Friday , April 26 2024

Site UEFA: Lucescu este, probabil, cel mai mare secret al clubului Şahtior

Tehnicianul Mircea Lucescu este, probabil, “cel mai mare secret al succeselor echipei Şahtior Doneţk”, este concluzia unui articol apărut, joi, pe site-ul oficial al UEFA, în care sunt căutate explicaţiile performanţelor grupării din ultima perioadă.

Autorul articolului analizează, în detaliu, componenţa echipei şi explicaţiile performanţelor formaţiei pregătite de Mircea Lucescu.

“Într-un recent interviu, Mircea Lucescu şi-a descris echipa ca fiind «cea mai braziliană formaţie din Europa». De altfel, opt jucători de la Şahtior sunt de origine din America de Sud. Este vorba de Luiz Adriano, Fernandinho, Willian, Jadson, Douglas Costa, Alex Teixeira, Eduardo şi Marcelo Moreno, chiar dacă ultimii doi evoluează pentru Croaţia, respectiv Bolivia. Aproape toţi sunt jucători avangardişti, al căror stil defineşte atacul echipei. De exemplu, dintre cele 38 de goluri marcate în prima parte a campionatului din Ucraina, 31 au fost înscrise de brazilieni. Totuşi, nu ar fi corect să ne gândim doar la ei. Pe lângă alţi jucători, Lucescu se poate lăuda cu o pereche de fundaşi care ar face mândru orice antrenor: Darijo Srna, pe partea dreaptă, şi Răzvan Raţ, pe partea stângă. În sfârşit, îi putem adăuga pe Andrei Piatov, Dmitro Cigrinski, Iaroslav Rakiţki, Vitali Viţeneţ, Serhi Krivţov şi Taras Stepanenko”, scrie sursa citată.

După succesul din sezonul 2008/2009, când Şahtior a câştigat ultima ediţie a Cupei UEFA, i s-a acordat credit lui Mircea Lucescu, care “a continuat să caute perfecţiunea şi şi-a modelat responsabilităţile astfel încât să transforme Şahtiorul într-o forţă în Europa”.

“Antrenorului de 65 de ani, care preferă jucătorii ce sunt pregătiţi să devină lideri atunci când li se oferă posibilitatea, îi place să-şi compare echipa cu Arsenal. Poate că cea mai evidentă comparaţie dintre cele două cluburi este politica de a achiziţiona jucători mai puţin cunoscuţi în loc de staruri. Pe lângă faptul că este interesată de tineri, Şahtior şi-a îndreptat atenţia şi spre talentele locale, prin intermediul academiei şi a reţelelor de scouting. Deci, secretul Şahtiorului este găsirea şi cultivarea talentelor ascunse, prin educaţie, muncă în echipă şi antrenament. Astfel că, poate, cel mai are secret este chiar Mircea Lucescu”, conchide autorul articolului.

Echipa Şahtior Doneţk are şansa de a se califica, în premieră, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce a învins, în deplasare, cu scorul de 3-2, formaţia AS Roma, în prima manşă a optimilor competiţiei. Partida retur va avea loc pe 8 martie.

Vezi si

AJF Suceava a stabilit programul semifinalelelor din faza județeană a Cupei României

AJF Suceava a stabilit programul meciurilor din semifinalele fazei județene a Cupei României. Astfel, finalista …