Friday , May 3 2024

Un milion şi jumătate de euro, investiţi în drumuri înguste şi şanturi periculoase, la Fîntînele

Ieri dimineaţă, la Primăria din localitate s-a convocat  o şedinţă de Consiliu Local extraordinară, cu prezenţă 100%, pentru a spăla onoarea lui “Chimicel” – patronul Gheorghe Cornea de la AGROPREST SERVICE, care a câştigat licitaţia de reabilitare a drumurilor din Fîntînele finanţată cu bani europeni. Drumul realizat de “Chimicel” este  mai îngustat cu un metru şi jumătate faţă de proiect, fără acostament, dar cu şanţuri periculoase de o parte şi de alta 

 
 
drum fintinele 1 [800x600]


Un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, cu fonduri europene desfăşurat în comuna Fîntînele, realizat în proporţie de 80% de către SC AGROPREST SERVICE SRL, este la un pas de a fi compromis din cauza modului în care acesta a fost gestionat de către administraţia publică locală. Cu jurista primăriei – Maricica Miron desemnată manager de proiect, cu diriginte de şantier de la OMG  Construct Proiect SRL, reprezentată de Marius Gherghe Butnariu, şi cu semnătura primarului Gheorghe Cornea, cei 13 consilieri locali de la Fîntînele au fost puşi ieri dimineaţă în faţa faptului împlinit. Un fel de “Adame alege-ţi  femeia” a fost mesajul formulat, cu inteligenţă, ca răsuns pentru cei 13 consilieri locali, prezenţi în totalitate la şedinţa de consiliu local de luni dimineaţă, programată pentru ora 8.00 de către primarul Gheorghe Cornea. După mai puţin de un ceas de deliberări, consilierii, şi cei de la putere dar şi cei din opoziţie, cu numai două abţineri, au votat pentru finanţarea în continuare a investiţiei de 1,5 milioane de euro de la Fîntînele, consiliul local trebuind să plătească acum cam 6.000 de lei cofinanţare pentru ca să poată fi eliberată a doua tranşă pentru achitarea lucrărilor efectuate de SC AGROPREST SERVICE SRL. Acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a fost un punct de plecare pentru o dezlănţuire a reproşurilor asupra firmei AGROPREST, preferată, apreciază consilierii de către primarulul Gheorghe Cornea, care a şi desemnat-o ca manager pentru  proiectul finanţat din bani europeni pe jurista primăriei de la Fîntînele, Maricica – Miruna Miron. O şedinţă de consiliu local, cu prezenţă 100% pentru a spăla onoarea lui “Chimicel”
Niciunul dintre cei 13 consilieri locali aleşi de locuitorii comunie Fîntînele nu au lipsit la şedinţa extraordinară programată ieri dimineaţă la ora 8.00. Primarul Gheorghe Cornea a venit de asemenea să îşi susţină proiectul de hotărâre privind acceptul pentru o prelungire a înţelegerii privind prelungirea garanţiei de finanţare pentru lucrarea începută şi neterminată de AGROPREST SERVICE SRL pe uliţele din comuna Fîntînele. Este drept că, din cei 1,5 milioane de euro, firma lui Gheorghe Leonte a primit doar o parte din bani. Cum se va vedea mai departe, motivele sunt întemeiate. In şedinţa extraordinară de ieri a consiliului local Fîntinele, s-a făcut un apel din partea preşedintelui de şedinţă, consilierul local Petru Nemţoi să fie luaţi la întrebări constructorii care, în opinia sa, şi-au bătut joc de bani europeni iar acum cer noi decontări.
Consiliul local fintinale [800x600]
Consiliul Local al comunei Fîntînele

Primarul Cornea, destul de emoţionat, a arătat că subiectul şedintei de ieri nu era analiza situaţiei lucrărilor făcute de “Chimicel” cum în mod repetat a fost numit patronul de la AGROPREST SERVICE, Gheorghe Leonte,  ci aprobarea sumei necesare, ca garanţie pentru firma ce profil care a fost acceptată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est de la Iaşi, ca garant al investiţiei, pentru ca să se deblocheze banii europeni către firma lui “Chimicel”. Suma care trebuie să fie virată din bugetul Consiliului local Fîntînele este mică – ceva peste 6.000 de lei, adică maxim două salarii de primar. După o discuţie nu foarte lungă, gospodarii din Fîntînele au căzut de acord ca suma sa fie plătită, pentru a nu obliga comuna Fîntînele să restituie 50 de miliarde de lei vechi către Uniunea Europeană, fiindcă un constructor nu şi-a făcut treaba, iar un primar şi un manager de proiect, au considerat că cei 1,5 milioane de euro alocaţi de Uniunea European pentru reabilitarea şi moder-nizarea drumurilor distruse în vara anului 2010 de calamităţi în comuna Fîntînele pot fi utilizaţi cum le trece prin cap unui constructor fără experienţă, unui proiectant de la Paşcani şi un supervizor bătrân, recomandat de partidul aflat la guvernare.

Drumul îngustat cu un metru şi jumătate faţă de proiect, fără acostament, dar cu şanţuri periculoase de o parte şi de alta

beton [800x600]
Betonul turnat pe marginea drumului se desface în bucăţi la cea mai mică atingere
Sefi primarie fintinele [800x600]

Jurista primăriei şi managera de proiect Maricica – Miruna Miron (prima din stânga), consilierul Petru Nemţoi (centru) şi primarul comunei, Gheorghe Cornea (foto dreapta)

Felul în care şi-au făcut treaba cei de la AGROPREST SERVICE, constructorul care acum vrea bani pentru lucrările executate, banii neputând fi decontaţi decât printr-un accept al consilierilor locali, este vizibil pentru oricine trece prin Fîntînele. Pe anumite porţiuni, chiar acolo unde drumul este mai periculos, fiind în pantă de aproximativ zece grade acesta s-a îngustat atât de mult încât din profilul transversal descris în proiect, de 7 metri, până la şanturile adiacente, de o parte şi de alta a drumului, a rămas doar 5 metri, pe măsurate, fiind scos din calcul acostamentul ,dar fiind amenajate nişte şanţuri betonate cu adâncimi care uneori depăşesc un metru. Desigur, nu există nicio protecţie pentru maşinile care şi pe timp de zi, abia se strecoară una pe lângă cealaltă, cu atât mai puţin pe timp de noapte, atunci când zonele de caro-sabil nou în care s-au pompat bani europeni  nefiind iluminate, sunt odată în plus prilej de accidente rutiere.

Si acest  lucru nu este nici pe departe dincolo de adevăr. Reporterul de la ziarul Obiectiv a măsurat cu ruleta adusă de acasă lăţimea drumului, într-un loc indicat de aleşi locali care s-au cam săturat să facă pe plac adminsitraţiei publice locale, ridicând mâna, cînd li se cere. Intr-un loc era de 5,4 metri din şanţ în şant, în loc de 7 metri, în alt loc era de 5,5 metri, iar într-un al treilea, doar de 5,3 metri. De menţionat că măsurătorile au fost făcute prin sondaj, pe o pantă care ar trebui să fie cel mai bine protejată, fiindcă nici pe o parte, nici pe alta, nu există un minim refugiu pentru eventualii pietoni, iar maşinile care se intersectează în trafic nu au nicio posibilitate de afla cine vine de după curbă, la deal sau la vale înainte de o coliziune iminentă pe drumuşorul îngust. Dacă mai adăugăm în ecuaţie şi vreun copil care s-a nimerit prin zonă ieşit la joacă ori trimis cu vaca la păscut, o tragedie se poate produce oricând.
Mătuşa Paulina  “Cu oamenii ca cu oamenii. Ce se întâmplă dacă pică o vacă şi îşi rupe picioarele?”
O femeie bătrână, Paulina Adăscăliţei, aflată pe holurile primăriei din Fîntînele  i-a persiflat pe edilii locali: “Au făcut şanţuri pe lângă drum de au ajuns să pice oamenii în ele. Dar cu oamenii ca cu oamenii. Ce se întâmplă dacă pică o vacă şi îşi rupe picioarele? S-a gândit domnul primar? Vaca trebuie tăiată şi nu ma poate da lapte, la cotă, cum se cere? Dacă pică o babă şi moare, e trimisă cu picioarele înainte, la cimitir. Dar dacă se răstoarnă cu maşina un om tânăr în groapa de beton şi moare, cine plăteşte?” se întreabă bătrâna Paulina Adăscăliţei.
Bătrâna are dreptate pentru că în anumite locuri unde drumul proaspăt asfaltat este de doar câţiva metri lăţime, şanţurile  de pe o parte şi de pe alta sunt de peste un metru adâncime. Cum se vede şi din fotografii, pe anumite porţiuni ale drumului nou sunt prăpăstii de o parte şi de alta în comuna Fîntânele, “conform proiectului”.

matusa paulina [800x600]
Mătuşa Paulina: “Să pună nişte grătare pe şanţuri, să nu moară vite şi oameni”

Trebuie menţionat că investiţia de 1,5 milioane de euro adjudecată de firma lui “Chimicel”, cum este alintat chiar şi de către inamicii săi din consiliul local Fîntînele – patronul Gheorghe Leonte de la SC AGROPREST SERVICE SRL, nu este în totalitate plătită. Nici n-ar trebui, poate să susţină orice observator indepen-dent, atâta vreme cât nu s-a respectat mare lucru din prevederile din proiectul de execuţie. Drumul îngustat cu doi metri, şanţurile adâncite până la un metru şi jumătate şi lăsate în seama proprietarilor traversările peste acestea, cu soluţii uneori ridicole, de genul ca podurile vechi să fie conservate deşi curgerile pe sub acestea sunt mult sub capacitatea de transport a “viaductului” realizat de AGROPREST, cu acceptul primarului, a dirigintelui de şantier şi managerului de proiect, Eugen Girigan, cu traversări ale drumului aşazis modernizat, făcute cu poduri vechi, colmatate exact pe traseul apelor care au năvălit acum cinci ani şi pe care s-a pus deasupra asfalt, iar de o parte şi de alta ciment, dar şi multe asemenea artificii de construcţii, au iritat pe bună dreptate comunitatea locală din Fîntînele. Dacă mai adăugăm şi faptul că cei de la AGROPREST şi-au dovedit lipsa de măiestrie turnând beton în nămol, proiectul de la Fîntînele poate fi salvat doar printr-o minune.

Ca să descriem sintagma “beton în nămol” utilizăm doar câteva fotografii din care reiese foarte clar că stratul de un deget de ciment turnat pe marginea drumului construit la Fîntînele poate fi ridicat oricând cu o unghie. Lucrări în bătaie de joc este o sintagmă elegantă pentru modul în care s-au tocat banii europeni în loca-litatea suceveană. Primarul Gheorghe Cornea, pare să fi înţeles în al 12-lea ceas că nu mai poate tolera această stare de lucruri. A beneficiat ieri de un vot favorabil, cu numai o singură abţinere, pentru a debloca suma de 6.000 de lei necesară pentru asigurarea cofinanţării europene pentru lucrare. Consilierii locali, de la putere şi din opoziţie au votat pentru, condiţia fiind ca primarul Gheorghe Cornea să cheme la raport, în următoarea şedinţă de consiliu local pe constructor, pe dirigintele de şantier  pe reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii, şi totodată să pună la dispoziţia consilierilor locali, în copie, documentele aferente proiectului. Intr-un exces de zel, la şedinţa de ieri, jurista primăriei şi managera de proiect Maricica – Miruna Miron le-a pus sub nasul preşedintelui de şedinţă, Petru Nemţoi, invitându-l ostentativ la discuţii. De menţionat că teancul de hârtii avea cel puţin 20 de centimetri înălţime.
Tot răul este înspre bine însă. Primarul Cornea, împăcuitor, după ce a obţinut votul favorabil proiectului său de hotărâre, a promis o şedinţă nouă de consiliu local în care să se discute proasta prestaţie a celor de la AGROPREST, optând la finalul şedinţei pentru un mic discurs în care a mulţumit consilierilor pentru votul acordat menţionând: “dumneavoastră, consilieri locali, sunteţi un scut pentru primar”. Ce-o fi vrut să spună, se va vedea de acum încolo. Dar este cert că soluţia pragmatică pentru prăpăstiile din stânga şi din dreapta drumului construit de AGROPREST la Fîntînele a venit tot de la mătuşa Paulina: “Să pună nişte grătare pe şanţuri, să nu moară vite şi oameni”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …

3 comments

  1. Reporterul a cules informatiile in crasma din sat, astfel a icurcat numele patronului firmei cu cel al primarului localitatii, a botezat jurista consiliului local, nu a primariei, a incurcat numarul de voturi, doar pentru a face pe plac unui consilier local care l-a adus personal in comuna pentru a denigra o lucrare de care multe alte comune nu au avut parte, asta pentru ca acesta a intrat oficial in campanie electorala.
    Chiar au 5,5 m latime drumurile, chiar daca sunt intr-o comuna marginasa, populatia apreciaza ca a scapat de noroi, unii alesi locali sunt suparati ca se fac prea multe si nu pot ajunge la functii.
    Si vin altii de pe margine (OCHIUL), sa comenteze cu privire la materialul din care trebuiea facut un drum, peste tot in lume se construieste cu beton asfaltic.
    Managerul de proiect implementeaza proiectul, face hartiile de care s-a speriat reporterul, mai nou are si studii in domeniu. Le spui, DEGEABA, nu pricep……..

  2. Duduile astea muncesc si marii consilieri locali care doresc functii inalte, cauta nod in papura si fac din ceva bun, ceva rau, pentru a-si atinge scopurile. Numai ca societatea face odata la patru ani selectia.

  3. Asa se intampla cand toti carnatarii fac constructii si cand guvernul nu este in stare sa dea normative generale pentru drumurile judetene si comunale . Adica , acestea sa se execute doar in solutia cu beton de ciment si nu cu beton asfaltic , lucrarile putand fii facute doar de firme specializate , conduse de ingineri de drumuri . In rest , comedie curata . Cica manager de proiect , o duduie care nu stie nimic despre drumuri .