Saturday , April 27 2024

Parchetul General deschide ancheta pentru alegerile din 2009. Comisia lui Dragnea nu mai poate functiona

Parchetul General a deschis dosar penal in rem (asupra faptelor) in cazul alegerilor prezidentiale din 2009, dupa dezvaluirile lui Dan Andronic.
augustin lazar

Infractiunile vizate sunt de abuz in serviciu si falsificare a documentelor si evidentelor electorale, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Public.
Parchetul General condus de Augustin Lazar (foto) precizeaza ca dosarul penal “s-a constituit ca urmare a informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic si conform carora exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege”.
Drept consecinta a deschiderii acestui dosar, comisia din Parlament pe care dorea sa o conduca Liviu Dragnea pentru a ancheta scrutinul prezidential din 2009 nu isi poate incepe activitatea, potrivit legii.
Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca:
“Art. 74
(1) Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata.
(2) O ancheta parlamentara inceteaza de drept in momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activitatile care constituie obiectul ei, situatie in care Biroul Permanent al Camerei Deputatilor anunta organele de urmarire penala ca pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul in speta, aflate in arhiva Camerei Deputatilor”.
PSD nu se lasa
Ca o reactie imediata la aceasta veste, seful Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, s-a aratat incantat ca dosarul penal a fost deschis inainte ca noua comisie de ancheta sa fie aprobata, asa incat se mai poate schimba obiectul ei de activitate pentru a nu se suprapune cu ancheta procurorilor.
“Daca s-ar fi aprobat deja componenta comisiei, era mai greu sa schimbam obiectul de activitate, dar asa putem face astfel de modificari incat sa evitam ce a spus domnul Lazar, ramane sa vedem pentru ce a inceput urmarirea penala”, a declarat Nicolicea, iar moderatorul Antena3 i-a citit din comunicatul Parchetului cele doua infractiuni mentionate, despre care seful Comisiei Juridice nu stia nimic cand si-a exprimat parerea.
Totusi, la final, Nicolicea a promis: “Vom gasi o formula sa evitam blocarea comisiei”.
Dezvaluirile lui Andronic si comisia lui Dragnea
Tot scandalul a plecat de la jurnalistul Dan Andronic, care a publicat in Evenimentul Zilei un articol din care reiese ca SRI s-ar fi implicat in castigarea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Traian Basescu.
Dan Andronic, urmarit penal de DNA pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, sustine ca ar fi fost direct implicati fostii capi ai SRI George Maior si Florian Coldea, dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Afirmatiile jurnalistului au fost preluate si intens dezbatute de anumite surse din mass-media, asa ca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au sustinut “infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential”.
Saptamana aceasta au inceput demersurile parlamentare pentru aprobarea componentei si obiectului de activitate ale comisiei.
Ce isi propunea sa investigheze comisia
Potrivit actualului proiect de hotarare de constituire a comisiei parlamentare de ancheta, printre obiectivele acesteia se numara:
determinarea posibilei implicari a unor institutii si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege, in organizarea procesului electoral;
determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii si/sau persoane in posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidentiale;
stabilirea masurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale cu ocazia organizarii scrutinului electoral prezidential din 2009;
verificarea legalitatii achizitionarii aplicatiilor si/sau serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
verificarea corectitudinii centralizarii rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
verificarea modului in care STS a asigurat serviciile de serviciile de telefonie de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, precum si posibilele interferente nelegitime in procesul electoral.
verificarea documentelor primite de AEP de la BEC in vederea arhivarii electronice de catre furnizorul de servicii de arhivare electronica contractat;
verificarea modului in care au fost distribuite birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul MAE, buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea “votat”, precum si celelalte materiale necesare procesului electoral;
verificarea modului in care au fost securizate rezultatele votarii in circumscriptiile din strainatate precum si a modului in care au fost transmise informatiile catre BEC.
Votul in plen pentru aprobarea acestei hotarari urma sa aiba loc miercuri.
ziare.com

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …