Tuesday , April 30 2024

Zecile de mii de copii din grădinițele și școlile sucevene vor primi cornul cuvenit abia la începutul anului viitor

După ce licitația privind furnizarea cornului din cadrul programului “Cornul și laptele” a fost ratată și din cauza cumplitului dezinteres arătat de funcționărimea de la Consiliul Județean Suceava, la începutul anului școlar li se promitea copiilor că în noiembrie își vor primi acest mic drept. Din păcate, potrivit calendarului noii licitații organizate de CJ, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare prin SEAP la licitația privind produsele de panificație pentru elevii din județul Suceava este 20 noiembrie 2017. Cu cu alte cuvinte, în cel mai bun caz, la începutul anului viitor copiii își vor primi acele cornuri la școală. Chiar dacă derularea programului “Cornul și laptele” este în totalitate responsabilitatea CJ, nimeni din cadrul instituției nu este considerat vinovat de aceste bâlbe care afectează zeci de mii de copii. De altfel, în afară de mărirea lefurilor, sporturile general practicate la CJ Suceava sunt fuga de responsabilitate și ascunderea cartofului fierbinte

lapte 22

Când nu-i rost de poze, fanfare, excursii, concursuri, măriri de lefuri, târguri și fanfaronade, la Consiliul Județean Su-ceava se poate spune că nu se întâmplă nimic. Sau, mai corect, funcționarii CJ Suceava par că nu sunt capabili să facă nimic altceva decât dulcegăriile costisitoare enumerate mai sus. Nu ne mai plictisim unii pe alții amintind promisiuni aruncate în stânga și-n dreapta la fiecare început de mandat, an, lună etc.(oricum nu crede nimeni în ele), dar nici măcar chestiunile curente pe care Consiliul Județean Suceava trebuie să le gestioneze par că nu mai pot fi puse în practică.

Așa cum “Obiectiv” a anunțat, toți elevii și copiii de la grădinițele din județ au fost lăsați de la începutul acestui an școlar fără banalul corn din programul “Cornul și laptele”. Cu tot felul de scuze și acoperindu-se de paragrafe de legi și regulamente, șefii CJ Suceava au încercat la începutul anului școlar să arate că vina pentru această disfuncționalitate ar aparține în totalitate unor firme care nu au respectat niște proceduri la licitația respectivă. Dar se pretindea atunci că situa­ția nefericită se va rezolva la începutul lunii noiembrie. Din păcate, func­țio­nă­rimea de la CJ s-a înșelat din nou. In cel mai bun caz, dar foarte puțin probabil, copiii ar putea primi amărâtul de corn abia pe la începutul anului viitor, în al doilea semestru al anului școlar.

Intr-un comunicat de presă al Consiliului Județean Suceava se arată că a fost transmis prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) un “contract de furnizare cornuri, pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat, autorizate și acreditate și pentru cele particulare acreditate, precum și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, la nivelul județului Suceava, în anul școlar 2017- 2018, conform Ordonanței Guvernului nr. 13 din 18 august 2017, privind aprobarea participării României la programul pentru Scoli al Uniunii Europene”. Conform informației deja publicate pe SEAP, valoarea contractului este de 4,1233 milioane de lei  fără TVA, data transmiterii anunțului de participare a fost  13.10 2017; data publicării pe SEAP a anunțului de participare a fost  17.10.2017. Termenul limită pentru pri­mi­­rea ofertelor sau a cererilor de parti­cipare (se depun numai în sistem elec­­tronic) este 20.11 2017.  Se mai precizează că durata contractului este de 7 luni, termen care se derulează de la data încheierii acestuia.

Cu alte cuvinte, în cel mai bun caz, dacă nu vor fi contestații, documentele vor fi semnate iar cornurile vor ajunge la copii pe la începutul anului 2018. Aceste produse de panificație destinate zecilor de mii de copii beneficiari din județul Suceava vor trebui livrate vreme de 7 luni, pe toată prima parte a anului viitor.

Evident că nici în acest comunicat și nici în precedentele nimeni din condu­cerea CJ sau din rândul funcționarilor instituției nu își asumă vreo vină pentru faptul că zeci de mii de copii sunt privați de acest mic drept al lor. Trebuie precizat faptul că organizarea și derularea programului “Cornul și laptele” este în totalitate sarcina Consiliului Județean.

De altfel, la CJ Suceava nimeni nu e niciodată vinovat de nimic, oricât de mari ar fi gafele sau pierderile. De exemplu, OBIECTIV a prezentat acum mai bine de un an faptul că, pe bani mulți, CJ a tipărit un “Ghid turistic”, plin de greșeli impardonabile. Nenorocitul de “Ghid” plătit de Consiliul Județean Suceava a ajuns atunci chiar un exemplu național des­pre cum se toacă banii aiurea, prin con­tracte cu dedicație plasate unor firme alese pe sprânceană. După mai bine de un an de la acele dezvăluiri, nimeni nu a fost găsit vinovat, nimeni nu a fost pe­dep­sit, noi toți am plătit prostia respectivă.

Să reaminitim și cazul prezentat de OBIECTIV în prima parte a acestui an, referitor la faptul că la Centrul Cultural Bu­covina (CCB)  o selecție de oferte a fost considerată câștigătoare cu două zile îna­inte ca termenul de depunere a oferte­lor să se fi epuizat. In  acest fel au fost încălcate mai multe prevederi legale, dintre care unele au și consecințe penale. Pentru a demonstra ilegalitatea demersului conducerii CCB s-au pus la dispoziția opiniei publice documente ce nu au fost contestate – acte privind procedura de achiziție publică, postări pe SEAP asumate de Centrul Cultural Bucovina (CCB), dar și afișe tipărite pentru un concert. Au fost trimise la persoanele impor­tante din județ invitații pentru res­pectivul concert tot cu două zile înainte de finalizarea procedurii legale de selec­ție de ofertă.  Foarte repede, afișele au fost rup­te de pe garduri, iar anunțul pri­vind se­lecția de oferte a dispărut de pe SEAP. La acea vreme, cineva din conducerea Consiliului Județean le-a transmis celor de la CCB să nu mai persevereze în greșeală și să facă puțin recurs la legislația privind achizițiile publice funcțională în România zilelor noastre. Astfel, după ce anun­țul de pe SEAP a fost șters, evenimentul a fost pur și simplu anulat. E inutil să mai spunem că nici în acest caz nimeni nu a fost considerat vinovat pentru aceste fap­te.

Cum nimeni de la Consiliul Jude­țean Suceava nu e găsit responsabil niciodată pentru gravele disfuncționalități semnalate constant la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilor sau pentru banii dăruiți cu ochii închiși pe la diverse instituții “culturale”, puse doar să prea­mărească niște realizări care nu există. (T.A.)

 

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …

One comment

  1. DE CE NU SE DAU BISCUITI, SUNT MAI AGREATI DE COPII SI MAI SIGURI.