Tuesday , April 30 2024

Unul dintre cele mai mari exerciții de simulare de cutremur urmat de incendiu a avut loc la Spitalul Județean Suceava

La acest exercițiu au participat 250 de persoane. Simularea preciza că s-au înregistrat 38 de victime, dintre care două au decedat. In curtea spitalului au fost amplasate două corturi, reprezentând spitale de campanie

 simulare 1

In cursul zilei de ieri, la Spitalul Județean Suceava a avut loc un amplu exercițiu de simulare a unui cutremur, urmat de un incendiu, pentru desfă­șu­rarea căruia a fost aplicat planul roșu de intervenție. Tema acestei acțiuni a fost „Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Suceava și s-a desfășurat împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Serviciul Județean de Ambulanță, Unitatea de Aviație Iași, cât și echi­pajul Salvamont Suceava. Scena­riul exercițiului a presupus intervenția în cazul producerii unui cutremur de pământ, în jurul orei 10.00, care s-a resimțit puternic în municipiul Suceava.simulare 2

Pompierii militari suceveni au fost anunțați în Dispeceratul comun ISU – SAJ, prin Sistemul Național Unic de Apeluri de Urgență 112, despre faptul că la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava seismul s-a resimțit puternic și s-a soldat cu efecte negative asupra pacienților, personalului medical și clădirii spitalului.

Mai multe persoane au rămas blocate în interior, dar și pe acoperișul clădirii spitalului. Cele din urmă au fost evacuate de urgență cu elicopterul Unității Speciale de Aviație Iași, deoarece scările interioare între ultimele două etaje erau impracticabile, iar liftul s-a defectat ca urmare a manifestării seismului.

S-a simulat și creșterea peste limitele admise a nivelului de radioactivitate pro­dusă la Laboratorul Radiologic, unde se află amplasat aparatul computer tomograf. In total s-au înregistrat 38 de victime, dintre care două au decedat.

Pentru buna desfășurare a acestui ­exer­cițiu au fost implicate peste 250 de per­soane și s-a intervenit cu 16 ­auto­s­pe­ciale cu apă și spumă, un rol important având și câinele pompier de căutare Olly. Din partea Serviciului Județean de Ambulanță Suceava au participat cinci ambulanțe, dintre care trei de tip B, una C și o autospecială pentru transport personal, directorul SAJ Suceava, medicul Alexandru Lăzăreanu, explicând că exis­tă o strânsă colaborare între ISU și SAJ.

simulare 3 „Sperăm să nu ne confruntăm cu situații similare în viața de zi cu zi, dar sunt convins că vom face față dacă va fi cazul. Colaborăm foarte bine cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și dorim prin ceea ce facem să venim în sprijinul sucevenilor”, a declarat medicul Alexandru Lăzăreanu, director SAJ. Si conducerea Spitalului Județean Suceava, prin vocea managerului Vasile Rîmbu, consideră că poate face față unei situații de acest gen, iar exercițiul de ieri a făcut doar să confirme acest aspect. (C.R.)

 

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …