Ucigașul polițistului din Gara Burdujeni, trimis în judecată pentru omor calificat

13/09/17 ora:2:47am

Ioan Beșa riscă, pentru fapta sa, 25 de ani de închisoare. Individul i-a aplicat agentului șef adjunct Sorin Vezeteu, aflat la datorie, 40 de lovituri de cuțit pe peronul gării din Burdujeni, polițistul neavând nicio șansă, pe fondul lipsei de intervenție a oamenilor care au asistat temători la execuția sa

criminal besa2tn

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Beșa, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj cu referire la infracțiunea de omor calificat.

Probatoriul administrat în cau­ză, pe parcursul urmăririi penale, a re­levat următoarea situație de fapt:

Victima, Sorin Vezeteu, lucra în cadrul MAI – agent șef adjunct de poliție din cadrul SJPT Su­cea­va – PPTF Suceava. În seara zilei de 20 iulie 2017, conform graficului întocmit de șeful său ierar­hic, victima se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, fiind pla­nificat de serviciu în intervalul orar 20:00 – 08:00.

În jurul orelor 20:30, în timp ce efectua singur serviciul de patrulare pe peronul stației CFR Bur­dujeni din municipiul Sucea­va, a fost lovit cu un cuțit în zona cervicală într-un mod intempestiv și fără niciun motiv de inculpatul Beșa Ioan.

Urmare a loviturii primite, fi­ind totodată luată prin surprindere, victima a ales să o ia la fugă pe peronul gării, în speranța că va scăpa de agresor și va avea sprijin din partea colegilor săi. Ioan Beșa a pornit în urmărirea polițistului, iar în momentul în care l-a ajuns, i-a aplicat din nou mai multe lovituri de cuțit pe suprafața corpului. În urma acestui val de lovituri, vic­tima s-a dezechilibrat și s-a pră­bușit la sol, încercând fără succes să pulverizeze în aer și nu în direcția inculpatului spray-ul iritant lacrimogen pe care îl avea în dotare.

Ioan Beșa s-a așezat peste corpul victimei și i-a aplicat de sus în jos lovituri de cuțit în partea superioară a corpului, în special în zona toraco-abdominală.

În cele din urmă, inculpatul a fost îmbrâncit și apoi ridicat efectiv de pe victimă de către mai mulți cetățeni ce se aflau în apro­piere, pe peronul stației CFR.

La fața locului a sosit un echi­paj de ambulanță, personalul ­me­­di­­cal constatând decesul po­­li­țis­­tului aflat la datorie.

Beșa a fost imobilizat și în­cătușat de polițiștii colegi ai celui decedat, fiind apoi introdus în sediul Poliției TF, aflat în incinta stației CFR Burdujeni.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie emis de SML Suceava, moartea victimei a fost violentă, fiind cauzată de șocul traumatico-hemoragic caracterizat prin multiple plăgi tăiate profunde la nivel cervical, toracic, abdominal și la nivelul membrelor. Leziunile provocate de cuțitul lui Ioan Beșa i-au fost fatale polițistului.

Potrivit comunicatului de pre­să transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, prin ordonanța din data de 04 septembrie 2017, procurorul de caz a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpa­tului, din infracțiunea de ultraj cu referire la infracțiunea de omor în infracțiunea de ultraj cu referire la infracțiunea de omor calificat. La schimbarea încadrării juridice a faptei au fost avute în vedere mai multe criterii importante și determinante, în condițiile în care asu­pra victimei au fost exercitate cu sălbăticie un număr foarte mare (40) de lovituri de cuțit în zone vitale ale corpului, lovituri ce de­no­tă ferocitatea acțiunii de ucidere prin procedee cauzatoare de sufe­rințe fizice prelungite și de ma­ximă intensitate. Se are în vedere și faptul că la un moment dat, deși victima s-a prăbușit, inculpatul, fără milă, și-a continuat activitatea aplicându-i o ploaie de lovituri de cuțit în zona corpului.

„Fapta lui Ioan Beșa, care la data de 20 iulie 2017, în jurul orei 21:30, aflat într-un loc ­pu­blic din municipiul Suceava – stația CFR Suceava Burdujeni – și având asupra sa un obiect tăietor-înțepător apt de a produce moartea (cuțit având lungimea totală de 23 cm, cu lama de 13 cm și mânerul de 10 cm) a exercitat cu intenție acte de violență grave, repetate și de intensitate ridicată asupra victimei Sorin Vezeteu, agentul șef de poliție din cadrul SJPT Suceava – PPTF Suceava Nord, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aplicându-i multiple lovituri cu acel cuțit în zone vitale ale corpului (un număr de 40 lovituri),  cauzându-i leziuni grave ce în scurt timp au condus la decesul bărbatului, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj cu referire la infracțiunea de omor calificat”, se arată în rechi­zitoriul trimis Tribunalului Su­ceava. (N.R.)