PRIMUL TEXT MEDICAL CHINEZESC

8/11/18 ora:2:51am

Primul text medical chinezesc, anul 2600 î.Hr., conţine următoarele informaţii, care sunt valabile în mod determinat şi în ziua de azi:  „Medicii excelenţi previn boala; medicii mediocri o tratează înainte de a deveni evidentă. Medicii slabi tratează boala manifestată.” Americanii spun că un gram de profilaxie, de prevenire, face mai mult decât un kilogram de tratament.  „Peste 90% dintre noi se nasc sănătoşi şi devin bolnavi ca urmare a unor obiceiuri rele şi a condiţiilor din mediul înconjurător”. „Nu murim din cauza bolilor, ci din cauza modului în care trăim”. Afirmaţii cunoscute? 

Indiferent dacă e vorba de criza sănătăţii sau de criza energetică sau financiară, oamenii trăiesc numai pentru prezent, fără să se gândească la viitor. Din nefericire, în mod tradiţional, medicii sunt educaţi să se ocupe de boli şi de simptome, pe care să le trateze, fiindu-le greu să-şi adapteze gândirea la stări care nu prezintă simptome. Nici spitalele nu sunt înzestrate sau orientate în direcţia medicinii preventive – astfel medicii ar putea să considere boala mai mult ca o primă repriză pe care au pierdut-o (aşa cum era considerată în China, acum 4.000 de ani).

E nevoie să ne asumăm o mai mare responsabilitate pentru sănătatea noastră – măsura  cea mai promiţătoare în ameliorarea stării de sănătate constă în schimbarea modului de viaţă şi a obiceiurilor alimentare, înainte de instalarea bolilor.

Se ştie că atât practica medicală din zilele noastre, cât şi studiul medicinii sunt orientate nu preventiv, ci curativ, adică au ca scop principal de a trata simptomele şi stările pe care le produc. Nimeni nu contestă că această atitudine e necesară în stările acute, însă se ridică întrebarea dacă aceasta e şi modalitatea cea mai eficientă de a preveni. Chiar şi examenele periodice care se fac pornesc din grija examinatorului şi a examinatului de a depista ceva ce eventual s-a instalat sau de a evalua gradul de alterare a proceselor vitale, care a survenit o dată cu trecerea timpului. Deci, se va constata ceva mai mult sau mai puţin îmbucurător, însă, de obicei, pacientul va continua să trăiască la fel ca înainte.

Diabetul zaharat, cea mai frecventă afecţiune metabolică a patologiei umane are o prevalenţă în continuă creștere. Importanţa acestui sindrom derivă atât din complicaţiile acute metabolice, dar mai ales din complicaţiile cronice (nefropatia, retinopatia, macroangiopatia, neuropatia, piciorul diabetic, etc.). La fiecare 10 secunde o persoană moare din cauza diabetului. În acelaşi timp se descoperă încă 2 cazuri noi de diabet. Prevalenţa actuală este de  246 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat în întreaga lume. Numărul va creşte la 380 milioane, dacă nu sunt luate măsuri care să prevină epidemia. Diabetul zaharat, în evoluţie poate fi însoţit de numeroase alte entităţi morbide. Unele dintre acestea sunt considerate complicaţii, atunci când reprezintă o consecinţă, mai mult sau mai puţin directă, a procesului diabetogen. Diabetul zaharat nu ar fi o stare atât de gravă, pe cât este, dacă nu ar avea consecinţe negative majore: scurtarea duratei de viaţă, în medie cu 10 ani, şi înrăutăţirea ei. Hiperglicemia contribuie, în mod decisiv, la apariţia complicaţiilor acute şi cronice specifice, cele care determină creşterea mortalităţii şi morbidităţii acestei îngrijorătoare condiţii patologice.

Costurile directe şi indirecte ale diabetului şi ale complicaţiilor sale, precum şi scăderea lungimii vieţii şi calitatea ei au consecinţe economice considerabile. Terapia intensivă întârzie apariţia primei complicaţii cu aproximativ 15 ani în diabetul zaharat tip 1. Când pacienţii cu diabet zaharat dezvoltă una sau mai multe complicaţii severe, se confruntă cu mai multe boli pe care trebuie să le trateze. În mod obişnuit această fază este extrem de stresantă. Prevenţia în diabet înseamnă un control glicemic bun de la debutul bolii ceea ce asigură o viaţă mai sănătoasă.

„Medicul viitorului nu va da medicamente, ci îi va face pe pacienţi să fie interesaţi de menţinerea organismului, de respectarea unei alimentaţii sănătoase şi de prevenirea bolilor”. Într-o anumită măsură, aceste cuvinte ale lui Thomas A. Edison răsună şi azi, la o sută de ani după ce au fost rostite. Celor care au înţelepciunea de a învăţa din experienţa altora, le recomand să nu-şi lase sănătatea la voia întâmplării. Ar trebui respectate recomandările dietetice şi terapeutice astfel încât viaţa cu diabet prin autocontrol să adapteze diabetul pentru a se potrivi stilului de viaţă al pacientului, şi nu să adapteze stilul de viaţă pentru a se potrivi diabetului.

Acest extras din primul text medical chinezesc cunoscut demonstrează în mod categoric că a preveni este mult mai util decât a trata – în diabetul zaharat prevenţia însemnând depistarea precoce a unei complicaţii, într-un stadiu asimptomatic, încât tratamentul poate întârzia sau împiedica apariţia simptomelor.

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale, Email: cobuzclaudiu@yahoo.com