan]ii Direc]iei de S\n\tate Public\ Suceava au ar\tat ieri c\ num\rul îmboln\virilor de meningit\ a crescut, de la 66, care se `nregistra `n cursul zilei de vineri, 22 iunie, la 79 `n cursul zilei de luni, 25 iunie 2012. Au fost, `n intervalul de la declan[area meningitei printre copiii pre[colari [i [colari dar [i la al]i suceveni, 43 de pacienţi internaţi şi 23 externaţi. ~n week-endul trecut s-au constatat noi cazuri de `mboln\vire de meningit\ în patru localit\ţi noi, anume: Plopeni – ora[ul Salcea, Pl\v\lari [i Reuseni – comuna Ude[ti şi Stulpicani.
Tot ieri, Ludovic Abi]ei, directorul DSP Suceava a spus c\ au fost primite rezultatele de la Centrul Na]ional de Boli Infec]ioase [i de la Institutul Cantacuzino privind natura virusului care a declanan[at aceast\ infec]ie generalizat\. Doctorul Ludovic Abi]ei a explicat c\ este vorba despre un enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2. Conform dic]ionarelor medicale, enteroviru]ii pot determina manifest\ri multiple, de la boala febril\ simpl\ p=n\ la encefalite sau paralizii de nervi cranieni. Potrivit reprezentan]ilor DSP, acest virus face parte din categoria enterovirusurilor nepoliomielitice, greu de depistat, care `[i l\ca[ul `n intestinul uman. Din aceast\ cauz\, speciali[tii recomand\ [i solicit\ `n continuare `nt\rirea m\surilor de igien\. Datele primite nu reprezint\ o noutate adus\ `n plus la ceea ce se a[teptau speciali[tii din cadrul DSP Suceava, consider=ndu-se c\ s-au luat m\surile adecvate `n vederea elimin\rii focarului. Acest lucru a fost confirmat [i de doi speciali[ti de la DSP Ia[i, care dup\ ce au analizat [i constatat cazurile, au dat acelea[i m\suri care au fost efectuate deja.
“Enterovirusul depistat este o confirmare a ceea ce am b\nuit noi, iar indirect, confirm\ c\ m\surile luate de noi au fost cele corespunz\toare. Este vorba de virusul COXSACKIE B2, din categoria enterovirusurilor nepoliomielitice, greu de depistat, care se g\seşte exclusiv în intestinul uman. Se ia prin mâini murdare şi prin lipsa de igien\ personal\”, a declarat directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
De[i Ministerul S\n\t\]ii a spus la un moment dat c\ personalul de la DSP este prea mic pentru a putea gestiona aceast\ epidemie, reprezentan]ii DSP au spus c\ singura solicitare pe care au f\cut-o la MS a constat `n expunerea altor solu]ii care ar mai putea exista, `n afara celor trecute `n c\r]i.
Virusul Coxsackie B2, cu transmitere “pur uman\”
C\t\lina Zorescu, directorul medical de la DSP Suceava a mai ad\ugat c\ acest enterovirus se g\se[te doar la om, provenien]a este pur uman\. ” Singurii purt\tori ai acestui tip de enterovirus sunt oamenii, [i de aceea [i recomandarea de a `nt\ri m\surile de igien\ personal\ [i a alimentelor. Sp\larea m=inilor trebuie s\ fie f\cut\ corect, cu s\pun dezinfectant, iar [tergerea pe m=ini s\ se afc\ cu prosoape de h=rtie, de unic\ folosin]\”, a spus directorul medical al DSP. Reprezentanta DSP a mai men]ionat c\ se sper\ ca din toamn\, p=n\ la `nceperea noului an [colar s\ se rezolve problemele achizi]ion\rii cu ap\, precum [i a grupurilor sanitare.
Virusul Coxsackie p\trunde `n organism pe cale digestiv\ [i respiratorie, care se multiplic\ la locul por]ii de intrare [i disemineaz\ `n organism. M\surile profilactice sunt nespecifice, `ntruc=t la momentul actual nu exist\ un vaccin. Trebuie avut\ `ns\ `n vedere o igien\ riguroas\ `n colectivit\]ile de copii, evitarea contactului, [i mai ales a nou n\scu]ilor, cu persoane bolnave, izolarea bolnavului.
Medicii speciali[ti sus]in c\ sunt [ase serotipuri de Coxsackie B, numerotate de la unu la [ase (B1, B2, B3, B4) iar Coxsackie B4 este considerat de c=]iva cercet\tori ca o posibil\ cauz\ a diabetului la anumi]i pacien]i, dar care r\m=ne `ns\ la stadiul de investiga]ie. ~n ceea ce prive[te preven]ia cazurilor de meningit\, prefectul jude]ului, Florin Sinescu a declarat c\: ” Av=nd `n vedere c\ a `nceput vacan]a [i nu mai exist\ pericolul r\sp=ndirii virusului `n [coli [i gr\dini]e facem un apel c\tre p\rin]i s\ supravegheze copiii pentru respectarea regulilor minime de igien\”. Prefectul a mai spus c\ s-au luat m\suri `n liceele `n care se desf\[oar\ examenul de bacalaureat.
O eleva de 14 ani, internat\ cu meningit\, diagnosticat\ cu encefalit\
O feti]\ de numai 14 ani a ajuns s\pt\m=na trecut\ la Unitatea de Primiri Urgen]e din cadrul Spitalului Jude]ean “Sf. Ioan cel Nou”. Dup\ investiga]iile medicilor urgenti[ti adolescenta a fost diagnosticat\ cu meningit\ viral\. Potrivit doctorului Tiberius Br\d\]an, purt\torul de cuv=nt al Spitalului Jude]ean, pacienta a fost internat\ la sec]ia de Boli Infec]ioase, iar la numai trei-patru zile au ap\rut complica]ii ale bolii pe care a contactat-o. Medicul urgentist a confirmat c\ feti]a de la {coala nr. 11 din Burdujeni a f\cut encefalit\, prezent=nd tulbur\ri respiratorii [i convulsii. Din acest motiv s-a decis ca aceasta s\ fie dus\ la sec]ia de Terapie Intensiv\. “I-a fost administrat tratamentul tipic terapiei intensive, la momentul actual pacienta este con[tient\, respir\, a mai avut unele crize de convulsii, dar mai mici. Starea ei de s\n\tate se `mbun\t\]e[te de la o zi la alta, medicii anestezi[ti spun=nd c\ pacienta se simte bine”, a spus Tiberius Br\d\]an.
Medicii au fost ar\tat c\ starea grav\ a fetei s-a datorat antecedentelor de convulsii febrile pe care le-a avut , dar [i creierului ei fragil.
Cu privire la celelalte cazuri de meningit\ viral\, C\t\lina Zorescu, directorul medical al Direc]iei de S\n\tate Public\ Suceava a spus c\ majoritatea evolueaz\ bine, doar eleva de 14 ani fiind cazul cel mai grav `nregistrat. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …