Premiul Nobel pentru Pace 2018, câștigat de congolezul Mukwege și irakianca Murad

5/10/18 ora:12:47pm

Denis Mukwege, un ginecolog care tratează victimele violenței sexuale din Congo, și Nadia Murad, activistă yazidi pentru drepturile omului și fostă sclavă sexuală a Statului Islamic în Irak, au câștigat vineri Premiul Nobel pentru Pace.

Comitetul norvegian pentru Noble a spus că le-a acordat premiul pentru eforturile lor pentru stoparea folosirii violenței sexuale ca armă de război.

”Ambii laureați au avut contribuții cruciale în atragerea atenției către astfel de crime de război și în combaterea lor”, se spune în documentul ce explică acordarea premiului.

Medicul Denis Mukwege si-a dedicat viața ajutorarii victimelor violenței sexuale din Republica Democratică Congo. De la infiintarea Spitalului Panzi din Bukavu în 2008, Dr. Mukwege și personalul său au tratat mii de paciente, victime ale violurilor si abuzurilor sexuale, multe având nevoie de intervenții chirurgicale din cauza violențelor sexuale. Majoritatea abuzurilor au fost comise în contextul unui război civil de lungă durată care a dus la moartea a peste șase milioane de congolezi.

Nadia Murad este membră a minorității Yazidi din nordul Irakului, unde locuia împreună cu familia sa în satul Kocho. În august 2014, statul islamic a lansat un atac brutal asupra satelor din regiunea Sinjar, menit să extermine Populația Yazidi. În satul Nadiei Murad, câteva sute de persoane au fost masacrate, femeile mai tinere, inclusiv copiii minori, au fost răpiți și tratați ca sclavi sexuali. In timp ce a fost prizoniera a statului islamic, Nadia Murad a fost supusă în mod repetat violurilor și altor abuzuri. Agresorii au amenintat-o cu executia dacă nu se converteste la versiunea lor inumană a Islamului.

Nadia Murad este doar una dintre cele aproximativ 3 000 de fete și femei Yazidi care au fost victime ale abuzurilor armatei Statului Islamic.

HotNews