Ministerul Educației: Începând din toamnă, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară

21/01/20 ora:8:52am

Elevii vor putea circula gratuit pe transportul în comun și cu microbuzul începând cu anul școlar 2020-2021, pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, după ce Ministerul Educației împreună cu alte ministere vor elabora un proiect de act normativ care să prevadă acest lucru. Aceasta este una dintre măsurile convenite luni între ministrul Educației și elevii Consiliului Național al Elevilor.

Ministerul Educației și elevii au convenit ca pentru a debloca situația decontării transportului elevilor Guvernul va trebui să emită o Ordonanță de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

”Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, arată un comunicat presei după întâlnirea de la Ministerul Educației.

De asemenea, Ministerul Educației și elevii au convebit ca, ulterior, în termen de 30 de zile, ministerul să elaboreze o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei Mihai Tănase, a afirmat luni, la finalul întâlnirii avute cu ministrul Educației, Monica Anisie, că s-a decis abrogarea HG 863/2016, respectiv eliminarea tarifelor maximale vechi pentru transportul elevilor, cele care nu erau respectate de operatorii de transport, și stabilirea unor tarife maximale noi.

“S-a decis abrogarea HG 863/2016, deci, practic, eliminarea tarifelor maximale vechi, cele care nu erau respectate de către operatori, și stabilirea unor tarife maximale noi. Am primit asigurări că indiferent care vor fi tarifele stabilite, elevilor nu li se va deconta mai puțin decât valorează abonamentul, au existat asigurări în acest sens. Va fi emisă o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii Educației iar începând de la 1 septembrie am primit asigurări de la ministrul Educației că elevii vor circula gratuit, doar cu carnetul de elev. Acum ne punem câteva întrebări la care sperăm să răspundă săptămâna viitoare, când ne vom întâlni la Ministerul Educației, dacă este vorba ca toți elevii să fie transportați gratuit sau doar elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și cum, în ce mod, din punct de vedere legislativ, vom efectua acest lucru, pentru că există anumite disparități care trebuie rezolvate, una dintre ele fiind chiar Ordonanța de Urgență 51/2019, care, de altfel, trebuie respinsă cât mai repede în Parlamentul României pentru ca problema să fie rezolvată”, a declarat Andrei Mihai Tănase. El a precizat că săptămâna viitoare ar putea fi clarificată și hotărârea de guvern privind aprobarea cuantumurilor maxime ce vor fi decontate elevilor, subliniind că acestea nu vor fi sub nivelul abonamentului, prin urmare elevii vor beneficia din nou de decontarea integrală a navetei.

La întâlnirea de luni au fost prezenți, alături de ministrul Educației, și reprezentanți ai Ministerului Transportului și ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, tema întâlnirii fiind transportul elevilor.

Pe parcursul întâlnirii, în fața Ministerului Educației, aproximativ 30 de elevi au protestat pentru rezolvarea problemei transportului elevilor. Ei au purtat pancarte pe care scria “Fără transport â Fără educație”, “Transport gratuit â viitor împlinit” și au strigat lozinci precum “Ministrul să ne vadă/ Facem orele în stradă”, “Fără transport, avem viitorul mort”, “Minciunile se plătesc și elevii ies la protest”. (Mediafax)