Tuesday , April 30 2024

Vicele Niţă, acuzat că a tras ţeapă de un miliard şi jumătate de lei Inspectoratului Scolar

Inspectoratul Scolar Suceava a depus plângere penală împotriva patronului Ilie Niţă pentru înşelăciune. Când reprezentanţii ISJ au dorit să inventarieze materialele aflate în custodia Nil Construct, Niţă, acum vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, le-a interzis accesul în depozitele în care el susţinea că se află aceste bunuri.  ISJ s-a înscris în cele din urmă la masa credală în dosarul de faliment al firmei Nil Construct, dar şansele de a recupera ceva prin acest demers sunt zero, în condiţiile în care singurele bunuri rămase în proprietatea societăţii falimentare încă nevândute sunt trei hârburi de maşini nefucţionale, care nu pot fi vândute nici măcar la fier vechi, fiindcă nu au acte 

nita tat ii smecher el
Ilie Nita, patronul NIL CONSTRUCT, vicepresedinte al CJ Suceava (sursa foto:amosnews.ro)
Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Suceava investighează sub supravegherea unui procuror din cadrul  Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava un posibil caz de înşelăciune sau abuz de încredere, funcţie de cum va fi încadrat, ce îl vizează pe Ilie Niţă , fost administrator al SC Nil Construct SRL, firmă aflată acum în faliment, actualmente vicepreşedinte liberal al Consiliului Judeţean Suceava. Sesizarea a fost depusă de către Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) şi vizează dispariţia unor materiale de construcţie aflate în custodia Nil Construct încă din anul 2008, în valoare de 1,43 miliarde de lei vechi. Reprezentanţii compartimentelor juridic şi investiţii din cadrul ISJ au explicat prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mariana Drumea, cum s-au petrecut lucrurile.
In urma unei licitaţii desfăşurate în anul 2008, firma Nil Construct a încheiat un contract ce a avut ca obiect reabilitarea şi modernizarea Scolii Iorgu Toma din comuna Vama. Lucrarea urma să fie finanţată cu bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi trebuia să fie finalizată într-un an. S-au plătit o parte din bani, mai precis 1,5 miliarde de lei vechi din care 1,43 miliarde au ajuns la Nil Construct pentru achiziţionarea de materiale; tâmplărie PVC, cărămidă, tablă pentru acoperişul şcolii. Lucrările nu s-au mai realizat pentru că finanţarea nu a mai continuat. Materialele de construcţie însă, conform declaraţiilor reprezentanţilor Nil Construct au fost achiziţionate şi păstrate în custodie de societate. In anul 2012, cu ocazia unui inventar anual al investiţiilor s-a solicitat firmei lui Ilie Niţă să restituie materialele aflate în custodia sa. Ca răsuns, Nil Construct a transmis Inspectoratului Scolar un document în care se susţinea că materialele se află în depozitul societăţii şi vor rămâne acolo până la îndeplinirea condiţiilor de punere în operă, adică până când va primi şi restul de bani pentru a începe lucrările la şcoala din Vama. In plus, nu li s-a permis reprezentanţilor ISJ accesul în depozitele proprii ale Nil Construct, care or fi acelea, ne întrebăm noi. In acest context, comisia de inventariere s-a adresat firmei lui Niţă cu mai multe somaţii de restituire a materialelor de construcţie achiziţionate care au rămas însă fără răspuns.
ISJ nu a primit nicio dovadă că materialele de construcţie pentru care s-au dat bani din bugetul statului au fost cumpărate în realitate
De reţinut că Nil Construct nu a prezentat nicio dovadă că acele materiale ar fi fost achiziţionate, singura hârtie transmisă către ISJ care să certifice existenţa acestora fiind un “angajament” din care rezultă că materialele există şi vor fi transportate pe şantier atunci când va fi reluată finanţarea ori vor fi daţi bani pentru cheltuielile de transport ale acestora până la Vama. Pentru că situaţia nu s-a rezolvat şi bănuind că ceva este în neregulă, la sfârşitul anului 2013, ISJ Suceava a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva firmei Nil Construct şi a administratorului Ilie Niţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune sau de abuz de încredere, parchetul urmând să stabilească încadrarea juridică a faptelor. Procurorii au transmis dosarul la IPJ pentru continuarea cercetărilor, fiind începută urmărirea penală in rem – asupra cauzei, în conformitate cu prevederile noului Cod de Procedură Penală.
Anul trecut, prin vară, ISJ a aflat că firma Nil Construct este în insolvenţă şi a depus o declaraţie de creanţă pentru înscrierea la masa credală cu suma de 1,43 miliarde lei vechi (143.700 RON).
Ca Inspectoratul Scolar Judeţean să recupereze ceva din această sumă, în calitate de creditor chirografar este practic imposibil. Aşa cum am arătat în ediţia de ieri a cotidianului Obiectiv, sigurele bunuri care se mai află în proprietatea Nil Construct, de valorificarea cărora depinde chiar şi încheierea procedurii de faliment a societăţii sunt trei autoutilitate nefuncţionale care nu pot fi vândute nici măcar la fier vechi pentru că actele acestora s-au pierdut. O brumă de speranţă pentru recuperarea prejudiciului ar fi ca prin dosarul penal sau prin atragerea răspunderii materiale a fostului administrator Ilie Niţă, conform legii reorganizării judiciare şi a falimentului, acesta să fie pus să suporte din averea proprie debitul către ISJ.
La o primă ochire, ar fi trei ipoteze de lucru ale anchetatorilor în dosarul penal deschis la sesizarea Inspectoratului Scolar – materialele au existat dar au fost valorificate de lichidator, materialele au existat dar au fost folosite ori valorificate într-un alt fel de Nil Construct înainte de deschiderea procedurii insolvenţei ori, în a treia variantă, cea mai gravă, materialele de construcţie nu au fost niciodată cumpărate de Nil Construct, banii plătiţi de Guvern fiind folosiţi în alte scopuri. In toate trei situaţiile însă, bugetul statului a fost păgubit. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …