Friday , April 26 2024

Ultima șansă pentru procurorul Dîmbu și compania pentru a-și petrece Revelionul acasă

Mâine, Inalta Curte de Casaţie și Justiţie va judeca contestaţia DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pentru Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă,  Constantin Babiuc și Aurel Olărean 

 DIMBU [800x600]


Mâine, lotul Dîmbu are ultima șansă de a fi lăsat să își petreacă revelionul acasă, după ce Crăciunul l-a trait în spatele gratiilor.  După ce, pentru a doua oară, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au dispus, la jumătatea acestei luni, înlocuirea măsurii de arest preventiv dispusă pe numele celor patru principali inculpaţi în dosarul Rădăuţi instrumentat de procurorii anticorupţie, cu arestul la domiciliu, Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Constantin Babiuc și Aurel Olărean au simţit un mic aer de libertate. Dar nu a fost îndeajuns, pentru că procurorii DNA au înaintat o contestaţie la Inalta Curte de Casaţie și Justiţie prin care s-a solicitat respingerea hotărârii luate de instanţa clujeană. In acest fel, Dîmbu, Bărbuţă. Babiuc și Olărean, au rămas în arest, fiind de altfel, din punct de vedere juridic, în interiorul mandatelor de arestare decise anterior, care stabileau că cei patru vor rămâne în spatele gratiilor până pe 7 ianuarie 2015.
Dumitru Dîmbu, fost șef al secţiei de cercetare penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Bogdan Bărbuţă, fost judecător la Judecătoria Rădăuţi, Constantin Babiuc, patron al firmei rădăuţene Nikodemus și Aurel Olărean, primar suspendat al municipiului Rădăuţi se află de mai multe luni în stare de arest, fiind anchetaţi într-unul dintre cele mai complexe dosare de corupţie instrumentate în judeţul Suceava. Afaceri cu terenuri și clădiri, bani traficaţi pe piaţa neagră cu titlu de împrumut, decizii pe lângă lege la nivelul administraţiilor publice locale și multe alte detalii făcute publice până acum au oferit doar o imagine palidă asupra afacerilor care s-au făcut în zona Rădăuţiului, în ultimii ani, cu sprijinul celor arestaţi.

Detalii din dosar nu sunt cunoscute pentru că, deși procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a lotului Dîmbu – Bărbuţă – Babiuc, la care s-a adăugat și al patrulea reprezentant – Olărean, încă din 22 septembrie a.c., dosarul, depus la Curtea de Apel Cluj, nu a fost încă, la peste trei luni distanţă, transmis către judecarea pe fond a acestuia. Conform noului cod de procedură penală, intrat în vigoare în luna februarie a acestui an, un rechizitoriu redactat de procurori, fie aceștia chiar și din cadrul DNA, nu poate intra direct în judecată, fără a parcurge mai întâi procedura de “cameră preliminară”. In cadrul acesteia, judecătorul analizează probele asociate rechizitoriului și oferă totodată posibilitatea inculpaţilor de a-și suplimenta apărarea. Este greu de explicat însă faptul evident că timp de trei luni și mai bine, dosarul ce îi vizează pe cei patru suceveni nu a intrat la judecarea pe fond, deși rechizitoriul a fost finalizat și trimis instanţei de la începutul toamnei. Ziua de mâine va clarifica doar dacă Dîmbu, Bărbuţă, Babiuc și Olărean vor petrece revelionul acasă, nicidecum chestiunile de fond în procesul în care cei patru sunt inculpaţi.
 Lotul Dîmbu, păstrat în arest încă din vară
Curtea de Apel Cluj a dispus în data de 18 decembrie încă odată  înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea de arest la domiciliu, pe numele lui Dumitru Dîmbu fost șef secţie de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Bogdan Bărbuţă, judecător la Judecătoria Rădăuţi, Aurel Olărean, primar  municipiului Rădăuţi și Constantin  Babiuc, om de afaceri, patron la Nicodemus Babiuc SRL.
Instanţa superioară clujeană a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a celor patru inculpaţi suceveni, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri pronunţată pe 18 decembrie 2014. Conform deciziei luate de instanţa de apel clujeană s-a impus inculpaţilor obligarea de a nu părăsi imobilul în care locuiesc sau cel stabilit prin încheierea redactată de Curtea de Apel Cluj. S-a mai dispus ca pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu cei patru inculpaţi să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice inculpaţii între ei, să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, nici cu părţile civile, părţile vătămate sau martorii menţionaţi în rechizitoriu, iar inculpatul Olărean Aurel suplimentar să nu comunice nici cu personalul angajat al Primăriei municipiului Rădăuţi. și nici cu membrii Consiliului local al municipiului Rădăuţi. In caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor sau a măsurii care le revin, măsura arestului la domiciliu se poate înlocui cu măsura arestării preventive. Măsuri similare au fost luate și pentru ceilalţi inculpaţi în dosar, care au rămas în arest la domiciliu, încă din toamnă.
BARBUTA [800x600]
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus încă din data de 7 octombrie 2014 trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: luare de mită; trei infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una continuată;complicitate la luare de mită; complicitate la șantaj; trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă în formă continuată (69 acte materiale). Următorul pe listă a fost Dumitru Dîmbu, pocuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (șef secţie al Secţiei de urmărire penală, la momentul săvârșirii faptelor), sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: trafic de influenţă; 6 infracţiuni de favorizarea făptuitorului între care una în formă continuată;complicitate la șantaj; instigare la compromiterea intereselor justiţiei; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit; instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.
olarean dna [800x600]
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: șantaj (3 acte materiale); complicitate la șantaj; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De pe lista scurtă a inculpaţilor nu lipsește Constantin Gavril Babiuc, administrator în cadrul S.C.NIKODEMUS-BABIUC SRL, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: dare de mită; cumpărare de influenţă; șantaj; spălare de bani (2 infracţiuni); complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 acte materiale); complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Tot atunci s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, sub control judiciar, a inculpaţilor Daniela Mariana Prandea, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de luare de mită și complicitate la șantaj; Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus in data de 7 octombrie 2014 trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: luare de mită; trei infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una continuată;complicitate la luare de mită; complicitate la șantaj; trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă în formă continuată (69 acte materiale).
Următorul pe listă este Dumitru Dîmbu, pocuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (șef secţie al Secţiei de urmărire penală, la momentul săvârșirii faptelor), sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de: trafic de influenţă; 6 infracţiuni de favorizarea făptuitorului între care una în formă continuată;complicitate la șantaj; instigare la compromiterea intereselor justiţiei; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit; instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite. Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de șantaj (3 acte materiale); complicitate la șantaj; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
costel babiuc [800x600] Constantin Gavril Babiuc, administrator în cadrul S.C.Nikodemus Babiuc, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de dare de mită; cumpărare de influenţă; șantaj; spălare de bani; complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 acte materiale); complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (Neculai  ROSCA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. Mai, hai, dar pe Prelipcean unde l-ati pierdut? Nu-i frumos! Ss nu mearga si el in grup cu ei la urat?